Анализа на добивката од производството на пелети: Дали е тоа профитабилен бизнис?

Денес, бројни компании за профит прават дрвени пелети. Праведно е да се каже дека производството на пелети стана профитабилна инвестиција. Во денешно време, луѓето користат дрвени пелети за производство на електрична енергија, греење на домовите и гориво за котли.

Сакате да основате компанија за дрвени пелети? Овој пост ќе ви даде детална анализа на профитот од производството на пелети. Но, прво, да ја погледнеме растечката побарувачка за дрвени пелети.

Глобалната побарувачка за дрвени пелети

Дали мелниците за пелети се профитабилни? Многу почетници кои влегуваат во оваа индустрија сакаат да го знаат ова. Клучно е да се разбере дека индустријата за дрвени пелети континуирано расте, благодарение на постојано зголемената побарувачка за одржливи извори на енергија.

Според Член објавено во Globe News Wire, глобалната индустрија на дрвени пелети ќе достигне 23 милијарди американски долари до 2028 година.

Дрвените пелети се фантастичен извор на одржлива енергија бидејќи се направени од дрвен отпад. Луѓето ги користат како гориво. Во Европа, дрвените пелети масовно се користат за производство на електрична енергија. Во неколку западни земји луѓето ги користат и за греење.

Според извештајот на Future Metrics, светската побарувачка за пелети за греење во западните земји би достигнала до 26 милиони метрички тони до 2027 година. Ако имате бизнис план за пелети од цврсто дрво, можете да ја искористите оваа побарувачка и да заработите убаво.

Ајде да погледнеме кои индустрии користат дрвени пелети и за што.

Употреба на дрвени пелети во различни индустрии

Пред да направите анализа на профитот од производството на пелети, мора да ја научите употребата на дрвените пелети. Тоа ќе ви даде идеја за профитот што можете да го добиете од овој бизнис.

Греење на домот

Пелетите од дрво се погодна опција за загревање на домот бидејќи се ефикасни, чисти. За разлика од печките и котлите на гас и нафта, дрвените пелети се еколошки.

Во Шведска и Обединетото Кралство, пелетите се многу популарни. Луѓето ги користат како гориво за печки и печки за греење на пелети. Со помош на котли, цевки и грејни радијатори, пелетите можат да генерираат топлина во домот.

Гориво за индустриски бојлер

Луѓето исто така користат дрвени пелети како замена за природен гас и јаглен во индустриските котли. За разлика од традиционалните горива, тие не ја загадуваат животната средина прекумерно. Бидејќи дрвените пелети имаат малку азот и сулфур, тие се јаглеродно неутрални. Има неколку значајни разлика помеѓу дрвени пелети и ладни пелети.

Производство на електрична енергија

Пелетите од дрво имаат супериорна топлинска вредност. Како резултат на тоа, можете да ги користите како гориво за гасификација и производство на топлинска енергија. Бидејќи цената на пелетите од биомаса е пониска од другите горива, луѓето користат дрвени пелети и за комерцијални и за станбени цели.

Анализа на добивката од производството на пелети

Пред да започнете бизнис со дрвени пелети, мора да направите анализа на профитот од производството на пелети. Ќе ви покаже дали производството на дрвени пелети за профит е остварлива опција или не.

Во горенаведените делови, научивте за проширувањето на пазарот на дрвени пелети на глобално ниво и зголемената побарувачка за пелети. Сега да ја проучиме неговата профитабилност.

Има неколку работи за кои ќе плаќате кога правите дрвени пелети за профит. Дозволете ни да ја пресметаме приближната цена на следната стока за изработка на 1 тон пелети од биомаса на кинескиот пазар.

Оваа анализа на профитот од производството на пелети е за Тцпел пелети Машина (TCZL560). Произведува 1.4 т/ч и троши 90 kW моќност.

Суровина (76.9)

Суровините како пилевина, остатоци од слама од шуми, дрвени чипови се примарни барања за правење дрвени пелети. Ќе треба да потрошите околу 76.9 американски долари за суровини.

Цената на сламата и дрвото е 30.8-92.3 УСД/Mt.

Потрошувачка: 61.5 УСД/mt

Капацитет на машина за дрвени пелети: 1.4 mt/h, потребна е пилевина од 1.75t/H.

Затоа, за да се направат пелети од 1 тон, цената на суровината би била:

1.75*61.5/1.4=76.9 УСД

Трошоци за потрошувачка на енергија (6.75 УСД)

Приказ на машина за пелети од 3 tph

Ќе треба да одвоите малку пари за сметката за користење на електрична енергија. Приближниот трошок за трошоците за производство на пелети од 1 тон би бил 6.75 американски долари.

Цената за енергија од 1 kwh е 0.15 американски долари.

Потрошувачката на енергија на машината е 90kwX0.7=63kwh

За правење пелети од 1 Mt, приближната потрошувачка на енергија е: 0.15*63/1.4=6.75 УСД

Трошоци за работна сила (2.1 УСД)

Потребна ви е и работна сила за да ја водите производната линија и да се грижите за процесот. Да речеме, платата на едно лице дневно е 23.1 УСД, а вкупните работни часови во еден ден се 8.

Така можете да процените вака: 23.1/8/1.4= 2.1 УСД.

Отприлика ќе ве чини 2.1 долари за пелети од биомаса од 1 тон.

Цена на резервни делови (0.7 УСД)

Друг трошок што треба да го додадете се трошоците за резервни делови. Прстенестата матрица е главен дел од машината за пелети што бара замена по одредено време. Стандардна прстенест матрица трае од 800 до 1000 часа.

Цената на една матрица е 892.3 американски долари

Конзумирање на неговиот животен век: 900h.

Вкупниот капацитет за изработка на пелети е 900*1.4=1260Mt.

 За да се направат пелети од 1 тон, вкупната цена на резервниот дел би била 892.3/1260 УСД = 0.7 УСД.

Трошоци за одржување (1 УСД)

Како и секоја машина, машината за производство на пелети исто така бара одржување, од време на време.

Ако ви дадеме груба проценка, тоа ќе ве чини

0.8-1.2 американски долари/планина

Конзумирање: 1 УСД/МТ

Фабрички трошоци (0.7 УСД)

Може да очекувате да потрошите 7.8 американски долари дневно за фабрички трошоци. Секој час, ќе треба да плаќате 1 УСД. Затоа, за да се направат пелети од биомаса од 1 МТ, проценетите фабрички трошоци ќе бидат

УСД1/1.4= 0.7 УСД.

Амортизација на опремата и други трошоци (1 УСД)

Тоа би ве чинело 10.8 американски долари на ден. Ако поделите со 8 часа дневно, ќе добиете 10.8/8h= 1.35 американски долари/ч. 1.35 УСД/1.4=1 УСД.

Вкупните трошоци

Ако ги додадете сите горенаведени трошоци, ќе платите 89.15 УСД за пелети од биомаса од 1 тон. Ако ги продадете по 120 УСД, вкупната добивка по 1 милион долари ќе биде 30.85 американски долари. Сега помножете ја оваа добивка на 8 часа.

30.85×1.4= 345.50 УСД.

Значи, вашата еднодневна нето добивка е 345.52 американски долари. Ако ја водите фабриката 250 дена во годината, вашата годишна нето добивка ќе биде 345.52×250= 86380 УСД.

За ваша погодност, ја создадовме табелата подолу.

Анализа на трошоците за производство на пелети од биомаса од 1 тон

Пелети Изработка на Машина Модел: TCZL560; Капацитет на пелети: 1.4 т/ч

Содржина

Единечна цена (USD по тон пелети)

Напомена

За локалниот пазар во Кина

Суровина

USD76.9

Цената на сламата, дрвото: 30.8-92.3 УСД / Mt Потрошувачка: 61.5 УСД/МТ;

Капацитет на дрвени пелети: 1.4Mt/h, потребни се 1.75t/H Струготини;

Цена на суровина за производство на пелети од 1 Mt: 1.75*61.5/1.4=76.9 УСД

Трошоци за потрошувачка на енергија

USD6.75

Цена за 1 kwh: 0.15 УСД

Потрошувачка на енергија :90kw*0.7=63kwh

Цена на суровина за производство на пелети од 1 Mt:0.15*63/1.4=6.75 УСД

Трошоци за работна сила

USD2.1

Едно лице плата / ден: 23.1 УСД

Работно време: 8 часа/ден

Трошоци за работна сила од 1 Mt пелети:

23.1 УСД/8/1.4=2.1 УСД

Цена на резервни делови

USD0.7

Стандарден животен век на прстенот: 800-1000 часа;

Цена за еден умре: 892.3 американски долари;

Конзумирање на неговиот животен век: 900 ч

Вкупен капацитет на пелети: 900*1.4=1260 Mt

Трошоци за изработка на резервни делови за пелети од 1Mt:

892.3 УСД/1260=0.7 УСД

Трошоци за одржување

USD1

Изработка на пелети Трошоци за одржување:

0.8-1.2 американски долари/планина Потрошувачка: USD1/Mt

Фабрички трошоци

USD0.7

7.8 УСД/ден; Цена на час: 1 УСД

Фабрички трошоци за правење пелети од 1 Mt:

1 УСД/1.4=0.7 УСД

Амортизација на опремата и други трошоци

USD1

10.8 УСД/Ден—-10.8/8ч=1.35 УСД/ч

Изработка на пелети од 1 Mt Цена:

1.35 УСД/1.4=1 УСД

Вкупните трошоци

USD89.15

Сите трошоци погоре

Продажната цена на пелети

USD120

1 Mt пелети Цена

1 Mt пелети Профит

USD30.85

Продажната цена на пелети - Вкупни трошоци

Еднодневен профит / 8 часа

USD345.52

30.85 УСД*8*1.4=345.52 УСД

Едногодишен профит /250 дена

USD86380

345.52 американски долари * 250 дена = 86380 американски долари

Завршни зборови

Значи, тоа е брза анализа на профитот од производството на пелети со помош на машината за правење пелети Tcpel TCZL560. Сега можете да научите дека бизнисот со дрвени пелети е исклучително профитабилен. Ако сакате да купите машина за пелети со меѓународни стандарди или целосна линија за производство на пелети, контактирајте со TCPEL.

Разговарајте со експерт

Контактирајте не

СПОДЕЛИ ГО ОВОЈ ПОСТ

Facebook
Twitter
Скопје

Разговарајте со експерт

Контактирајте не