како да направите дрвени пелети врвен водич за почетници

Како да направите дрвени пелети - Врвен водич за почетници

Дали сте љубопитни како да направи дрвени пелети? Продолжете да читате за да научите сè што треба да знаете.

Дрвените пелети се брз, лесен начин да се добие топлината и удобноста на шпорет на дрва без да се справувате со сите неред. Изработка на ваши пелети е еколошка опција која обезбедува обновлив, биоразградлив извор на гориво за вашиот камин, шпорет на гориво или друг елемент за греење.

Според Fortune Business Insights, се предвидува глобалната големина на пазарот на дрвени пелети достигне 12.4 милијарди УСД до 2030 година од неговата вредност 9.3 милијарди американски долари во 2022 година, на CAGR од 5.8% за време на прогнозниот период. 

Продолжува силната побарувачка во Европа. Европа ќе остане најголемиот пазар за дрвени пелети, водена од политиките за обновлива енергија и целите за емисија на јаглерод во земји како Велика Британија, Полска, Франција, Шпанија итн.

Ќе заштедите пари на сметките за греење и ќе и помогнете на планетата истовремено! Најдоброто сепак, процесот е лесен и воопшто не одзема многу време.

Еве што треба да знаете.

Содржина

Како да направите дрвени пелети?

За да направите дрвени пелети, треба да подготвите готова струготини од дрво, големина 3-5мм, влага 10-15%. И внесете ја пилевината во машината за пелети, машината за пелети ќе ја притисне пилевината внатре во просторијата за пелетирање, последните пелети ќе притиснат надвор од дупките за прстенот на машината за пелети.

Ако вашиот материјал не е струготини, потребна ви е мелница за чекан за да го обработите вашиот материјал во пилевина. И ако вашата струготини е влажна (содржина на влага повеќе од 15%), потребна ви е машина за сушење за да ја отстрани влагата, а потоа добивате готова струготини.

Прво, треба да ги подготвите материјалите за правење дрвени пелети

разни материјали за правење пелети

За да направите дрвени пелети, прво треба да ги подготвите материјалите за изработка на дрвени пелети. Можете да користите кубни парчиња тркалезно дрво, дрвени трупци, дрвени плочи, дрвени гранки или пилевина и чипс за да направите пелети. Материјалите треба да се изберат врз основа на нивните трошоци и достапност.

Треба да изберете помали парчиња материјал за правење пелети што е можно за да заштедите пари за сушење на малите парчиња материјал.

Исто така, треба да се обидете да ги користите сувите материјали за вашите пелети што е можно повеќе бидејќи тие полесно ќе се исушат и ќе бидат поевтини од влажните материјали.

Следниот чекор е да се користи а машина за чистење на дрва да ги исечете трупците во мали дрвени чипови со дијаметар од 3-5 см;

дрва-чипер-машина

Кога правите дрвени пелети, вториот чекор е да користите машина за сечење дрво за да го разложите целиот ваш материјал на дрвени чипови. Дрвената машина за сечење дрво е важен дел од машината што произведува дрвени пелети, бидејќи помалата големина на материјалот ќе го олесни претворањето во пелети. Конечната големина на овие чипови треба да биде 3-5 cm во дијаметар. Првата фаза на дробење ги прави вашите материјали помали за да можат лесно да поминат низ мелница за чекан. Ако вашиот материјал е веќе пилевина (за разлика од големите парчиња цврсто дрво), нема потреба да користите машина за сечење дрво.

Третиот чекор е да се користи а чекан мелница да се намали големината на дрвените чипови уште повеќе во струготини со дијаметар од (3-5) mm;

чекан-мелница-дијаграм

За да се направат дрвени пелети, третиот чекор вклучува намалување на големината на дрвениот чипс уште повеќе во пилевина со дијаметар од (3-5) mm. Ова е втора фаза на дробење; процесот го намалува чипсот на помали парчиња струготини, кои можат да бидат пофино оценети за директна употреба во производството на пелети. Големината на пилевината може да се прилагоди со менување на дијаметарот на дупките на екранот на чеканот.

Следно, треба да ја исушите струготини во a ротациона машина за сушење додека содржината на влага во суровината е околу 8-12%

ротациона-сушач-машина

Потоа, оставете ја пилевината дополнително да се исуши во ротациона машина за сушење додека не достигне околу 8-12% содржина на влага (ако пилевината е веќе 8-12% содржина на влага, можете да го прескокнете овој чекор).

За да имате дрвени пелети со униформен квалитет, мора да се осигурате дека содржината на влага во суровината е околу 8-12% (содржината на влага не треба да биде поголема од 12%).

Потоа, користете а машина за пелети да ги обработите вашите материјали во дрвени пелети

машина за пелети за изработка на дрвени пелети

Мелницата за пелети е централниот дел од процесот за правење пелети. Нанесете ја исушената струготини во бункерот на машината, а машината за пелети ќе ја притисне струготини со ротирачки ролери управувани од електричен мотор. Дрвените пелети ќе се истиснат од отворите на прстенестата матрица и ќе се исечат со ротирачки ножеви додека не достигнат однапред поставена должина.

На крајот, треба да ги изладите готовите пелети и добро да ги спакувате за складирање

ладилник за пелети

Откако суровината ќе се пелетизира во дрвени пелети, тие треба веднаш да се изладат. Ладењето на новопроизведените пелети може да помогне да се спречи формирање на опасност од пожар. Исто така, помага да останат суви за да не гнијат или распаѓаат со текот на времето. Можете да користите а противпроточен ладилник за пелети да ги изладите вашите дрвени пелети.

Пакување изладените пелети во кеси или контејнери отпорни на влага, исто така, ќе помогнат да се спречат да апсорбираат вода од нивната околина.

дрво-пелети-во-торби

Погоре е деталниот одговор за тоа како да се направат дрвени пелети, за комерцијална фабрика за пелети од биомаса, доколку сакате да правите дрвени пелети дома во мал обем за ваша сопствена употреба, процесот ќе биде многу едноставен и полесен. Треба само да ја соберете готовата исушена пилевина и да ја внесете во пресата за пелети со мал капацитет со бункер, а потоа можете директно да ги набавите дрвените пелети. 

Што се тоа дрвени пелети?

разни дрвени пелети

дрво пелети се вид на цилиндрични пелети направени од струготини од дрво и струготини, како и други отпадни производи од дрво како кора, плочи и парчиња. Тие се користат како гориво или извор на греење во печки и котли.

Пелетите од дрво се одлична алтернатива за фосилните горива и може да се користат за греење во домот, готвење и индустриски апликации. Тие се обновлив извор на енергија што гори почисто од јагленот и се повеќе се користи како алтернативно гориво во електраните и домовите.

Пелетите од дрво се користат во Европа од 1980-тите како замена за јаглен и нафта. Тие исто така се користат во некои делови од светот како алтернатива на природниот гас и пропанот, особено кога тие горива се скапи или тешко се транспортираат.

Изработката на дрвени пелети е добар начин да го искористите несаканиот отпад од дворот и да ви дадете профитабилна споредна работа. Овој метод можете да го користите и за загревање на домот, со што ќе заштедите пари на сметките за парно.

Кои се состојките во дрвените пелети?

дрво-пелети-состојки

Дрвените пелети се направени од разновидна струготини од дрво, тврдо дрво и меко дрво. Хемиските состојки на дрвените пелети се целулоза, хемицелулоза, лигнин и екстракти. Лигнинот делува како врзивно средство помеѓу целулозата. Затоа, за да се направат дрвени пелети, нема потреба да се додава хемиско врзивно средство.

Главните компоненти на дрвените пелети не вклучуваат никакви врзива и адитиви, само облиците ги менува машината за пелети, тоа е физички процес. По пелетизирањето, густината ќе се промени на 800-1300kg/m3, што ќе го продолжи времето на горење. Така, дрвените пелети можат да бидат почисто и еколошки гориво во споредба со јагленот и да имаат се поголем и поголем пазар во светската потрошувачка на енергија.

Колку пилевина може да направи 1 тон пелети?

струготини за правење дрвени пелети

Количината на пилевина потребна за производство на еден тон пелети зависи од содржината на влага во струготини. Ако содржината на влага во пилевина е повеќе од 50% (што значи дека дрвото е свежо), ќе бидат потребни приближно 2.5 тони свежо исечено дрво за да се создадат еден тон пелети. Ако содржината на влага од пилевина е околу 10-15%, ќе бидат потребни приближно 1.5 тони суво дрво за да се создадат еден тон пелети.

Видот на дрво, исто така, влијае на конверзијата, бидејќи различните видови дрво имаат различна густина (борот и дабот, на пример, обично се погусти од тополата и трепетликата).

Разговарајте со експерт

Контактирајте не

СПОДЕЛИ ГО ОВОЈ ПОСТ

Facebook
Twitter
Скопје

Разговарајте со експерт

Контактирајте не