Како работи мелницата за пелети

Како работи мелницата за дрвени пелети?

A машина за дрвени пелети е ефикасна и почиста алтернатива на стандардните фосилни горива. Сепак, иако овој еко-пријателски процес добива на популарност, многумина не се сигурни како работи мелницата за пелети. Па, како работи оваа машина?

Оваа статија содржи сè што треба да знаете за машините за дрвени пелети, од тоа какви се тие до тоа како прават пелети. Прочитајте за да дознаете повеќе.

Што е мелница за дрвени пелети?

мелница за дрвени пелети

A дрвен пелети мелницата, понекогаш позната како преса за пелети, е вид на мелница што претвора дрвени чипови, струготини и други прашкасти суровини (биомаса) во пелети.

Начинот на кој работат мелниците за пелети е сосема спротивен од тоа како работат мелниците за мелење. Машините за дрвени пелети работат со спојување на помали материјали за да формираат една голема маса, која потоа се сече на пелети. Сепак, мелниците за мелење земаат поголеми маси и ги разложуваат на помали парчиња.

Иако е погодна и ефикасна, мелницата за дрвени пелети не работи автоматски. Затоа, бара а оператор на мелница за пелети, чија задача е да се увери дека машината го прави правилно големина на пелети и дека пелетот е со највисок квалитет.

Видови мелници за пелети

Иако постојат неколку типови мелници за пелети, постојат два главни вида, кои се рамни матрици и мелници за пелети со прстенести матрици. Еве детални информации за овие типови мелници.

Мелници со рамни пелети

Структура на машината за рамни пелети

Рамните мелници за пелети се прилично јасни. Нивните компоненти вклучуваат четири тркала, горен кабинет, основа за моторот, бункер за напојување, електричен мотор, менувач и други. 

Една од причините зошто луѓето уживаат да користат мелница за пелети со рамна матрица е нејзината приспособливост. Благодарение на оваа карактеристика, неговиот електричен мотор може да се замени со дизел мотор за да се направи машина за дизел пелети. Алтернативно, неговиот мотор може да се исклучи за PTO конектор или бензински мотор.

Рамната матрица на оваа мелница има бројни дупки; дијаметрите на овие дупки за истиснување може да се движат од 2.5 mm до 10 mm.

Машините за рамни пелети обично доаѓаат во два вида; типовите со ролери и ролери. Матрицата е пренослива и има помала цена, додека ролерот е поголем и трае подолго. Без разлика, двата вида произведуваат висококвалитетни пелети.

Генерално, мелниците за пелети со рамни матрици најдобро функционираат за мали производство на дрвени пелети. Тоа е затоа што тие се помали и попристапни од мелниците за пелети со прстенести матрици. Сепак, рамните матрици бараат редовна замена бидејќи брзо се трошат.

Ring Die Pelet Mills

хоризонтална прстенест матрица за пелети машина во внатрешноста на структурата

Машината за пелети со прстенест матрица се состои од напојување со завртки, електричен мотор, прстенест матрица, климатик, менувач, валјак, пиедестал, прстенест матрица и приклучоци за празнење.

Постојат два вида мелници за пелети со прстенест матрица врз основа на поставувањето на прстенестата матрица. Овие типови вклучуваат машини за пелети со вертикални и хоризонтални прстенести матрици.

На хоризонтална прстенест матрица, прстенестата матрица е вертикално поставена. Така, кога биомасата паѓа од регенераторот, таа со сила се внесува хоризонтално во прстенестата матрица. 

Спротивно на тоа, вертикалната прстенест матрица има прстенест матрица поставена хоризонтално. Оттука, бункерот за храна е директно над прстенестата матрица, што значи дека биомасата паѓа директно во неа.

Со вертикална мелница за пелети со прстенест матрица, и прстенестата матрица и валјакот се ротираат, што значи дека биомасата ќе биде рамномерно распоредена. 

Меѓутоа, само прстенестата матрица ротира со хоризонталната машина за пелети. Значи, суровините ќе се дистрибуираат со фидер за завртки.

Мелниците за пелети со прстенести матрици имаат висок капацитет, па затоа се оптимални за производство во големи размери, при што производството достигнува некаде од 800 кг до 20 тони на час. За подобра идеја за тоа колку е производството, мелницата за пелети со рамна матрица има капацитет од само 100 kg до 1 тон на час. 

Понатаму, стапката на потрошувачка на енергија по единица е помала за мелниците за пелети со прстенести матрици благодарение на поголемото производство.

Имајте на ум дека машините за пелети со прстенест матрици бараат повеќе напор за прилагодување на клиренсот и обично чинат повеќе од мелниците за рамни пелети. Покрај тоа, тие се потешки и заземаат повеќе простор.

Мелница за пелети: Како работи

Сега кога разбирате што е мелница за дрвени пелети и различните типови, време е да научите за нив процес на пелетирање и како работат мелниците за пелети.

Претходна обработка на суровини

Пред суровините да поминат низ мелницата за пелети, тие треба да се рафинираат за да имаат подобра конзистентност на честичките. Ова значи чипкање, заземјување или распарчување на материјалите. 

Покрај тоа, за да се добие најдобар резултат од процесот на пелетирање, материјалот треба да има оптимално ниво на влага, кое треба да биде околу 15%. 

Влагата може да се намали со сушење на честичките во рерна или со дување со топол воздух. 

Внесување на суровината во бункерот за мелница

Мил Хопер

Откако ќе се добие соодветната конзистентност за биомасата, таа се носи во бункер за преработка. Бункерот за мелница ги содржи суровините и ја контролира брзината со која влегува во мелницата.

Без бункер за правилно контролирање на протокот на суровините, квалитетот на пелетот може драстично да се намали.

Компресирање и формирање на пелетите

Формирање на пелети

Ова е последната фаза каде што се создава пелетот. Ролерот ја компресира суровината против загреаната матрица, а суровините се стискаат низ дупките во матрицата. 

Поради условите на притисок и нивото на висока температура (процес на истиснување), честичките од биомасата ќе се спојат за да станат згрчена маса (пелети). 

Потоа, сечилото брзо ја сече масата на соодветна должина додека ја напушта матрицата. Важно е да се напомене дека некои суровини се спојуваат подобро од другите. На пример, струготини работи исклучително добро за пелетирање.

Заклучок

Ако сте бара да инвестира во мелници за дрвени пелети, тогаш од витално значење е да разберете како тие функционираат. За среќа, процесот на пелетирање е прилично едноставен. 

Мелницата за дрвени пелети ги претвора прашкастите суровини во пелети користејќи матрици и валјаци. Како што биомасата присилно се внесува преку загреаната матрица, таа излегува сплотена како голема маса. Оваа голема маса потоа се сече на соодветна големина со помош на ножеви кои брзо се движат за да се направат пелети.

Значи, ако сакате да го подигнете вашиот бизнис на ниво користејќи мелници за дрвени пелети, тогаш контактирајте со нас денес и откријте како можеме да ви помогнеме да ги постигнете вашите цели користејќи ја само најдобрата опрема.

Разговарајте со експерт

Контактирајте не

Разговарајте со експерт

Контактирајте не