Мелници со чекан за продажба - производител и добавувач во Кина

Сертифициран ISO9001
  • Поголем капацитет и помали трошоци за делови за абење
  • Широк опсег на соодветност на апликацијата
  • Стабилни перформанси и лесно ракување

Чекан мелница - Водич за почетници

чекан-мелница-дијаграм

Без разлика дали сте заинтересирани за мелница за чекан од биомаса, мелница за чекан за дрвени пелети, мала мелница за чекан, мелница за чекан за жито или дури и мини мелница за чекан, ќе откриете дека има секакви производи за вас. да изберете од. Па, како да го пронајдете најдобриот? Да се ​​разбере точно како функционира еден е најдобриот начин да се препознае како машината за мелница со чекан може да му помогне на вашиот бизнис.

Значи, дали мелниците со чекани работат - и што треба да барате кога купувате дробилка со чекан?

Еве што треба да знаете. 

Што е машина за мелница со чекан?

Чекан мелници е машина, или мелница, чија единствена цел е да здроби или распарчи значителни делови од материјалот на помали парчиња. Како што имплицира името, неговиот основен работен дел е мал чекан! Основниот принцип на мелница со чекан е дека повторените удари на ситни чекани помагаат во обработката на материјалот како дрво или делови од влакнести растенија на помали парчиња.

Мелниците со чекан може да се користат во многу индустрии, вклучително и во пилани, каде струготини и старо дрво може да се претворат во дрвени пелети или прекривка, за мелење жито, за правење овошен сок или дефиберизирање на пулпата, за производство на етанолни растенија, сечкање хартија, сечкана градина, и отпад од дворови, дробење карпи, па дури и во управувањето со отпадот и сечкањето отпадоци од автомобили.

Мелниците со чекан се неверојатно разновидни, ефективни машини кои се неопходни за сите видови индустрии. Следно ќе разгледаме како работат овие машини!

Принцип на работа со чекан мелници (дијаграм, дизајн)

Без разлика дали се работи за мелница за чекан за дрво или мелница за чекан за добиточна храна, сите мелници со чекани работат на ист примарен начин. Повеќето делови од мелницата за чекани (прозорец за мелница за чекан, чекани за мелница за чекан, ножеви за мелница за чекан и така натаму) се слични помеѓу машините - големината и примената на овие делови од мелницата за чекани ќе се разликуваат.

Еве го основниот принцип на мелници со чекан за да ви помогне да го разберете прашањето - како работат малите мелници со чекани? 

Не е толку комплицирано како што може да изгледа. Машината за чекан обично има пет основни делови, од кои секој ќе се разликува по нивната сложеност. Бројот на елементи во мелницата за чекан исто така може да варира - тоа зависи од сложеноста на дизајнот на машината.

Сепак, секој дел е важен во целокупниот принцип на работа на мелницата за чекан и дизајнот на мелницата за чекани. 

Основен дизајн на мелница за чекан

Првата компонента за која треба да се внимава во мала мелница за чекан е механизмот за хранење. Така честичките влегуваат во комората за дробење. Во зависност од тоа како е дизајнирана мелницата за чекан, таа може да користи гравитација или систем за напојување што се мери.

Мерните системи се најчести во индустриите каде што униформноста на материјалите треба да биде конзистентна. Системите за снабдување со гравитација се потпираат исклучиво на гравитациската сила, така што материјалот може да не влезе како униформа (или да излезе на униформен начин).

Мелницата со чекан ќе има и контролна кутија што му овозможува на операторот да ја вклучи или исклучи машината. Исто така, може да му овозможи да ја контролира брзината на моторот за системот за хранење. Некои од понапредните мелници со чекан доаѓаат и со панели за прикажување, за да можете да внимавате на сите различни процеси на машината. 

Следно, најважниот дел од мелницата за чекани - чеканите или ножевите за дробење. Овие поединечни ножеви или чекани ротираат многу брзо - обично со брзини од некаде од 2,500 до повеќе од 60,000 вртежи во минута!

Овие ножеви или чекани имаат тенденција да се монтираат на хоризонтални вратила. Тие можат да ротираат во насока на стрелките на часовникот или спротивно од стрелките на часовникот во зависност од насоката на ротација на роторот. 

Роторот е ротирачко вратило кое е поврзано со електричен мотор. Самите алатки за дробење може да се прикачат на моторот или со ремен, во зависност од дизајнот на вашата машина.

Овие ремени се наменети да го амортизираат системот од шок.

Конечно, мелницата за чекан има и сет на екрани. Големината на честичките што ќе ги добиете по обработката на материјалите преку вашата мелница за чекан во голема мера ќе зависи од варијациите на екранот. 

Мелниците со чекан може да имаат повеќе од десетина различни мрежи на екранот, од кои сите обично се распоредени во одреден редослед во комората за дробење. Тие нудат предвидувања до 200! 

Како функционираат мелниците за чекани

Повторно, точно како работи мелницата за чекан ќе се разликува во зависност од индустријата. Еве ги основите.

Прво, операторот ќе внесе материјал преку бункерот. Овие материјали треба да се исечени на вистинската големина и да ги имаат соодветните физички својства со оглед на типот и дизајнот на машината. Откако ќе се вметнат во бункерот, тие ќе бидат преместени во комората за дробење (повторно, тоа може да се направи со гравитација или со систем за мерење).

Откако материјалите ќе се најдат во комората за дробење, чеканите или ножевите ќе го погодат материјалот многу пати. Тие се движат со исклучително голема брзина за да ги намалат материјалите до вистинската големина што е можно побрзо.

Ќе поминат само материјали чиј дијаметар одговара на големината на екранот - ако не, чеканот ќе ги удира повторно и повторно додека не ја добијат вистинската големина и потоа ќе можат да поминат.

Материјалите во комората на мелницата за чекан се, во оваа смисла, во основа намалени до големина со повторена комбинација на удари со ножевите, чеканите и внатрешноста на ѕидот на комората за мелење. Судирот меѓу честичките исто така може да помогне да се намалат до големина во навремен процес.

Ова е основен механички процес кој е релативно лесен за разбирање. Раководителот треба да избегнува отворање на вратата од комората за дробење кога работи машината, или тоа може да доведе до прилично опасни исходи. 

Откако материјалот ќе се обработи во комората, тој ќе излезе од комората за глодање низ перфорираните екрани. Овие понекогаш се нарекуваат и како порти за барови. Помалите честички ќе поминат додека погруб материјал останува во делот што треба да се „повторно обработува“.

Материјалот потоа може да се спакува во капсули и машини за полнење капсули (нешто што често се прави во фармацевтската индустрија) или да се премести во следната фаза од процесот (ако работите со линија за производство на дрвени пелети, на пример).

Бројни фактори го одредуваат спојувањето на кражбата и излезот на мелницата за чекани, вклучувајќи ја конфигурацијата на ножевите или чеканите, големината на екранот и брзината на вратилото. За порафинирана големина на честички на финишот, операторите треба да размислат за користење помала големина на екранот и дополнителни ножеви или чекани за дробење (или поголеми). Поголемата брзина на роторот исто така може да помогне.

Сè уште барате појаснување? Еве еден корисен дијаграм на мелница за чекан кој ги прикажува основните чекори и компоненти на таква машина како дел од поголема фабрика за пелети од биомаса. Повторно, мелниците со чекани ќе се разликуваат во зависност од типот на машината, но ова треба да ви даде основен преглед.

чекан-мелница-дијаграм

Колку чини мелницата за чекан?

Купувањето мелница за чекан за продажба е интелигентен избор за вашиот бизнис. Сепак, просечната цена на мелницата за чекан ќе варира во голема мера во зависност од варијаблите како што се големината на машината, планираното производство, видот на суровина што планирате да ја преработите и други карактеристики.

Поновите машини од комерцијални размери, се разбира, ќе чинат повеќе од мини-верзија наменета за домашна употреба. Комерцијална машина може да чини до 26,000 долари или повеќе, додека евтината мини мелница за чекан за фарма, дизајнирана за домаќини може да чини помалку од 100 долари. 

Не се задоволувајте со машина со намалена стапка само врз основа на цената. Направете споредбено купување за да бидете сигурни дека мелницата за чекани што ја купувате е добра за парите - без оглед на тоа колку ќе одлучите да потрошите. 

Колку видови на мелници за чекани?

Постојат неколку главни типови на мелници со чекан таму. Може да ги слушнете и како мелница со чекан или мелница со чекан.

Тие слободно може да се категоризираат како мелници „во работа“ и „не работи“. Водечката фабрика ќе користи перфорирани екрани за обработка на сложени или меки материјали. Може да користи и решетки наместо екраните. Видот и големината на материјалот што треба да се намали во голема мера ќе одреди како е изграден роторот. Ова може да се прилагоди врз основа на абење и кинење.

Мелница со чекан за надолу е дизајнирана специјално за влакнести материјали. Има поголема концентрација на дејство на стрижење.

Дури и подалеку од тоа, можете да ги категоризирате мелниците со чекан како реверзибилни или неповратни. Способностите за мелење и работниот формат на двете машини се слични, но конструкцијата е малку поинаква. 

На пример, мелница за чекан со ситно зрно е мала машина што може да работи на струја во домаќинството, додека поголема мелница за чекан што се користи за работа во автомобилски фабрики може да бара дизел или електричен мотор.

 Постојат дури и мелници со чекан без екран кои користат проток на воздух наместо екран за да ги одвојат големите честички од помалите. Овие понови технологии треба да бидат посигурни - а исто така поефикасни и поевтини за работа - од традиционалните чекани.

Постојат десетици - ако не и стотици - различни видови мелници со чекани таму. Пронаоѓањето на вистинскиот за вашиот бизнис во голема мера ќе зависи од вашата крајна цел и наменетата употреба. Сепак, сите мелници со чекани, без разлика дали се работи за чекан за храна или за чекан за дрво, се горе-долу исти во начинот на кој се изградени и како работат.

Што прави мелницата за чекан?

Мелницата со чекан е машина со висока прецизност која може да меле и цврсти и тврди гранули во униформни парчиња кои подоцна ќе се обработат во други машини. Идеалната мелница за чекан ќе понуди постојани нивоа на мелење, бесшумна работа и минимално акумулирање на топлина.

Мелниците со чекан може да се приспособат за да ги задоволат вашите уникатни потреби и видовите производи што се надевате да ги произведете. На пример, некои се дизајнирани за употреба во фармацевтската индустрија, додека други може да ги распарчат, прашат или дробат состојките на храната како пченка и сорго за производство на добиточна храна.

Кои се предностите и недостатоците на мелницата за чекан?

Мелниците со чекан се сметаат за најстар и најефикасен тип на мелница. Иако постојат и други видови мелници за мелење, можете да ги користите, мелниците со чекан, во голема мера, се сметаат за најповолни.

Мелниците со чекан нудат неколку предности. Тие нудат бројни распределби на големини и можат да сортираат честички со различни големини. Тие можат да го произведат вашиот специфичен опсег на честички без да треба да додавате систем за дробење со затворено коло. Имаат високи коефициенти и капацитети на намалување и разумни барања за енергија - нема да го исушат вашиот систем!

Тие можат да мелеат многу видови материјали, вклучувајќи ги и кршливите и оние кои се поцврсти. Мелниците со чекани не заземаат многу простор, лесно се одржуваат и работат.

Сепак, тие можат да бидат неповолни бидејќи не се толку прилагодени за абразивни, лепливи или пластични компоненти. Создавањето топлина е толку интензивно што може да ги оштети материјалите кои имаат ниска стапка на топење. Мелниците со чекани повремено се задушуваат и се затнуваат, особено ако стапката на напојување не е соодветно контролирана.

Странските материјали како метали или камен може да се најдат во машината и да го оштетат или затнат екранот, што значи дека има дополнително ниво на грижа што треба да се преземе за да се осигура дека овие машини работат ефикасно. 

Како да се избере најдобрата мелница за чекан за производство на пелети? 

Постојат неколку варијабли што ќе сакате да ги земете во предвид кога купувате мелница за чекан за производство на пелети. Прво, проверете дали е наменета конкретно за обработка на материјали што ќе се користат за производство на пелети. 

Иако можете да ги користите повеќето мелници со чекан за оваа намена, некои се дизајнирани за други апликации (како што е дробење на автомобили) и затоа нема да бидат соодветни.

Пресметка на капацитетот на мелницата со чекан

Капацитетот на вашата машина е една од најважните променливи. Упатствата и табличката со името на вашиот уред треба да ви го кажат номиналниот капацитет под стандардни услови. 

Изберете оној што има поголем производствен капацитет од вашата побарувачка - на тој начин, во случај да страдате од абење на вашата машина што предизвикува намалување на производството, а вие сè уште можете да ги одржувате работите и да работат.

Ако имате проблем да го откриете капацитетот на вашата мелница за чекан, знајте дека тој обично одговара на нејзината тежина и димензии. Колку е поголема мелницата за чекан, генерално, толку е поголем капацитетот што ќе го има.

Еве едноставен графикон за да ги разбиете тие пресметки за вас:

Капацитет (T / H)

Моќност (kw)

Тежина (kg)

Димензии (мм)

1-3

22

860

× × 1310 800 1070

2-4

37

1350

× × 1380 800 1010

3-6

55

1520

× × 1900 800 1100

5-8

90

1830

× × 2100 1700 1500

3-10

160

2300

× × 2100 1000 1100

 Материјал Тип

Каков вид на суровина планирате да преработите со вашата мелница за чекан? Ако сакате да ја здробите зрната храна во пелети за добитокот, треба да изберете една со бункер за храна на врвот. За состојки од трици или пченица, изберете мелница за дискови. За тврди материјали, изберете мелница без сито, а за мешана храна со мали и прилагодливи големини на честички, изберете една со специјална мелница без сито.

Моќ

Моќта на вашата мелница за чекан ќе варира во зависност од видот на материјалот што го обработувате. На пример, на сорго му треба околу еден пати повеќе моќ од пченката. Различните големини на решетката на екранот исто така може да влијаат на оптоварувањето. 

Покрај излезот, ќе треба да ја земете предвид и потрошувачката на енергија. Во некои делови од светот, владата има регулативи во врска со енергетската ефикасност на одредени машини. Земете го ова во предвид кога купувате.

Механизам за празнење

Како се испуштаат суровините од машината? Обично, ова се случува при механички транспорт со вшмукување со негативен притисок или механизам за самотежина, при што најчеста е само-тежината. 

Како да ракувате со мелница за чекан за почетници?

Дали сте нови во светот на мелниците со чекани? За среќа, работењето со мелница за чекан е релативно едноставно да се направи. 

Прво, ќе бидете сигурни дека сите делови се одржувани и во добра работна состојба. Облечете ја вашата PPE (очила, ракавици, итн.). Вклучете ја машината со прекинувачот за вклучување/исклучување во контролната кутија. Овде можете да контролирате и различни функции, како што се брзината на моторот или системот за напојување. 

Потоа ќе го внесете вашиот материјал во мелницата за чекан. Челичниот барабан со вертикално или хоризонтално ротирачко вратило или барабан ќе има монтирани чекани на него. Чеканите можат да се лулаат со ротор кој се врти со голема брзина во внатрешноста на барабанот. Кога внесувате материјал во бункерот за храна, тој ќе биде погоден од овие чекани пред да се распарчи и исфрли.

Се исфрла преку екрани со одредена големина. Потоа можете да го соберете материјалот и да преминете на следниот чекор во процесот на производство на пелети.

Како да се одржи мелница за чекан?

Одржувањето е критичен елемент за одржување на вашата мелница за чекани продуктивна и за долго функционирање во иднина. 

Без одржување на мелница за чекан, голема е веројатноста повреда или деградација на машината. Тоа е една од причините зошто осигурителните компании понекогаш се двоумат да ги осигураат бизнисите со мелници за чекани на лице место!

Сепак, елитата е дека мелниците со чекани сами по себе не се ни трошки опасни. Само кога мелницата за чекани не е правилно одржувана, операторот и сопственикот на бизнисот ќе наидат на проблеми.

Постојат различни размислувања што треба да се земат при одржувањето на вашата мелница за чекан. Како прво, треба да бидете сигурни дека е правилно подмачкано. Производителот ќе ја има најдобрата препорака за идеален тип на подмачкување за вашата машина. Тие исто така ќе ви кажат кога ќе треба да се подмачка и кога лежиштата треба да се подмачкуваат и прилагодат.

Се разбира, овие распореди може да се разликуваат малку - но никогаш не треба да го игнорирате суштинското одржување. Автоматското подмачкување е карактеристика на некои мелници за чекани, но сепак е важно повторно да се провери за да се осигура дека овие карактеристики функционираат ефикасно.

Исто така, треба редовно да го проверувате протокот на воздух во машината. Ако нема доволно проток на воздух, брзината на машината ќе биде засегната, а материјалите може да се заглават и во екраните и тепачите на уредот.

Како да купите прифатлива мелница за чекан?

Да се ​​најде прифатлива мелница за чекан може да биде тешко. Не сакате да добиете машина со намалена стапка која нема да ја заврши работата ефикасно - сепак како да знаете дали трошите премногу (или премалку) на вашата машина?

Постојат неколку начини на кои можете да бидете сигурни дека добивате добра вредност.

Како прво, проверете дали машината има способност да работи со суровина од сета содржина на влага. Содржината на влага може да ја зголеми вискозноста на суровините, намалувајќи ја нивната флуидност и намалувајќи ја вкупната ефикасност на производството и брзината на производството. 

Треба да барате и колку продуктивна ќе биде вашата машина. Побарајте машина со разумен дијаметар на комората за дробење. Големината на комората за дробење треба да може да се прилагоди на вашите различни суровини, а големината на мрежното сито или вашата мелница за чекан не е голема вредност за вашите пари.

Кога ја разгледувате достапноста на вашата машина, важно е да ја земете предвид не само цената на налепниците кога ја купувате, туку и колку лесно ќе се одржува и работи мелницата за чекан. Ако треба да инвестирате илјадници долари во рутинско одржување и скапи програми за обука за вашите оператори, тоа нема да биде одлична вкупна вредност за вашите пари. 

Така, иако можеби ќе потрошите помалку пари кога првично ќе ја купите машината, ќе ја трошите подоцна.

Конечно, разгледајте ја брзината на вретеното. Колку е поголема брзината на вретеното, толку попродуктивна ќе биде вашата машина. Штом ќе ја достигне ограничената вредност, вашата ефикасност ќе падне - што ќе ја направи вашата машина да не биде толку голема за вашите пари.

Вовед машина за мелница за чекан TCPEL

Без разлика дали преработувате биомаса, како што се соја и плевел, стебленца од пченка, струготини од дрво или неорганска материја како ПВЦ пена плоча, гума или други материјали, мелницата за чекан TCPEL е разноврсна машина што може да помогне да го подигнете вашето производство на следното ниво .

Како што веројатно веќе знаете, повеќето мелници за пелети бараат суровините да бидат во прав со дијаметар не поголем од пет милиметри. Овие суровини не доаѓаат како гревот на природата! Затоа, нивното здроби е од суштинско значење.

Ако барате машина со непречено работење и со голем капацитет, сето тоа (и повеќе!) ќе го најдете во машината за мелница за чекан TCPEL. Може да се користи во операции од сите видови, вклучително и во мелници за дрвени пелети, линии за производство на добиточна храна, фабрики за органски ѓубрива и многу повеќе. 

Карактеристики на TCPEL Hammer Mills

Дали сè уште купувате за најдобрата мелница за чекан? Размислете за многуте карактеристики на мелницата за чекани TCPEL додека го правите тоа.

1. разноврсна: Оваа разновидна и разновидна машина може да ракува со материјали од биомаса од сите видови и големини, вклучувајќи стебленца, дрвени чипови, гранки од дрвја, лушпи од кокос и многу повеќе. Ќе ги сомеле сите во прав еднаков или помал од три до пет милиметри. Тоа е совршена големина за правење пелети, па дури и брикети! Може да се справи дури и со неорганска материја како гума, пена плоча, ПВЦ и многу повеќе. Може да се користи за обработка на земјоделски или шумски отпад, во кинеска хербална медицина, во хемиски фабрики и многу повеќе. 

2. Лесно за одржување: Оваа мелница за чекан има бројни карактеристики што го олеснуваат одржувањето. Има револуционерна структура за ладење со ладна вода. Ова помага да се спротивстави на оштетувањето на резервните делови во машината кои често се предизвикани од триење. Исто така, има уникатен погон за работа со два мотори, што овозможува поголем капацитет и полесна работа без да се грижите за абење. 

3. Машини со висока прецизност: Високопрецизните компоненти на мелницата за чекани TCPEL значат дека оваа машина ќе трае подолго и ќе има повисоки перформанси од нејзините конкуренти. Има системи дизајнирани со CNC кои и помагаат на машината да остане издржлива. Секој дел е произведен на овој начин, од екранот до чеканите и резервните делови.

4. Еколошки: Оваа машина доаѓа со секакви карактеристики што ја прават побезбедна за околината. На пример, има сертифициран и квалификуван мотор со дебел бакарен калем за поголема стабилност и помазен процес. Како дробилката со чекан за биомаса, може да работи со вентилатор за воздух и циклон, така што кршен прав ќе излезе од дното и ќе биде полесно да се собере. Тоа е помалку отпад што влегува во воздухот и прави хаос во вашата работна средина. 

5. Подебели ножеви: Изработени од челик H13, ножевите на оваа мелница за чекан имаат специјална технологија за третман отпорна на триење. Потешко е и се спротивставува на абењето, што значи дека може да сече дрво и да има подолго време пред да треба да се сервисира. Материјалите се направени со заварување со волфрам-карбид и исто така се подебели, што овозможува подобро целокупно работно време и перформанси. 

6. Брза стапка на сечење: Последно, но не и најмалку важно, материјалот има сечила кои го сечат и обработуваат материјалот многу побрзо од другите. Користи брз проток на воздух и обратна и ротациона насока на сечење на сечилото за да овозможи машината да се дроби со нормална двојна брзина.

Параметри на машината за мелница за чекан TCPEL

моделКапацитет (T / H)Моќност (kw)Тежина (kg)Димензии (мм)Чекан кол.(парче)забелешка
GXP65X271-222860× × 1310 800 107024Φ4, може да се прилагоди
GXP65X552-4371350× × 1380 800 101048Φ4, може да се прилагоди
GXP65×753-6551520× × 1900 800 110072Φ4, може да се прилагоди
GXP65*1005-8901830× × 2100 1700 150072Φ4, може да се прилагоди
GXP130*558-101602300× × 2100 1000 1100160Φ4, може да се прилагоди

Разговарајте со експерт

Контактирајте не