10-Главни-Причини-Зошто-Вашата-машина-пелети-не-испушта-и-мал капацитет

10 главни причини зошто машината за пелети не се празне и има низок капацитет

Зошто не машина за пелети испуштање повеќе?

Кои се причините зошто машината за пелети со низок капацитет?

Ајде да разговараме за овие прашања денес: отстранување на проблеми со машината за пелети. 

Многу клиенти кои за прв пат прават пелети ќе имаат различни проблеми по купувањето. На пример, на машина за пелетирање на биомаса не може да произведува пелети, а излезниот капацитет на машината за пелети само половина од наведениот капацитет. Денес, ќе ви ги покажеме 10-те главни причини за овие проблеми во машината за пелети за биомаса, се надеваме дека ова може да ви помогне.

Пред да ви ги покажеме причините, ајде да разговараме за тоа како се обработува машината за дрвени пелети. Главната причина зошто машината за пелети биомаса може да се обликува е тоа што триењето помеѓу валјакот за притискање и калапот генерира топлина, така што лигнинот во дрвениот чипс може целосно да се ослободи во природно врзивно средство на температура од 80-90 °, така што и без никакво лепило може да се обликуваат пелетите. Откако го знаевме ова, ајде да зборуваме за главната причина за проблемите со дрвените пелети:

Прва употреба со нова матрица со прстенести машини за дрвени пелети

Дрвени пелети машина прстен умре

При првата употреба, дупката за матрица на прстенестата машина за дрвени пелети има лоша завршница. Дупчењето има бруси, така што триењето на празнењето е големо, што лесно може да предизвика никакво празнење или помалку празнење, па затоа треба да се полира и меле. По мешањето со песок, дрвен чипс и индустриско отпадно масло за машини, песокот е 30%. Измешајте 60% дрвен чипс и 10% масло за мелење на машината за пелети од биомаса.

Акумулација на материјалот во машината за пелети

акумулација во машината за пелети

Откако машината за пелети ќе заврши со работа, ќе има некои акумулации и нема да има чист остаток. По следниот ден, машината за пелети ќе продолжи да работи, поради високата температура ќе се зацврсти во тврд блок, така што машината за пелети не може нормално да се испушта. Решението е да се исчисти внатрешноста и да се исчистат остатоците.

Нестабилен работен напон

контролен кабинет за машина за пелети

На моторот на машината за дрвени пелети му треба одреден напон за нормално да работи. Ако напонот е премногу низок, дури и ако моторот може да се тркала, моќта генерирана од него не е доволна за брзо истиснување на материјалот во комората за компресија. Во тоа време, ќе има многу материјали блокирани во шуплината за компресија, што ќе влијае на производството.

Несоодветно растојание помеѓу прстенот за мелница за дрвени пелети и валјакот под притисок

Дрвени пелети мелница прстен умре и ролери под притисок
Машината за пелети прави пелети преку истиснување на придружниот валјак и прстенот. Ако растојанието не е соодветно, машината за пелети нема да може нормално да се испушта. Решението е правилно да се прилагоди растојанието. Кога ќе се тестира опремата, техничкиот персонал на производителот на машината за пелети ќе го научи клиентот како да користи и дебагира, за да се избегне ситуацијата на неиспуштање.

По одреден период на производство на машината за пелети од биомаса, поради триењето помеѓу пилевината и валјакот за преса на матрицата, треба правилно да се прилагоди јазот помеѓу прстенестата матрица и валјакот за преса. Ако растојанието е премало, валјакот за печат ќе го зголеми триењето на матрицата на прстенот и ќе го скрати времето на употреба на прстенестото матрило. Склопот ќе предизвика лизгање на ролерот за преса и ќе го одмазнува празнењето, што го намалува излезот; општо земено, јазот помеѓу прстенестата матрица и ролерот за преса е помеѓу 0.1 и 0.3 mm. Нормално, новиот валјак за пресување и новата прстенест матрица се соодветни. Користете малку поголема празнина. Стариот валјак под притисок и старата прстенест матрица треба да се усогласат со помала празнина. Прстенестата матрица со голема бленда треба да користи малку поголема празнина, а прстенестата матрица со мала бленда треба да користи малку помала празнина, која лесно се гранулира. Треба да се користат големи празнини, а мали празнини треба да се користат за материјали кои тешко се гранулираат. За операторот, неопходно е да има вистинско искуство во работењето и да може вешто да го избира и прилагоди јазот на прстенестата матрица.

Влагата на материјалот е несоодветна

За машината за пелети за биомаса, влагата на суровината е превисока или премногу ниска ќе влијае на квалитетот на пелетите во голема мера. Премногу или премалку влага во материјалот ќе предизвика блокирање на дупката на матрицата, што ќе предизвика неиспуштање на машината за пелети. Бидејќи машината за пелети од биомаса е елегантно обликувана со физичко пресување, нејзината лепливост се формира со комбинација на соодветна влага и пресување, без никакво додавање на хемиски состојки. Затоа, влагата на суровината е еден од важните фактори кои влијаат на излезот од машината за пелети од биомаса. (Се препорачува влажноста на општите суровини да се контролира во рок од 10-15%. Ако е премногу влажна, потребна ви е машина за сушење пилевина да се отстрани влагата .Се разбира, специфичната ситуација сепак зависи од видот на суровините.

Матрицата на прстенот и валјакот за притисок се сериозно истрошени

Матрицата на прстенот и валјакот за притисок се сериозно истрошени

Прстенестата матрица и ролерот за преса се главните делови на машината за пелети, а исто така се и ранливи делови. Ако деловите стареат или не функционираат, тоа се и причините поради кои машината за пелети нема да се испушта. Ако се работи за ново купена машина за пелети, само треба да погледнете кој дел не работи за да откриете кој е проблемот. Ако се работи за машина за пелети што се користи долги години, тоа значи дека деловите стареат, само заменете ги деловите.

Несоодветен однос на компресија на прстенест матрица

сооднос на пелети-матрица-компресија

Односот на компресија на прстенестата матрица е неточен. За машина за пелети од биомаса, односот на компресија и влагата се два подеднакво важни фактори. Еден од нив е контролиран од суровините, а другиот е контролиран од прстенестата матрица. И двете се незаменливи. Во спротивно, производството на машината за пелети биомаса ќе биде сериозно засегнато. Затоа, пред да купите машина за пелети за биомаса, мора да комуницирате со производителот за односот на компресија на машината за пелети биомаса. Бидејќи различните суровини имаат различни коефициенти на компресија, ако имате повеќе суровини, треба да комуницирате со производителот за да подготвите уште неколку прстени матрици.

Материјалот има висока содржина на сурови влакна

Материјалот има висока содржина на сурови влакна

Машините за пелети имаат различни модели и моќи. За различни типови машини за пелети, барањата за пелетирање се различни. Некои машини за пелети се погодни за специјално пресување на груби влакна, а некои се погодни за специјално пресување на фини влакна. Ако вашите материјали се премногу големи, треба да користите парична казна чекан мелница да ја намалите големината на вашиот материјал. Ако изберете мала машина за пелети за компресија на груби влакна, тоа е и причината зошто машината за пелети не се испушта. Решението е да се комуницира со производителот и да се замени машина за пелети

Недостаток на масло за подмачкување

Недостаток на масло за подмачкување

По долго време работа, на машината за пелети ќе и треба доволно масло за подмачкување за нормална работа, ако не додадете доволно масло, резервните делови лесно ќе се истрошат, а дрвените пелети нема да излезат во добра форма, така што секоја недела , работниот персонал треба да го провери резервоарот за масло за подмачкување и навреме да додаде масло.

Прстенестата матрица се користи предолго време и треба да се замени

Матрицата на прстенот се користи предолго и треба да се замени

Ако машината за пелети од биомаса била во нормално производство одреден временски период и излезот наеднаш опаѓа, тогаш проверете дали дупката за конус на внатрешниот ѕид на прстенестата матрица е истрошена, дали валјакот под притисок е истрошен, а потоа проверете дали прстен умре е надвор од круг. Некои долни прстенести матрици ќе имаат груби внатрешни дупки. Прстенестата матрица што не е заоблена доведува до нерамномерно празнење, нерамни честички, тешко празнење и низок излез; исто така предизвикува слаба работа на гранулаторот, струјата е нестабилна, а излезот е намален.

Заклучок

Погоре се 10-те главни причини зошто машината за дрвени пелети не може да се испушта и има мал капацитет. Доколку имате други прашања, ве молиме контактирајте со нас во секое време, а ние ќе им обезбедиме на клиентите најкомплетно објаснување и услуга.

Исто така прочитајте: 

Како да изберете материјали од биомаса за производство на пелети? 

Како да ја одржувате вашата машина за пелети? 

Како да поставите машина за пелети? 

Проблем со црни дрвени пелети и како да се реши тоа? 

Нестабилна струја на машината за пелети и како да се поправи тоа? 

Разговарајте со експерт

Контактирајте не

СПОДЕЛИ ГО ОВОЈ ПОСТ

Facebook
Twitter
Скопје

Разговарајте со експерт

Контактирајте не