дрвени пелети извештај Индонезија 2022 година

2022 ВЕРЗИЈА ИЗВЕШТАЈ ИНДОНЕЗИЈА: Производство на дрвени пелети и дрвени пелети Индонезија

дрво пелети (Дрвени пелети, ВП) во гориво (BB) примадона во моментот особено во земја која има 4 сезони како гориво замена за јаглен (делумно / целосно) во електрана на јаглен, фен за воздух, шпорет на биомаса, и сушење на услуги за перење. Во меѓувреме, маркетингот на ВП во земјава се регулирани со моделот на пакувањето со шпорет или горилник за употреба во домаќинството (замена на ТНГ), растително-прехранбениот погон како пилешко, тофу, гудег јоѓа, ресторан/ штандови со храна, чај за сушење во печка / тутун / пченка / риба, пржена храна за претприемачи итн. Овде ви нудиме дрвени пелети Индонезија извештај за клиентите на кои ова им е потребно, прочитајте повеќе за вашиот бизнис за производство на пелети.

Високата побарувачка за WP во LN предизвикана од земјите од дестинација за извоз на јаглен (Јужна Кореја, Јапонија, Кина и Индија) полека се префрлаат на WP се со добар квалитет, еколошки и обновливи (очигледно од побарувачката на дрвени пелети во меѓународниот пазар рапидно се зголемува). Од друга страна, Кина постепено почнува да ја забранува употребата на јаглен (нискокалоричен) за своите граѓани (поради загадувањето и емисиите на високо ниво на сулфур). Австралија и САД да ја минимизираат употребата на јаглен. Индонезија исто така полека ја заменува употребата на јаглен со дрвени пелети. (ISO 8021:2014).

Зголемувањето на цените на јагленот поради затегнувањето на производствената 2016 година, што предизвика референтната цена на јагленот (HBA) на Индонезија на меѓународниот пазар (ноември 2016 година) претходно започна со метрамити до 84,89 долари/тон, (декември 2016 година) 69,07 УСД/ тон, дури и преку 100 УСД/тон во декември 2016 година, односно да биде 101,69 УСД/тон. Сепак, во 2019 година, HBA се намалува како во 2016 година, и може да се види на сликата погоре (6322 kcal/kg, FOB сад). Тоа се должи на падот на побарувачката од Кина и Индија, и приливот на јаглен руски на пазарите во Азија, Кина и Австралија. Енергијата и минералните ресурси поставија Производство на јаглен во 2019 година околу 489 јт тони. Претходно во 2018 година беа окончени 485 jt тони, но реализацијата од 557 милиони тони.

баран тренд на дрвени пелети во Индонезија
баран тренд на дрвени пелети во Индонезија

Од друга страна, околу 50 од компанијата стануваат партнери на PT PJB ја градат електраната во устата на рудникот (MT) (вкупно 6GW) со еколошка технологија субкритична на котелот со цел да се намали износот на извозот (што пак ќе ја подигне цената) наеднаш да се забрза програмската реализација на моќноста од 35,000 MW. Пример: електроцентрала MT Jambi (2x300MW); Riau (2x300MW); Sumsel 1, 6 (2x300MW, Tanjung Enim, 3jt тони јаглен/година, 2026), 8 (2x260MW, Huadian Bukit Asam Power 45% + China Huadian 55%, Muara Enim, 5,4 милиони тони јаглен/годишно); Каселтенг 3, 4, 5; Калтим 3, 5 (200MW), 6, Муара Џава; и United Tractors (2x15MW, централен Калимантан).

Една од искористеноста на јагленот е негово претворање во синтетички гас (гас синтетички) преку технологија за гасификација (гасификација плазма) за да се трансформира сингасот во електрична енергија или други супстанции како метанол, DME, амонијак итн.

различно користење на земјоделскиот отпад
различно користење на земјоделскиот отпад

Постојат некои од причините зошто јагленот ќе се урне од дрвени пелети:

 • Дрвената пелета е ББ на обновливите извори на енергија (секогаш постои, еднаш може да се промени позицијата на јагленот во иднина), и пријателска средина, додека јагленот не е обновлив (потрошен) и помалку еколошки. Затоа, искористувањето на јагленот на меѓународно ниво беркуранг за опстанок. Значи, постојат можности да се зголеми снабдувањето со електрична енергија преку ББ дрвени пелети.
 • Калоричните дрвени пелети се еквивалентни на калорискиот ниски јаглен.
 • Производство на помал јаглерод од јаглен.
 • Трошоците за произведената електрична енергија дрвените пелети за да го заменат јагленот еднаков на произведениот природен гас, кој секако е поевтин од јагленот.
 • Персоналот бараше дрвени пелети (вклучувајќи ја и подготовката на инфраструктурата од дрвени пелети) повеќе (додадете вработување), што е околу 3.480 луѓе, додека електраната на јаглен со иста моќ бара персонал од околу 2.540 луѓе. 2/10/2020 2/31
 • Побарувачката за дрвени пелети е одржлива на долг рок за да се мотивираат засегнатите страни да го зачуваат и подобрат управувањето со шумите и да развијат критично земјиште (поранешни рудници за јаглен, злато, калај, никел итн.) во шума на индустриски постројки специјални дрвени пелети (на пр. дрво Калиандра Мо (КМ), Маханг / Макаранга Гигантеан, Карамунтинг / Меластома Малабатрикум)
 • Побарувачката за дрвени пелети кои доаѓаат од сите страни на светот продолжува да се собира во Индонезија. Треба да се искористи за подобрување на приходите на заедницата
 • Индонезија всушност е способна да генерира електрична енергија биомаса ~ до 49.8 GW (потребата на Индонезија за дополнителна национална моќност 35 GW). Потенцијалот на биомасата беше околу 146.7 милиони тони/годишно добиен од остатоците од ориз (150 GJ/th), гуменото дрво (120 GJ/год.), остатоците од шеќер (78 GJ/год.), остатоците од палминото масло (67 GJ/год. година), и друг органски отпад (20GJ/год.).

Како што е познато, WP на корисникот во светот во 2013 година (23.6 милиони тони) е забележана е државата Јапонија, Јужна Кореја, Кина (2 милиони тони), Европа (12 јута тони) (исто така најголеми емитери, имено Германија, Шведска, Латвија и Португалија), САД (3 милиони тони), Русија (2 милиони тони) и Канада (3 милиони тони).

глобално регионално производство на дрвени пелети во 2013 година
глобално регионално производство на дрвени пелети во 2013 година

Иако земјите на корисниците на ВП се способни да произведуваат свои, но тие сè уште не се во можност да ги задоволат потребите на WP DN тие (мора да увезат), поради растот на дрвото во земјите на суптропскиот побавен отколку во тропските земји. Пример: во 2013 година, европската потреба од 19 милиони тони [10 (топло) + 9 (индустриски)] (помалку 7 џута тони), Канада (4 џута тони) (помалку 1 милион тони), Азија (Јапонија и Јужна Кореја) помалку 1 милиони тони. Втората азиска земја која ќе стане најголем увозник на ВП во следната деценија (се проценува на околу 5 милиони тони во 2020 година). Во 2016 година, Јапонците увезуваат ВП 400 тони (по нуклеарната несреќа на Фукушима 2014 година), додека на рингишпилот му требаат 1.7 милиони тони.

глобално регионално производство на пелети
глобално регионално производство на пелети

Производството на WP во светот се приближува до 28 јута тони (2015 година, за топлина 15, индустријата 13 јута). Во меѓувреме, маркетингот на WP global за производство на електрична енергија и топлина продолжува да расте за околу 14.1% од годишно. Во 2020 година, потребата за WP се очекува да се искачи на 80 милиони тони. Затоа, некои земји, на пример Јужна Кореја, Јапонија, Европа (увоз ~ 14 јута тон/2014), САД и Канада се обидоа да најдат снабдување со суровини за тропска земја, а една од нив за Индонезија. Следнава контонска цена WP во Европа (Швајцарија, Австрија и Германија) што може да се види во Гамбар на врвот (~ centEuro/kg). Месец септември 2018 година, просечната цена WP ENplusA1 во Австрија е 236,5 ЕУР/тон.

цена на пелети во Австралија Германија и Швајцарија
цена на пелети во Австралија Германија и Швајцарија

Од 2012 година, вртелешката цели на користење на обновливи извори на енергија од најмалку 2%, а во 2022 година употребата на биомаса треба да влезе во 10%, од кои 60% доаѓаат од WP. Февруари 2015 година, пазарот е потреба од рингишпил за снабдување со повеќе од 280,000 тони за потребите на домаќинството и индустријата за храна и пијалаци. Околу 70,3% WP Carousel е увоз на пелети (Индонезија обезбедува само >7% за вртелешката, точно околу 8.940 тони од 122.447 тони во 2012 година, а остатокот се увезува од Русија, Малезија и Виетнам).

набавка на дрвени пелети во рингишпил
побарувачката на дрвени пелети во Јужна Кореја

Во тоа време, цената на аеродромот CIF WP Индонезија (131 УСД/тон, под Виетнам 144 УСД/тон и Малезија 141 УСД/тон). Увозот од Индонезија продолжи со присуство на керма компанија Carousel Depian Co. Ltd. со државна сопственост PT Inhutani III (развивање фабрика за шумска индустрија 5000-8000 Ha во Пелаихари, јужен Калимантан преку PT SL Agri со цел да се извезе WP до 100,000 тони, 2015 година). Во иднина, некои јужнокорејски компании ја истражуваат можноста за увоз на WP од Австралија, Виетнам, Индонезија, Филипини, Малезија, Тајланд, Канада и САД. Вртелешката бара електрана со помош на WP.

набавка на дрвени пелети во рингишпил
набавка на дрвени пелети во рингишпил

Увоз на WP рингишпил во 2014 и 2015 година се гледа на страничните слики. Во таа година, Индонезија извезла ВП 150,000 тони (Малезија 60,000 тони), од кои само околу 4%. Во меѓувреме, палмово јадро школка (Дланка кернел школка) од двете земји беше извезена во Јапонија во мали количини. Самиот вртелешки увезува ВП со цена од околу (109-135) Побарувачка за дрвени пелети во јужна Кореја Снабдувањето со дрвени пелети на вртелешката 2/10/2020 3/31 евра/тон (2015). Во тоа време, Виетнам извезуваше WP во Carousel околу 71%.

податоци за увоз и извоз на дрвени пелети од Кореја 2015 година
податоци за увоз и извоз на дрвени пелети од Кореја 2015 година

На земјиштето пемилик (стотици/илјадници хектари) во Индонезија и сте заинтересирани за бизнисот на ВП, ве молиме бидете внимателни против странските работодавци (скалпери) кои купуваат дрва од пилевина DN по евтина цена, бидејќи тие ќе извезуваат во форма на ВП во Рок или Јапонија. Мора да го произведувате самиот WP во DN и да се извезувате во LN.

Списокот: Претставниците на Јужна Кореја во Индонезија, Индонезискиот претставник во рингишпилот, Агенцијата / Здружението на дрвени пелети во рингишпилот и Pengusaha / Importir рингишпил може да се види овде (мај 2014 година).

Конзорциумот од Кореја кој го претставуваше извршниот директор на GIMCO потпиша соработка (Моу) со Kemendes PDTT (и PT Alam Bumi Cemerlang), со цел да се искористи отпадната пченка (3500-4500 kCal/kg) (во 24 области) во дрво. пелети да се менуваат така електричното село во областа Трансмиграција, Лабангка, Сумбава, НТБ. Weevil ќе се меша со дрвото Gamal (4168 kCal/kg, содржина на вода од 24%, содржина на пепел е 2.97%) и Calliandra (5000Ha) за да се користи како дрвени пелети и да се извезува во Јужна Кореја за гориво PLTBm Carousel. Инвестиција 400 американски долари јута и онака засадена за финансирање на фабриката за дрвени пелети 400.000 тони/годишно и PLTBm 30 MW во Сумбава.

искористете ја отпадната пченка (3500-4500 kCalkg) (во 24 области) во дрвени пелети
искористете ја отпадната пченка (3500-4500 kCalkg) (во 24 области) во дрвени пелети

Пилевина, слама од ориз/пченица, лушпа од ориз (3300 kcal/kg), багас/багас (содржи шеќер 2.5%, калориската вредност од 1.825 kcal), стебленца пченка/сорго, легло од лисја, трева, гранчиња, палма EFB (tankos палма), а делови од растението кои се сметаат за отпад може да бидат извор на ВП. Бизниси WP почна да расте дрво брзо жетва минимално одржување, и висока содржина на енергија како отпад смеса tsb. На пример: Petai Кина (Leucaena leucocephala), црвена калиандра (KM) (Caliandra calothyrsus) и Гамал (Gliricidia sepium). Целта на изработката на ВП е да се подобри калориската вредност на отпадот од дрво за да се приближи јагленот со ББ-калории (5.000 – 6.000 kcal), што е околу 4.200 – 4.800 kcal со содржина на пепел околу 0.5-3%.

Калиандра црвено (KM) е суровина на најдобриот WP во споредба со кинеската банана, гамал и сенгон бутон од страната на темпото на растење. Енергијата содржана во KM 4600 kkal/kg, до 7.400 kcal/kg, 1 kg пелети KM е еквивалентна на топлинска енергија од 5.35 kWh или електрична енергија 1,355 kWh. Збогатување на почвата преку фиксирање на азот во почвата и тежината на видот, така што содржината на пепел може да биде помала. Освен тоа, животниот век на КМ може да биде и до 29 години садење, а може да се бере 2 пати годишно, така што му требаат 1.5 година за производство на струја. Еден ха КМ може да произведе дрво 20-65 м3/годишно или 20-35 тони/годишно. Густината на садење од минимум 5000 дрвја/Ha (простор од 1x2 m), може да се скрати до 1 m над нивото на земјата на периодична основа на секои 4 месеци (3 x година) кога е плодна и има многу врнежи. Под насадите од кокос (светлина од 60%), КМ може да се сади како полнач за растенија.

Калиандра Калотирсус
Калиандра Калотирсус

За капацитет од 100 kW, трошоците за инвестиција од околу 5.5 милијарди Rp. (јан 2017) вклучуваат обезбедување на критично земјиште 30 Ha (закупнина на земјиштето Rp.1.5 M за 20 години, садници и садење / одржување на 250,000 дрвја).

КМ не само како суровина за ВП, листовите како храна за добитокот (високо протеински), и интересот за нив како полињата со сточарска пчела (производството на мед (мед бела калиандра) е изведено од нектарот на цвеќето КМ познат во Еден Ha KM произведува мед најмалку 1 тон/годишно (1000 kg x Rp. 50.000/kg = Rp.50million/год = Rp.4.17 милиони/месечно), додека во Европа може да достигне 2 тони/тани) за 15 години без третман средства. Радиусот на пчелите кои бараат нектар околу 5 км.

КМ добро расте на надморска височина од 400-600м, pH~5 и малку вода. Фабриката исто така ќе функционира како постројки за покривање на земјата (perdu) (ѓубрење на почвата / зачувување на земјиштето / закотвување ерозија во коси почви / ископување почва како што се калај, јаглен, злато, никел итн.) со цел да се избегне поплава и да се сврти земјиштето критично, суво, песочно и неплодно, бидејќи служи како ѓубриво на почвата, корените на убиените штетници летаа во земјата, а нежните корени на другиот што се протега до површината на земјата. КМ служи за одржување на одржливоста на природата.

Пчелите ја цицаат цветната есенција КМ
Пчелите ја цицаат цветната есенција КМ

Неколку примери за локацијата на pn KM:

 • Гамал и калиандра засадени во Сумбава 5000 ха.
 • 100 илјади батанг во критична земја во Воногири во соработка со Министерството за ПДТ;
 • П Сингкеп (Кеп Риау) (во земјата на критичните поранешни рудници за лимени);
 • Горонтало Утара (ПТ Цитра Макмур кенкана).
 • Пример за развој на KM како WP (ET) замена на јаглен со невладини организации (без владина помош) е спроведен во Бутур (каб. Buton North, Prov. Југоисточен Сулавеси). Првично, расадникот KM само 100,000 дрвја се разви во Кулбар (со исклучок на Калисусу Запад) од страна на CHANGE (Движење на рибарите Тани Индонезија) Бутур, со цел од еден милион дрвја во иднина. Меморандум за спојување со PT Energy Indonesia (фабрика WP) беше потпишан за купување на милји од земјоделците.

Процесот на правење дрвени пелети:

 • Подгответе материјали однапред
 • Ставете ја машината за сушење завртете ја за да ја намалите содржината на вода додека не достигне 10%
 • Внесете го сувиот прашок (кој е измешан со брашно од тапиока; нема потреба од багас, бидејќи веќе содржи шеќер) за пресување и загревање на околу 180 oC до машинските производители на пелети со крајниот резултат WP цилиндричен бердиаматер 6 -Долга 10 мм, 1-3 см и густина од 650 кг/м3. Calliandra Calothyrsus Пчелите ја цицаат цветната суштина KM 2/10/2020 4/31
 • Завиткајте/пакувајте, испратете до други страни

Карактеристики на производот ББ пелети

Прачки од пелети
Прачки од пелети

Основните состојки на овие пелети се, стебленца од пченка, пченична слама, слама од ориз, лушпа од кикирики (4644 kcal/kg), кора од пченка, гранчиња памук, стебло од соја, плевел (дива трева), гранчиња, лисја, струготини и други растенија отпад. Откако суровината била смачкана, потоа пресувана и испечатена, формирана во форма на пелети за да се даде притисок помеѓу валјакот и матриците на материјалот. Густината на материјалот првично беше околу 130kg/m3, но густината на пелетите се искачуваше на врвот од 1100kg/m3, така што го олеснува складирањето и дитранспорирањето, како и перформансите на горивото да се зголемуваат.

Пелети од пилевина

Производствена линија на пелети од струготини: набавка на суровини, собирање материјали, сушење, пелетизирање и пакување. Содржината на вода во струготини е околу 30-45%, а цената на суровините околу 21.05 – 24,29 УСД/тон. Калориската вредност може да достигне 4.000 – 4.500 kcal.

Пелети Гранчиња

Производствена линија на гранчиња од пелети: набавка на суровини, дробење, сушење, пелетизирање и пакување. Цената на суровините ~ 16,19 УСД/тон. Калориска вредност на гранчиња од пелети пониски од пелети од пилевина.

Пелети Гранчиња
Пелети Гранчиња

Процедура на производство:

набавка на суровини, сушење, пелетизирање и пакување. Квалитетот на материјалот зависи од периодот на садење. Сите материјали може ефикасно да се складираат навреме, потоа да се исушат и да се пелетизираат. Содржината на вода во шеќерната трска е околу 20-25%. Багасот на пелети има висока калориска вредност од 3.400-4.200 kcal (пред пелетирањето само околу 1825 kcal, а кога багасот суров се загревал само со издувниот гас од оџакот на котелот, содржината на вода во пулпата паднала за 40%, а калориската вредноста станува 2305 kKal).

пелети од дрво од палмово масло
пелети од дрво од палмово масло

Багасот на пелети (багас) е биоенергија нов. Може да се користи како грејач на простор, шпорет, котли за топла вода и индустриски, PLTBm и друго. Тој служи како замена за огревно дрво, јаглен, мазут и ТНГ. Багасот има енергетска содржина и квалитетот на горивото е висок. Мед, содржина на пепел од ~ 6%.

Потенцијалот на багасот во Индонезија е 30 тони/Ha/годишно. Додека, површината на шеќерна трска (2014) од 447.000 ха [63,46% се во Јава, остатокот е 36,54% надвор од Јава], тогаш потенцијалот на багасот од вкупно околу 13,41 милиони тони/годишно, што е површината на одгледување е намалена за 6% во однос на 2013 година, (470.198 ha). Затоа, со цел да се задоволат потребите на шеќерот ДН и да се намали увозот на суров шеќер, Владата постави плантажа со шеќерна трска дополнителни дури 500,000 ха во југоисточен Сулавеси, П., Ару и Мерауке, како и зграда 10 нови фабрики за шеќер ДН. Во иднина ќе има дополнителен багас од околу 15 тони/годишно.

Пелети Багас
Пелети Багас

Цврстиот отпад од шеќерна трска е изведен од резултатите од напрегањето на нира во филтерот за ротирачки барабан се нарекува филтер колач. Кога ќе се исуши, колачот со филтер може директно да се користи како гориво во кујната за готвење. Филтерската торта обично се користи за компост.

Изборот на шарите и буџетот Цената на мелницата за пелети Багас во дрвени пелети Индонезија

Багасот треба да се наоѓа на местото каде што суровините се обилни, евтини и во близина на аеродромот/пристаништето за да се олесни транспортот на производот, така што трошоците за суровините и другите трошоци (работа, кирија на магацин, управување со трошоците итн. .) може да се зачува како ниско. Треба да се подготват аспекти на законитоста на индустријата за градење и дозволи: TDI, SIUP, HO, IMB итн. кои се поврзани. Се изготвуваат и сертификат за извоз (SVLK) и сертификатот на производот (на пример од Sucofindo и SGS).

Почетната инвестиција мелница за пелети багас е околу 112.414 УСД со капацитет од 1 тон/ч (капацитетот може да се зголеми до 6 тони/час за да се додаде потребната опрема).

почетна инвестиција мелница за пелети багас
почетна инвестиција мелница за пелети багас

Фабрики за изградба на инвестиции од околу 19.271 УСД со површина од 6.000м2.

Почетни капитални инвестиции на опрема околу 72.266 УСД вклучувајќи сушари 24.089 УСД, кафез за заглавување Пелети Багасе 2/10/2020 5/31 1.927 УСД, електричен кабинет 1.927 УСД, машина за пелети (1 тон/ч) 25.695 УСД, итн.

Обртни средства околу 40.148 УСД за почетно складирање на суровини и претпродажба на производот.

Кога пазарот и работењето се стабилни, можете да ја зголемите вашата инвестиција. Машина за сушење 24.089 УСД може да се користи за 3 мелница за пелети, можете едноставно да ги додадете во кафезот Stranding, машината за пелети и транспортерот. Кога мелницата за пелети повеќе од три, тогаш треба да се додаде машината за сушење и неопходен е камионски вилушкар. Треба да се земе предвид ладењето на моторот во зависност од околностите на производство.

Дрвени пелети Индонезија Анализа на трошоци и маргина на пелети Багас

Деловна цел: 500 тони/месечно (почеток). При нормална работа, месечното производство може да се зголеми до 1,500 тони или 3,000 тони. Годишни производи околу 30,000 тони.

ROI пелети Багас:

 • Цена на суровина од шеќерна трска багас: 19,45 УСД/тон
 • Трошоци за транспорт: 3,24 УСД/тон [такса за пакување и трошоци за излез]
 • Дробење: 0
 • Електрична машина за сушење на товар: 1,39 УСД/тон [7,5 kV електрична машина за сушење 0.7 тони/час]
 • Електричното оптоварување: 11,67 УСД/тон [90 kW пелети од електричен мотор 1 тон/j]
 • Пакување: 5,19 УСД/тон [25кг/вреќа; 0,13 УСД/вреќа]
 • Директни работници: 8,10 УСД/тон [1 алатка за 8 работници, 11,34 УСД за 1 работник во еден ден]
 • Цена на шарите: 5,33 УСД/тон [19.434 УСД за користење 10 години]
 • Цена на алатката: 3,25 УСД/тон [алатка 80.976 УСД за 26 дена/месец за 5 дена користење]
 • Трошоци за нега: 4,86 ​​УСД/тон [трошок за матрица / очите на филцот се истрошени]
 • ВКУПНА цена: 62,48 УСД/тон

Пресметката на заработка: вкупни трошоци: 62,48 УСД/тон; продажна цена на пелети во фабриката: 97,17 УСД/тон; нето добивка за еден тон од 34.69 американски долари. Ако месечното производство од 500 тони, нето добивката месечно е 17.345 УСД.

Додека, ROI пелети од пилевина

 • Цена на суровината струготини: 22,67 УСД/тон
 • Трошоци за транспорт: 4,86 ​​УСД/тон [такса за пакување и трошоци за излез]
 • Дробење: 0
 • Електрична машина за сушење на товар: 2,08 УСД/тон [7,5 kV електрична машина за сушење 0.7 тони/час]
 • Мелница за пелети со електрично оптоварување: 15,16 USD/тон [90 kW пелети за електричен мотор 1 тон/j]
 • Пакување: 5,18 УСД/тон [25кг/вреќа; 0,13 УСД/вреќа]
 • Директни работници: 8,10 УСД/тон [1 алатка за 8 работници, 11,34 УСД за 1 работник во еден ден]
 • Цена на шарите: 5,33 УСД/тон [19.434 УСД за користење 10 години]
 • Цена на алатката: 3,25 УСД/тон [алатка 80.976 УСД за 26 дена/месец за 5 дена користење]
 • Трошоци за нега: 5,83 ​​УСД/тон [трошок за матрица / очите на филцот се истрошени]
 • ВКУПНА цена: 72,46 УСД/тон

Пресметката на заработка: вкупни трошоци: 72,46 УСД/тон; продажна цена на пелети во фабриката: 137,65 УСД/тон; Нето добивката за еден тон е 65,19 американски долари. Ако месечното производство од 500 тони, нето добивката месечно е 32.595 УСД.

Дрвени пелети Индонезија оризова слама/пченица/трева/како

Пелети оризова слама пченица трева како
Пелети оризова слама пченица трева како

Еве пример за шема на машински алати за производство на пелети од оризова слама / пченица со капацитет на пелети 200-300 kg/h. Ваквите машини можат да користат и разни други суровини како дрво, багас, стебленца/кожа од пченка/сорго, лушпа од кикирики, багас јатрофа, кора од кафе, брзорастечко растение, стебло од палма (од 8.6 тони/Ha, 3650 kCal/kg) струготини, парчиња хартија и струготини од дрво. Машината се состои од мелница за чекан, мелница за пелети, ладилник, вибриран сепаратор на пелети опремен со собирач на прашина за да се спречи загадување на прав. Како што е познато, сеното е предмет што е мазен и тешко цеден. Затоа, машината бара транспортер со завртки за напојување кој е специјално дизајниран со дополнителен бункер, така што корисникот може да додаде струготини и парчиња хартија за да го подобри квалитетот на пелетите. Ако мамката е премногу влажна, тогаш треба да се додаде дополнителна машина за сушење.

Различни типови примери на други машини (замолчи, продолжи/во камионот, машинската торба, голема и мала) многу достапни на пазарот LN [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 , 8]; DN [1, 2, 3] за правење пелети од различни суровини од биомаса.

Споредба на сламата од пелети (со пелети на оризова лушпа) се: вода Содржина: 8-10% (15-30%); содржина на пепел 3% (15-20%); калориска вредност: 18,5 MJ/kg (13,98 MJ/kg) или 4422 kCal/kg (3341 kCal/kg). Согорувањето на пелети од слама произведува јаглерод неутрален што може да се искористи назад за растот на биомасата на следната.

пелети од слама
пелети од слама

Производството на пелети од слама може да ја зголеми густината на лушпата од ориз, да ги намали трошоците за транспорт, енергетската содржина на растечката (4422 kKal/kg), ниската содржина на пепел (3%) и пепелта при согорување на пелети од слама може да биде се користи како минерално ѓубриво за раст на растенијата.

Чекори во производството на пелети од слама од Wood Pellet Indonesia 

 1. Одвојување на сламата од други предмети.
 2. Дозирање слама. Пред да се испрати сламата до фидер, Тој мора да се намали на униформа големина (15%, потребна е употреба на машина за сушење на ротирачкиот барабан.
 3. Сушење на сламата. Генерално сламата се суши на воздух со содржина на вода од 15%, така што

не е потребно сушење на сеното. Меѓутоа, ако содржината на вода >15%, употребата на машина за сушење на

потребен е ротационен барабан.

 1. Пелетизирање во машина за пелети. По поминување низ процесот на пулпирање и сушење, сламата се транспортира до машината за користење на пелети за слама за транспортна лента (транспортна лента). Со помош на притисок помеѓу матрицата и машината за изведба на ролери, топчето од слама се истиснува и се сече според саканата должина (6мм и 8мм).
 2. Ладење на пелетите слама. Со цел да се одржи квалитетот на пелетите за време на складирањето и ракувањето, излезот од пелети од слама на висока температура треба да се олади во воздух до собна температура или малку повисока користејќи ја насоката на противничкиот воздух за ладење на моторот.

Земјите што произведуваат ориз (10) кои потенцијално користат машина за пелети за слама за рециклирање на енергија од слама се Кина, Индија, Индонезија, Бангладеш, Виетнам, Тајланд, Филипини, Мјанмар, Бразил и Јапонија.

Иднината на дрвените пелети Индонесаи (спојување со PLTPk)

Иднината на дрвените пелети (спојување со PLTPk)
Иднината на дрвените пелети (спојување со PLTPk)

Дрвени пелети (ВП) почнаа да се произведуваат многу. Постои голема веројатност дека ќе дојде до поплава на понудата во DN и LN може да се разложи до цената. Проверете ги меѓународните цени овде и сликата (следно). Увозниците на LN за да почнат да носат концепти сметаат дека WP е најдобар, но цената е евтина. Затоа, време е бизнисмените на ВП да го опремат својот бизнис со:

 1. Снабдување WP на електрана на јаглен за делумно / целосно замена на јаглен (потпишан Меморандум за соработка со електрана на јаглен).
 2. Градежна моќност PLANT дрво Пелети (PLTPk; PLTBm = биомаса; пример во Јапонија) во DN / локално околу фабриката WP.
 3. Садење дрво со брза жетва, може да се одгледува и квалитетот е добар на критичното земјиште / рударството (калај, јаглен, злато, циркон, бакар, никел, итн.) до квалитетниот материјал WP, како што е калиандра црвено (огнена печка во близина на сина боја).
 4. Промовирајте ја социјализацијата на употребата на WP & шпорет (рати / рати) на заедницата (како замена за 3 kg LPG BBGas што е тешко да се најде во моментов). Заедницата околу Factory WP претпочиташе да купи WP со фабричка цена.

Наменет беше да се стабилизира цената на ВП одеднаш националната моќ и да се отворат нови работни места што се бараат од луѓето околу фабричката ВП, на пример:

 • PT Austral Byna изгради PLTPk 100 MW (секоја 10 MW чини 150 милиони Rp) во Мантуил Банџармасин, Муара Тевех (Каб. Барито Утара) централен Калимантан и источен Калимантан.
 • PT PLNE (Prima National Engineering Service) за andatangani kerma (MoU) со округот, Morowali, централен Сулавеси, изгради PLTBm 10MW (цена Rp.30 miliar за 2 години, FS 6 месеци) со суровина од calliandra calothyrsus широко распространета во Morowali (200HH). ).
 • PT EMI (Energy Management Indonesia) гради PLTPk околу 5-10 MW (енергетски WP KM: 4.800 kKal, biochar ~ 7.500 kcal) во Purworejo, Централна Јава (со централа luas 10 Ha) користејќи WP на KM со капацитет од 36.000 тони/ година. Отпадот / пепелта WP сè уште може да се направи ѓубриво за реставрација на тресетското земјиште кое е многу распространето во Индонезија (4-ти свет). PLTPk се разви на неколку локации во Индонезија. Суровината (КМ) добиена од општеството Вонособо, Магеланг, Кебумен, до Бањумас.
 • Групацијата Korindo планира да изгради PLTBm (дрвени пелети) 10 MW во Џајапура, Папуа. Подружница на Кориндо, ПТ Тунас Саваерма, во соработка со владата на провинцијата Папуа и Регенцијата на Џајапура, да побара земјиште концесии 12.000 ха од кои приближно 7,200 ха за земјиштето на HTI (индустриски плантажи шуми, во форма на дрвото на Eucalyptus Pellita и Red Jabon управувано од PT Biomass Papua Lestari) и PLTBm (од PT Bio Green Jayapura). Сепак, тие налетаа на вообичаеното земјиште, а се уште не постигнале договор со локалната заедница.

Цената на дрвените пелети Индонезија (промена според понудата и побарувачката):

Домашни (фабричка цена, екс-работа) (115-125 долари)

 • Џакарта Rp.1700/kg,
 • Banten Rp.1600/kg
 • Западна Јава Rp.1600/kg,
 • Central Java Rp.1600/kg
 • Источна Јава Rp.1550/kg.
 • Во странство: ФОБ 140 долари/тон; CIF 160 $/тон

Проверете каде има залиха на WP во Индонезија? контактирајте го лицето за контакт на ова [заштитена по е-пошта] 

Опасност од преработка на дрвени пелети

Кога произведувате WP, земете ги предвид и работите поврзани со здравјето и безбедноста на работниците:

 • Опасностите од прашина дрвени пелети на локацијата на фабриката,
 • Труење со производи од Bd – гас CO во складиштето WP (силос, бункер, отворен простор); и
 • Bd производи кебакаран во фабрика ВП, електрани итн.

Искористете ги предностите на Отпадната биомаса во WP околу вас

 • Искористете ги предностите од сите останати земјоделски производи без вредност, на пример стебленца од кочан и пченка, стебла од маниока, багас (4476 kcal / kg), бамбус (4105 kcal / kg), лушпа од ориз и слама од ориз, празни овошни гроздови палмово масло, гранчиња, ѓубре, струготини, лушпи од мелени ореви (4644 kcal / kg), кафеава коса, sengon buto (3948 kCal / kg, содржина на влага од 14.21%, содржина на пепел 1.08 проценти) итн.

Ако сакате да го отворите земјиштето, пребројте го отпадното дрво што е достапно, потоа се втиснува во WP, како додаток на приход (како материјал за гориво PLTBm / домашна централа на енергија на јаглен, извезена во LN, гориво за печки, апарати за домаќинство, ресторани, кулинарство центар, итн.); не со палење на шумата која ќе биде за пушење низ целиот свет.

Примери на производители на машина за дрвени пелети

Во државата (ДН)

 • PT Toba Green Synergy, Медан, северна Суматра
 • IN (Далан Искан) (преку PT SDI, социопретприемач за доброто на Индонезија) ги поканува студентите на машината за правење SMK WP (1 тон / ч) со цел да го искористат садењето дрво KM во 30 провинции (источен Калимантан, НТБ, Риау, Лампунг, Бенгкулу, итн.). PT SDI градежна машина WP и PLTBm, и ќе купува KM од населението. Нејзиното мото е заедницата ги добива работните места и приходите (од подготовка на ВП, говеда и кози, говеда и пчели) за да ја добие моќта.

Машината Кралство (UKM), производствени машини WP за капацитет од 400-600kg/h и 800-1000kg/h; Маланг, источна Јава.

во странство (LN)

 • Производител на Кина

   

  мелница за пелети

Честопати читателот бара информации за производителот на машини поврзани со дрвени пелети, индивидуална опрема или интегрирана со разновиден производствен капацитет WP од 1.5 тони/час до 12 тони/час. Информации за производот TCPEL следново може да се користи како референца при првичното пребарување за овие машини. Доколку сте заинтересирани, контактирајте [заштитена по е-пошта]

 • Машина за пелети вертикална во прилог на овие вештачки Tcpel наоѓа во Шандонг Кина. Капацитет од 0.8-1 тон/ч треба да напојува 55 kW, додека капацитетот од 3-4 тони/час, треба да напојува 220 kW.

Предностите на производот на Тчпел во споредба со производот WP другото е:

 • Компактноста е многу подобрена преку дизајнот на машината. Користи модуларен дизајн за да ја зголеми оперативната сигурност за 4-6 пати.
 • Го користи одличниот уред за запечатување лавиринт без контакт и висока отпорност на абење.
 • Зголемете ја површината на редукторот, усвојувајќи присилно воздушно ладење и нов тип на дефлекторски штит кој има добри перформанси за дисипација на топлина.
 • Подмачкувањето на целата машина е дизајнирано врз основа на пониската максимално дозволена температура на маслото, што ја подобрува доверливоста на работата. Во меѓувреме, трошоците за одржување се намалуваат поради продолжување на циклусот на промена на маслото.
 • Скршете ја ситуацијата кога машината за дрвени пелети го позајмува традиционалниот индустриски редуктор. Ние користиме специјален редуктор за машина за дрвени пелети.

Единицата на колото како што е прикажано подолу:

ИЗРАБОТКА НА ПРОИЗВОДСТВО НА ПЕЛЕТИ СЛАМА

ИЗРАБОТКА НА ПРОИЗВОДСТВО НА ПЕЛЕТИ СЛАМА

распоред на линијата на пелети

РАЗЛИЧЕН ДЕЛ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ПЕЛЕТИ ДРВНИ

Цената на машината-пелети и уредите од други производители можете да ги видите овде.

 • Производител на европскиот пример:

WP моторни производи Германија (некои производи се користени во мелницата за дрвени пелети во Сурабаја).

Пример за WP на производителот / фабриката во Индонезија

Вртелешката прави работни проекти во источна Јава, централна Јава, Суматера, Калимантан и Папуа. Индонезија ќе биде целта Carousel да биде снабдувач на WP во иднина во Азија, а особено за биопелети добиени од отпаден мебел, средна лента од масло од палма, EFB, багас од трска, слама, Caliandra calothyrsus, струготини итн.

 • Северна суматра (Медан) PT Toba Green Synergy оперативен крај на 2016 година користејќи ја палмата EFB (EFB, tankos palm) во пелети танкос масло кое се користи како ББ алтернатива за почитување на ЗАКОН бр. 32 2009 година. дали влажноста е ниска, енергетската ефикасност висока топлина, лесно ракување и складирање, погодна за котелски систем на решетката и произведува низок чад. Мед, содржина на пепел > 3%. Преработка на 1 тон FFB (Fresh Fruit Bunches) произведен отпад од 0.23 тони EFB; 0,13 тони мезокарпфибер (влакна); 0,06 тони школки (палма школка) и 0.65 тони ЛЦПКС (Ефлуент за палмино масло). EFB во ова време се користи само како компост (прекривка). Процесот што се користи вклучува: дробилката за празен грозд, хидрауличен систем, преса за празен грозд, распарчениот празен бранч, секач, сушење, машина за тули и бункер за тули. Претпоставки: EFB (во TBS) од 23%, капацитетот ако VFD 30ton/j, EFB произведе ~ 6.9 тони/j. Потребен е капацитет на уништувач на една единица 7 тони/час. Накратко, процесот на изработка на дрвени пелети: EFB згмечени (дробење), сечкани (сецкани), слем (млазници), пресувани (пресирани) со цел да се намали содржината на вода и вадење на остатокот од маслото; потоа преку транспортер испратен до единицата за сушење (сушење), сечење (сечење, максимум 2 инчи) и така натаму во резервоари за машина за пелети. Капацитетот на VFD 30 kg/h или 600 kg/ден, EFB 138 ribu kg/ден, пелети EFB (40% од EFB) 55.200 kg/ден, Tilapia ги загрева танковите за пелети 17.660 kJ/kg (4.640 kCal/kg), потенцијалната топлина на пелетите 974.832.000 kJ/ден. Пет кг пелети содржат еквивалент на боца за гас од 12 кг ТНГ. Цена танкос машина за пелети направена во Кина ~ 33.000 УСД.
ЕФБ ПЕЛЕТИ ПРОИЗВОДСТВО
ЕФБ ПЕЛЕТИ ПРОИЗВОДСТВО
 • Kep Riau: IDEAS во соработка со PT APP (Achmadi Pasca Perintis) спроведе истражување за да се воспостават шумски енергетски култури и да се засади WP во Фалусот (Имаше околу 604 острови големи и мали).
 • West java: Фабрика WP во Ciamis, капацитет 2,500 тони/месечно (60% за DN, 40% за LN) IN (Dahlan Iskan) бил во фабриката WP (2x350kg/j, бахан суров KM) Ds Swamp, Kec. Цингамбул, Каб. Мајаленгка; да се пробие темпата во Дукух Семар, Циребон, која се обидува да WP повеќе.
 • IDEAS и PT MBT (Независни три ѕвезди) во соработка ја развиваат енергетската калиандра и фабриката WP во Сумеданг, Кунинган и Бандунг.
 • Jawa Tengah: пелети од папарт дрво најголемите производители на мебел од PT во Јужен Пацифик во Џепара, Централна Јава, произведуваат WP отколку што го трошат остатокот од производството на мебел производството на WP-неговото популарно во Јужна Кореја (70,000 тони/годишно), бидејќи квалитетот е добар (висококалоричен, хемиски состојки и пепелта е доста ниска). Планирано е да се изградат четири постројки WP во центарот на градинарската биомаса на различни локации (максимум околу 4 часа од меѓународниот аеродром).
ТЕКОТ НА ОБРАБОТКА НА ДРВЕНИ ПЕЛЕТИ
ТЕКОТ НА ОБРАБОТКА НА ДРВЕНИ ПЕЛЕТИ
 • PT SPI (Соларниот парк Индонезија, во Каликајар, Вонособо, централна Јава) кој прв ги предвиде како пилот-проект можностите за инвестирање на база на биомаса од дрво (како и фабриката ВП) помеѓу Индонезија и Република Кореја (200,000 ха) е во сопственост локално. Сега се продава (19,5 милијарди Rp.) на други страни (дури и дел од моторот е веќе одземен и продаден по парче).
 • Семаранг: PT Mahya Bioenergy, капацитет 2,000 тони/месечно (макс 10,000 тони/месечно), дрво албазија, 4200-4600 kcal/kg, дијаметар 8mm, содржина на влага од 7-9%.
 • Purworejo: PT EMI (Energy Management Indonesia) (државна сопственост преку нејзината подружница PT EBI) направи керма со владата на Purworejo изградба на нова фабрика WP добиена од дрво calliandra calothyrsus со капацитет од 36.000 тони годишно. Производството на него за да се задоволи побарувачката на WP DN (250 тони/ден) и LN Јапонија и Јужна Кореја што се зголемува секој 250 тони/ден (10,000 тони/месечно) преку LOI. Фабричка површина од 10 ха.
 • ВО Јогјакарта: еден од добавувачите на WP (50 тони/месец) во Република Кореја (и Јапонија) е PT Greeno Energy Innovation на Ds. Меѓу, Bangunjiwo, Helpl, DIY. Главната суровина е струготини, кој се добива од Jateng & DIY, кој мешал отпад од друга биомаса како лушпа од ориз, пулпа од шеќерна трска (багас), прашина од тутун и отпадни книжни пари. Како лепило му се додава брашно од тапиока.
 • Источна јава (Paiton, Probolinggo): PT Pellet Biomass Indonesia, производител на премиум WP (калории 4600 kcal/kg; влажност 8%; содржина на пепел од 1.2%; минимална порака: 16 тони; пристаништето Сурабаја; време на испорака 1 месец ; L / C, T / T; способни да снабдуваат: 2000 тони / месец).
Дрвени пелети Calliandra calothyrsus
Дрвени пелети Calliandra calothyrsus
 • Мадура: април 2015 година, CV Gate Lestari основаше фабрика WP управувана од Ponpes Darul Ittihad во Дс. Комбанган, Кец. Гегер Каб. Бангкалан, Мадура со капацитет од 1 тон/ч, со дрвна суровина calliandra calothyrsus околу 12 тони/ден (1 ден = 8 часа, влажната суровина содржи вода од околу 40%). Ако година = 310 дена, тогаш се земала суровина 12 тони x 310 = 3720 тони/година, или треба да слета 3720/20 = 186 ха. Затоа, градината собрала дневно, само 186 ха/310 = 0.6 ха. Продажната цена на дрвените пелети KM Rp. 1.6-2.5 милиони/тон. Додека пак, продажна цена на дрво само КМ 367.000 рубли/тон. Откако производството е управувано од ISE (ИДЕИ за енергијата на вселената, машини подмладени од CV SBE, Suryabaja Engineering), WP 2 тони/час или 25 тони/ден (во форма на мешавина од KM и Кемландинган) беше испратена до Gresik , и PTPN 8 во Пангаленган, Бандунг (за BB сушење на листовите од чај). Локалните корисници почнаа да користат WP како замена за ТНГ што може да ги заштеди трошоците од 47% што доаѓаат со употребата на шпоретот WP во едно пакет со WP. Таа идеја ќе биде развиена во Мамуџу (западен Сулавеси) и Северен Ломбок (НТБ). Дрво Калиандра црвено собрани по 14 месеци од CV Gate Lestari. Оптимумот за производство од 20 тони/Ha/th. Локалните жители го користат градинарскиот проект енергија калиандра во шумското село од 214 ха и фабриката ВП 200 м2 (помош ICCTF, Индонезиски фонд за климатски промени). Додека, производот WP се користи како BB PLTBm 197 kW. Фабрика за дизајн на ISE WP 1.5 тони/ч во Бангкалан Мадура, Мамуџу (западен Сулавеси) 2 тони/час, Каранганту, Бантен и PLTBm во Дс. Селенген и поздрав во Ломбок Утара, НТБ. Тековната мелница за пелети Мадура торпор, недостатокот на резервни делови-машина за пелети што е скршена.
Фабрички дрвени пелети, Комбанган
Фабрички дрвени пелети, Комбанган
 • Јужен Калимантан: PT Jhonlin Agro Mandiri (PT JA) изгради фабрика WP на површина од 2 Ha со капацитет од 4 тони/час со целосно автоматска машина. Суровината доаѓа од дрво Јабон, Гмелина, Сенгон и багрем засадено на површина од 15.000 ха. Цел: извоз на WP во Carousel и Европа.
 • PT Inhutani III обезбедува суровина еукалиптус, сенгон и гамал кои се засадени во земја од околу 5,000 ха, Пелаихари, Калсел, до фабриката WP која е изградена од PT SL Agro Industries (подружница на Carousel, Depian) со капацитет од околу 100,000 тони (2015 година). Понатаму, PT SLAI го снабдува WP од фабриката на јужнокорејските компании Western Power Co. Ltd. Kerma Inhutani III со Кина, исто така, беа потпишани, а Inhutani III да подготви земјиште од 5,000 ha. PLTBm 2x10MW со суровина чип од дрво (140.000 тони) е исто така изграден за поддршка на електраната, додека остатокот од електричната енергија се продава на PLN.
 • Западен Сулавеси (Мамуџу): фабрика WP ќе ја гради MCA-I (Millennium Challenge Account-Индонезија) со капацитет од 600 тони/месечно, а енергијата на градината доаѓа од HTR (заедничка плантажа Шуми) и HR (Народна шума). ) калиандра црвена подготвена 748Ha. Од друга страна, странските инвеститори од Carousel PT Bara Indoco (мај 2018) инвестираат средства преку IUPHHK (Бизнис лиценца за користење на производи од дрвна шума) (sengon & Calliandra) HTI 27.300 Ha (околу 700 m3 дрва, WP 200,000 годишно) до 3 окрузи (подобласти тапаланг 14.865 ха, Томо, Калумпанг) во Мамуџу (западен Сулавеси). Фабрика од 80,000 тони годишно ќе се гради во областа Даплед. Калуку.
 • Папуа: (Merauke) IDEAS во соработка со PT SIS (Selaras Inti Semesta, MEDCO Group) ја спроведоа FS (Физибилити студија) за интеграција на шумски енергетски култури и изградба на фабриката WP.

Проблемот што често се јавува Вуд пелети Индонезија

Што треба да направите ако се испостави дека производот од вашата WP има содржина на пепел и нивоата на хлор (јонски хлорид) над спецификациите што ги побарал клиентот?

Направете го процесот Торефакција (Печење со водена пареа), во серијата на реакторот на температура од 250-300 oC, притисокот во близина на атмосферскиот притисок, без кислород / вода, стапката на загревање е мала (време на престој од 30-120 минути). Нивото на хлор се намалува за половина, дури и до 90%.

Друг начин: дрвениот прав главно содржи висока вода во првата влажна (Тор перење, Хидротермална карбонизација) фракција (хидротермални медиуми, топла вода под притисок 20 бари, со цел водата да се одржува во форма на течност на температура од 180- 260 ° C, време на престој 5-10 минути), нова наполнета мелница за пелети, се лади, а потоа се испраќа до клиентот. Водата што навлегува помеѓу честичките на биомасата ќе ги раствори солта хлорид и алкали. Како резултат на тоа, вредноста на топла WP расте, нивоата на содржината на хлор, вода и пепел се намалија, а природата на WP е тешка. Производот мирисаше јаглен / јаглен

Секој Индонезиец знае дека земјата има многу дрва за гориво. Затоа, Индонезија може да биде една од земјите со најголеми индустрии за дрвени пелети во светот. Ова е можност за Индонезијците да заработат пари и брзо да се збогатат со основање на фабрика за дрвени пелети.

Дрвени пелети Индонезија е потребна за да се намали емисијата на стакленички гасови во зачувувањето на животната средина. Тоа е начин на одгледување на дрвени палети како главна суровина обезбедува еколошка и обновлива енергија. Добра работа е што владата сфаќа за ова прашање и поддржува плантажи како што се дрвени пелети Индонезија со повеќе средства. Тоа стана добар бизнис план за потенцијалните приватни инвеститори кои имаат проблем со овој бизнис. Како и да е, со среќа да ја изберете најдобрата индонезиска компанија за дрвени пелети.

Исто така прочитајте: 

Како се прават дрвените пелети?

Анализа на добивката од производството на пелети

Како успешно да започнете бизнис со пелети 2022 година?

Видови машини за пелети и нивните добрите и лошите страни

Разговарајте со експерт

Контактирајте не

СПОДЕЛИ ГО ОВОЈ ПОСТ

Facebook
Twitter
Скопје

Разговарајте со експерт

Контактирајте не