China's Top Drum Chippers Manufacturer & Supplier, Сертифициран ISO9001

  • Поголем капацитет и помали трошоци за делови за абење
  • Широк опсег на соодветност на апликацијата
  • Стабилни перформанси и лесно ракување

Тапан Чиперс- Добавувач на решенија за професионална линија за производство на пелети Бидејќи

тапани чипери

Дали размислувате да купите тапани за вашиот дом или бизнис? Ако така, прво ќе сакате да го прочитате овој сеопфатен водич. Од шумски тапани за сечење дрва до индустриски тапани, постојат сите видови на тапани чипери таму за да ви помогнат да се ослободите од несаканото дрво. Можете да најдете дури и мобилен чипер за тапани за продажба! Шансите се, ако можеш да размислиш, можете да го најдете. Но, како да го изберете најдобриот?

Во овој водич, ќе ви кажеме сè што сакате да знаете за чиперите на тапани – ќе опфатиме сè, од тоа како функционираат овие алатки до тоа каде можете да купите кога ќе бидете подготвени. Ајде да се нурнеме!

Што е чипер на тапани?

Пред да одиме предалеку во длабочина за тоа како функционираат чиперите на тапаните, да го решиме најитното прашање – што точно се чиперите на тапан?
Чипачите на тапани се специфични типови на дрвосечачи кои се користат за намалување на дрвото (обично големи екстремитети на дрвјата, гранки, или стебла) во помали дрвени чипови. Овие често се преносливи, со можност за нивно монтирање на тркала и рамки кои потоа може да се влечат зад трактори, комбиња, или камиони.
Овие алатки се користат комерцијално во постројки за дрвени пелети. Еве, тие се користат за претворање на големи парчиња дрво во употребливи чипови кои потоа може да се обработат уште повеќе во работи како честички.
Чиперите на барабанот се состојат од основа, ролери за хранење, ролери за ножеви, транспортер со лента, и едноставен хидрауличен систем. Општо земено, главното тело е заварено во челична плоча со висока цврстина, со сет од два до четири ножеви инсталирани на секој валјак.
Во прилог на тапани чипери, можете да купите и други видови на сечачи за дрво, Добавувач на решенија за професионална линија за производство на пелети Бидејќи, вклучувајќи чипери за диск и ролери со висок вртежен момент. Повеќето чипери на барабан се електрични чипери за барабан кои се напојуваат со PTO, но има и некои чипери кои работат на гас.

Како работи чипер на тапан?

Сега кога точно знаете што е чипер на тапан, еве како да користите еден.
Дрвените сечачи содржат различни делови, вклучувајќи јака, бункер, чипер, и канта за собирање (иако оваа последна ставка може да биде изборна).
Тапан chippers имаат големи, тапани управувани со мотор. Овие тапани црпат материјал, потоа исечете го или исецкајте го пред да го насочите надвор од каналот. Овие машини работат брзо, што ги прави идеални за комерцијални операции, но тие можат да бидат доста гласни.
Тие исто така бараат внимателно работење – операторот мора внимателно да ја вчита опремата за да избегне метеж и блокади.

Информации за тапанот за чипер

Може да слушнете чипчи на тапани наречени тапани за чипчи – не се збуни! Двете се едно исто.

Чиперите за тапани се разликуваат од другите типови на сечачи на дрво по начинот на кој функционираат. Овие, генерално може да очекувате да платите наоколу, се состои од големи челични барабани кои се напојуваат со мотори. Тапанот има тенденција да се монтира паралелно со бункерот, се врти кон каналот додека го сече материјалот на чипови. Чиповите потоа се исфрлаат од каналот за празнење.
Дијаметарот на дрвото со кој може да се справи барабанот за сечење варира во зависност од големината на машината. Повеќето можат да се справат со дрвен материјал кој е некаде помеѓу девет и 24 инчи во дијаметар.
Во конвенционалните тапани со чипер, барабанот ќе се користи како механизам за напојување, и исцртување на материјалот и чипсување. Исто така познат како чак и патка чипер, овие тапани со чипер може да бидат донекаде ризични за користење. Материјалот се фрла толку брзо во барабанот што е лесно да го откорнат и да го повредат операторот.
Во поголемиот дел, Чиперите на барабанот со хидраулично напојување сега ги заменија повеќето машини со конвенционално напојување. Тие користат хидраулични тркала за да ја регулираат брзината на храна, така што не влегува и излегува толку брзо.

Тапан Чипер vs. Чипер на дискови

Како што беше споменато претходно, постојат неколку главни типови на сечачи за дрво што можете да ги купите – тапани чипери, чипери за дискови, и ролери со висок вртежен момент.
Чипачите на тапани и дискови имаат тенденција да бидат најчестите типови на сечачи за дрво. Двата типа се користат многу години и имаат свои предности и минуси.

Како работат чиперите на дискови?

Веќе ви кажавме сè за тоа како функционираат тапаните – еве брз преглед на тоа како функционираат чиперите на дискови.

Чиперите на дискови работат малку како чиперите на барабанот. Технологијата е стара, датира од 1922. Реверзибилните тркала со хидрауличен погон го црпат материјалот од бункерот назад кон дискот, кој е монтиран нормално на материјалот. Дискот се врти и ножевите на машината за сечење дрво го сечат материјалот на чипови.
Тие потоа се фрлаат од каналот со прирабници кои се поставени на барабанот.
Чиперите на дискови обично можат да се справат со дијаметарот на материјалот што е 6 до 19 инчи, иако има индустриски чипери со дискови кои можат да ракуваат со материјал до 160 инчи во дијаметар и бараат до 5,000 коњски сили за работа! Овие типови на дрво чипсувачи често се користат во индустриски услови за производство на работи како што се честички.

Кое е подобро – Чипер на диск или чипер на тапан?

Ниту чипер на тапан, ниту чипер на диск не е подобар од другиот – се зависи од вашите цели и приоритети кога сечете дрво.
На пример, чиперите на дискови не се толку ефикасни како чиперите на барабанот. Тие трошат повеќе енергија и земаат повеќе енергија.
Чипчи на дискови, од друга страна, имаат тенденција да произведуваат чипови кои се поуниформни, особено кога се хранат со квалитетна суровина. Ова ги прави идеални за комерцијални компании за нега на дрвја кои имаат големи количини на дрво за работа.
Сепак, проблемот со чиперите за дискови е што квалитетот не е секогаш толку висок ако се занимавате со суровина што не е со најдобар квалитет. На пример, ако почнете да храните помали гранки или врвови, ќе откриете дека чиповите не се униформни по големина.
Затоа, чиперите на тапани владеат кога станува збор за справување со помали гранки и гранчиња. Додека професионален дрвосечач или арборар ​​можеби ќе сака комерцијален чипер за диск за чистење на големи парчиња отпад при работа, просечниот сопственик на куќа што сака да ги исчисти остатоците од бура за употреба како прекривка во градината, ќе се справи добро со основен ротирачки тапан чипер..
Чиперите на барабанот може да бидат малку побезбедни од чиперите за дискови, иако повторно, ова е секогаш променливо. Повеќето нови чипери за барабан се опремени со безбедносни карактеристики како што се реверзибилни системи за напојување. Ова им овозможува на чиперите на барабанот од понов стил да ракуваат со материјали со голем дијаметар (до 20 инчи) без операторот да се грижи за некаков повратен удар или случајно испуштање дрва.
Друга придобивка од користењето на тапаните наместо чиперите за дискови е тоа што тие се малку полесни за одржување. Полесно е да се сменат ножевите на тапаните (иако ножевите можат да бидат доста тешки, особено на нешто како поголема 12-инчна машина за чипер на барабан).
Чиперите на барабанот имаат тенденција да прават побрза работа на директно дрво, додека тие не се толку ефикасни на искривени или искривени гранки. Чиперите на дискот имаат тенденција да бидат покомпактни, додека чиперите на барабанот се полесни по тежина.
Значи, другите придобивки од чиперите на барабанот вклучуваат:
● Нудат подобра ротациона енергија и можат да сечат многу пошироко од чиперите за дискови
● Покомпактни се и често се направени за да бидат поиздржливи (и посилни)
● Може полесно да се најдат, особено ако барате машина која е 12 инчи или поголеми
На крајот на краиштата, одлучувањето помеѓу тапан или машина за сечење диск повторно ќе се сведе на вашата наменета употреба за машината и каков вид дрво планирате да исечете.

 

Тапан Чиперс

Чиперчи на дискови

Структурни разлики

Тапанот се користи како механизам за напојување за да се повлече дрво во комплет ножеви и потоа да се испуштаат чиповите

Тркалата црпат материјал од бункерот назад кон дискот; ножевите на дрвото сече материјалот на чипс и потоа фрлете ги со прирабници

Просечно. Големина на материјалот

До 24 инчи

До 19 инчи

Апликација (Кога да се користи)

Одлично за директно дрво или секојдневна употреба

Најдобро за криви, искривени гранки или за професионални арборари со големи количини отпад

Најголеми придобивки

Покомпактен и издржлив, лесен за одржување

Ножевите се полесни и поефикасни за поголеми работни места

Загриженост да се забележи

Може да предизвика повратен удар на криво дрво

Дрвените чипови не се секогаш со еднаква големина

Предности на Drum Chippers

Кога купувате чипер за тапани, можеби се прашувате зошто треба да го изберете овој вид на чипер пред другите.
Постојат неколку клучни предности што ги носат чиперите на барабанот.
За еден, овие машини се способни да сечат и дробат суровина многу подобро од другите типови – со стапка од повеќе од 95% поголема ефикасност, Всушност. Тие можат да се справат со поголем капацитет на дрво и се лесни за ракување.
Не само тоа, но чиперите на барабанот имаат тенденција да се лесни за одржување и се направени од најдобрите материјали.
Покрај тоа, повеќето големи компании производители на тапани чипс ќе ви кажат дека чиперите за тапани произведуваат поквалитетни чипови. Чиперите за тапан произведуваат дрвени чипови кои се поеднакви по големина, и во однос на нивната просечна должина и дебелина. Тие имаат поголеми фракции на прифатени чипови и помали фракции на фини и пинови чипови. Севкупно, квалитетот е само подобар!

Колку брзо се врти тапанот со чипер?

Кога ракувате со чипер на барабан, добро е да знаете во што точно се впуштате!
Машините за тапан за шумарство брзо се вртат со брзина одредена од големината и капацитетот на вашата машина. Некои се вртат со максимална брзина од 540 Вртежи во минута (вртежи во минута), додека другите можат да постигнат до 3000 Вртежи во минута.
Генерално, 540 е стандардна брзина на PTO за мал тапан дрвосечач. Тоа рече, има некои модерни тапани што работат надвор од PTO вратилото на тракторот што може да се врти побрзо (наоколу 1000 Вртежи во минута). Невообичаено е да се видат повисоките вртежи во минута, освен ако тоа не е многу скапо, напредна комерцијална машина.
Како да користите индустриска машина за сечење дрво?
Без разлика дали само чистите малку отпад по бура или работите за професионална компанија за арборирање, Корисно е да знаете како да користите машина за сечење дрво во стил на индустриски барабан.
Индустриската машина за сечење дрво може да биде малку посложена од основната, но тие работат повеќе или помалку на ист начин. Чипачот треба да се постави на рамна почва.

Дрвото машина има серија ножеви кои го сечат дрвото на мали парчиња додека го внесувате во бункерот. Нахранете ги екстремитетите, задник-прв, во бункер, ослободувајќи ги гранките додека ролерите ги фаќаат. Некои чиперчиња капка по капка имаат механичка лента за напојување заедно со брзо запирање и контрола на обратно напојување како безбедносни карактеристики.
При хранење на пократок екстремитет, користете подолга гранка за да ја нахраните. Проверете ја секоја гранка пред да ја нахраните дали има камења или други предмети што може да ги оштетат ножевите.
Откако ќе ставите гранка во бункер, ролери ги држат екстремитетите, сомелете ги, а потоа се прават дрвени чипови во хоризонтален барабан за сечење пред да бидат принудени да излезат од каналот за испуштање. Ќе треба редовно да ги острете сечилата, или дрвениот чипс ќе почне повеќе да личи на парчиња отколку на чипс.
Секогаш следете ги упатствата на производителот за безбедност и работа и носете тешки ракавици додека работите. Добра идеја е да носите заштита за очи и уши, Добавувач на решенија за професионална линија за производство на пелети Бидејќи, заедно со блиска облека.

Може ли дрвосечач да распарчи тело?

Ова е страшно прашање што може да ви падне на ум по гледањето филмови како што е Фарго, во кој ликот на Стив Бушеми е ужасно нахранет преку дрвосечач.
Тоа е темна слика, и искрено, онаа што веројатно никогаш нема да мора да се запрашате! Сепак, дрвосечачите лесно можат да го скршат телото. Коските не се снаоѓаат добро против силите на стрижење и торзија на дрвосечачот.
Се надеваме, не планираш да убиеш никого со својот дрва! И очигледно, никогаш не треба да ставате некого низ вашиот машина за дрво (дали треба да ви го кажеме тоа?). Сепак, важно е да се разбере моќта на оваа машина во однос на човечкото тело бидејќи служи како важен потсетник – мора да бидете внимателни додека го ракувате!
Повторно, секогаш следете ги препораките на производителот за безбедност и носете заштитни очила, заштита на слухот, и облека што нема да се фати во машината. Корисни алатки се машината за сечење дрво – но тие не прават разлика помеѓу дрво и луѓе!

Заклучок

Па еве го имате! Сè што треба да знаете за чиперите на барабанот за да ви помогне да донесете информирана одлука кога купувате – или одлучете да започнете еден на работа.
Има секакви машини од кои можете да изберете, па без разлика на вашиот буџет, типот на работа со која се обидувате да се справите, и вашите лични преференции, треба да бидете во можност да најдете чипер за тапан кој одговара на вашите потреби.

Taichang Drum Wood Chippers Вовед

Тајчанг е водечки Производител и добавувач на чипери за тапани во Кина. Имаме сопствена фабрика и нашите производи се извезени во повеќе 100 земји.

Ние ги дизајнираме нашите чипери за тапани на начин што може да одговара на барањата на клиентите и да работи според индустриските стандарди. Нашиот тим од квалификувани дизајнери гарантира дека секој производ без разлика дали е компактен или комерцијален е високо ефективен и го дава посакуваниот резултат со минимална потрошувачка на енергија.

Карактеристики на Тапани Chippers на Taichang

Нашиот машина за сечење дрва има неколку предности во однос на нашата конкуренција. Ние користиме висококвалитетни и силни материјали за производство на долготрајна машина. Карактеристиките на нашата машина за сечење дрва ја нагласуваат безбедноста и практичноста. Ние се стремиме да направиме машина што не само што е најбезбедна за употреба, но и лесен за водење и одржување.

комора за дробење

Комората за дробење на машината за сечење дрво е покриена за безбедност и капакот лесно се крева со хидраулика. Ова го прави одржувањето и менувањето на сечилата лесно и практично.

нож за чипер на тапан

Материјалот на сечилото е H13. Потешка е и отпорна на носење. Може да сече тврдо дрво и има подолг работен век пред да има потреба од острење. За најдобри резултати, сечилото треба да се изостри после секое 1000 часови на употреба.

валјак

Ролерот за напојување на машината за сечење дрво е направен од 45# Mn челик. Оваа челична легура има силно абразија и прецизна сила на каснување, помагајќи да се намали можноста за оштетување на чиперот.

тело на чипер на тапан

Материјалот на телото е јаглероден челик - Q235. Ова му овозможува да работи стабилно без основа за земја.

транспортер со синџир за исхрана

Транспортерот со синџир за исхрана рамномерно ја храни суровината, без разлика на големината или обликот, спречување на опасните блокади.

мрежа на екранот

Големината на решетката на екранот може да се прилагоди за различни големини за производство на крајни производи според специфични барања.

Параметри на чиперите на барабанот

ТипTC216TC218TC426TC428
Дијаметар на роторот (мм)650800650800
Количина на уредот за сечење (парче)3 сечила или прилагодени3 сечила или прилагодени20-35 чекани или прилагодени20-35 чекани или прилагодени
Големина на екранФи 50 или прилагоденоФи 50 или прилагоденоФи 60 или прилагоденоФи 60 или прилагодено
Влезна големина (мм)540× 240680× 3101250× 2501250× 310
Брзина на ротација на сечилото (р/м)590650600650
Стапка на хранење (м/мин)3835-383838
Максимален дијаметар на материјалот (мм)220300240300
Должина на дрвениот чип (мм)30-50 или прилагодено30-50 или прилагодено30-80 или прилагодено30-80 или прилагодено
Капацитет (т/ч)3-66-108-1010-12
Главна моќност (kw)55110110132
Мотор за хранење (kw)3+45.5+45.5+5.55.5+7.5
Мотор за празнење (kw)3+33+35.5+5.55.5+5.5
Мотор на пумпа за масло (kw)1.51.51.51.5
Должина на транспортерот за хранење (мм)4000400040004000
Должина на транспортерот за празнење (мм)10000100001000010000
Тежина (т)4.578.210.4
Испорака1× 40'GP1× 40'GP1× 40'HQ1× 40'HQ

Работно видео на Drum Chippers

Дрвен тапан чипер за обработка на отпад фурнир.

Дрвени гранки за обработка на тапан чипер со висок капацитет

Совети при купување чипер за тапан

Може да ви заштеди пари со здружување на сите функции што ви се потребни во една машина, Може да ви заштеди пари со здружување на сите функции што ви се потребни во една машина:

1) Кој е материјалот што треба да се дроби? Ако дрва, какво дрво?
2) Цврстина?
3) Содржината на влага?
4) Може да ви заштеди пари со здружување на сите функции што ви се потребни во една машина?
5) Може да ви заштеди пари со здружување на сите функции што ви се потребни во една машина?
6) Може да ви заштеди пари со здружување на сите функции што ви се потребни во една машина?
7) Потребна големина на чипови?
8) За што ќе се користи дрвениот чипс ? ( изработка на дрвени пелети? За електрана на биомаса? итн)
9) Може да ви заштеди пари со здружување на сите функции што ви се потребни во една машина?
10) Може да ви заштеди пари со здружување на сите функции што ви се потребни во една машина?

Потоа ќе препорачаме соодветен модел врз основа на вашите реални потреби.

Разговарајте со експерт