Различни видови материјали што се користат за производство на пелети

Различни видови материјали што се користат за производство на пелети

Повеќе земји се свртуваат кон еколошки материјали за да произведат еколошка енергија.

Еден таков извор на чиста енергија се пелетите.

Има различни типови на пелети во зависност од материјалот што се користи за нивно производство. На пример, пелетите направени од дрвени материјали и отпад од култури се познати како пелети од биомаса. 

други видови пелети вклучуваат животно произведени пелети за добиточна храна од сточна храна и пелети за ѓубрива направени од ѓубре од добиток или ѓубриво од живина.

Материјал што се користи за производство на пелети

различни типови на пелети

 

За да се намали зависноста од фосилни горива и да се ублажат нивните негативни ефекти врз животната средина, сопствениците на куќи и трговските објекти се свртуваат кон пелети како извор на гориво за греење.

Процесот на производство на пелети за гориво вклучува заземјување на материјалот од биомаса и негово ставање под висок притисок. Мелената биомаса потоа се форсира низ тркалезна матрица со отвори со одреден дијаметар кои варираат во зависност од големината на потребните пелети. Потоа се подложува на процес на истиснување, што му помага да формира цврста маса. 

Резултатот е висококвалитетни пелети за гориво кои се цилиндрични, со должина не поголема од 38 милиметри и дијаметар од 6–8 милиметри. Пелетите се исто така енергетски густи, суви, тврди и издржливи и оставаат мали количества пепел по согорувањето.

Иако дрвото е најчесто користената суровина за производство на пелети, тоа не е единствениот соодветен материјал за производство на гориво за пелети. Лесно достапните суровини од биомаса како што се разводната трева, земјоделскиот отпаден материјал и бамбусот исто така се користат за производство на гориво за пелети.

Некои од барањата неопходни за материјалот да се смета за погоден за производство на гориво за пелети вклучуваат:

Содржина на вода – Суровините што се користат за производство на пелети се бара да имаат содржина на влага од 14% до 20%. Материјалите со поголема содржина на влага предизвикуваат губење на пелетите, додека материјалите со многу мала содржина на влага се премногу тешки за формирање при пелетизација.

Силата на адхезија на материјалот – Суровините за пелети треба сами да се спојат заедно за време на производството на гориво за пелети. Материјалите со мала сила на лепење лесно ќе пукаат или ќе се олабават. Меѓутоа, за да се подобри силата на лепење на некои материјали, можете да користите врзива, да го ферментирате материјалот или да го измешате материјалот со други материјали кои имаат висока сила на лепење

Благо – Суровините за производство на пелети не треба да имаат мувла. Ако го направат тоа, целулозата се распаѓа, а тоа го прави материјалот несоодветен за производство на пелети. Освен тоа, мувлата ја поцрнува бојата на пелетите. Суровините со мувла, сепак, може да се мешаат со 50% свежа струготини за успешна пелетизација

Големина на материјалот – Големината на суровината е важна како и големината на дупката на повеќето мелница за пелети матрици е помеѓу 6 и 10 mm. Ако материјалот е поголем од големината на дупката на мелницата за пелети, потребно е да го смачкате пред да го нахраните во пресата за пелети. 

дрво

изработка на дрвени пелети

Најчестиот извор на материјал за производство на пелети за гориво е дрвото. дрво пелети се произведуваат од разновидни материјали за отпадоци од дрво, вклучувајќи струготини, дрвени чипови, струготини и кора од дрво.  

Дрвените пелети се сметаат за јаглеродно неутрални бидејќи количината на согорен CO2 кога се користат е еднаква на количината што ја апсорбира дрвото кога расте. Други значајни предности на дрвените пелети како извор на гориво вклучуваат:

 • Тие не создаваат пепел кога согоруваат
 • Тие се одржливи бидејќи се добиени од одржливи шуми
 • Тие имаат ниска содржина на влага што значи дека само мала енергија се губи при согорување на влагата
 • Дрвените пелети испуштаат помалку SO2, прашина и NOX за време на согорувањето

Соодветноста на различни материјали за отпадоци од дрво како суровина за правење дрвени пелети е објаснето подолу:

Фина струготини – Имаат најдобра адхезивна сила и големина за производство на дрвени пелети. Пресите за пелети кои се хранат со пилевина исто така трошат мала енергија и се карактеризираат со стабилно производство на пелети

Остатоци и струготини од дрво – Остатоците од дрво и струготини се преголеми за производство на пелети, што бара прво да се смачкаат за да не се блокира пресата на пелети. Околу 30% од малите струготини често се мешаат со 70% струготини за да се подобри нивната продуктивност

Дрвена прашина – Дрвената прашина е премногу лесна, што често доведува до блокирање на пресата на пелети. Најчесто, 50% прашина од дрво се меша со 50% пилевина за ефективна пелетизација

Бамбус

пелети од бамбус

Бамбусот е соодветна суровина за еко-ефикасно производство на пелети. Расте и созрева многу брзо, а растението бамбус е исто така широко распространето.

Освен тоа, исто како и тенденциите на дрвените пелети, составот од бамбус го прави погоден за производство на пелети бидејќи има висока содржина на лигнин што игра улога на врзувачки агенс. Согорувањето на пелети од бамбус, исто така, произведува многу малку пепел, што го намалува загадувањето на воздухот.

Покрај тоа, бамбусовите пелети се лесни за транспорт поради нивниот мал волумен и големина и можат да се користат за широк спектар на апликации, вклучително и во домаќинствата, фабриките и во сервисното поле како снабдување со топлина.

Сончогледи

пелети од сончоглед

Лушпите од сончоглед, кои се нуспроизвод на семки од сончоглед, се уште една погодна суровина за производство на пелети.  

Сончогледите се одгледуваат во многу делови од светот, вклучувајќи ги Југоисточна Европа, Јужна Америка, Кина, Јужна Африка и европскиот дел на Русија. Содржината на влага во лушпите од сончоглед е околу 8.6%, а има ниска содржина на пепел од околу 2.86% плус ниска содржина на сулфур од 0.14% што го прави погодно како гориво за греење.

Некои од другите значајни предности на пелети од лушпа од сончоглед вклучуваат:

 • Економичен во споредба со цената на гасот, јагленот или мазутот
 • Издржливи како пелети од сончогледова лушпа се тврди со индекс на издржливост од 18
 • Со високи калориски вредности од 4.3-4.5 kW/kg, пелетите од лушпа од сончоглед имаат поголема калориска вредност во споредба со дрвото. Дополнителна енергија произведена при согорување на пелети од лушпа од сончоглед од 1000 kg е еквивалентна на согорување на 685 литри гориво или 1,600 kg дрва.
 • Еколошки, бидејќи со согорувањето на пелети од лушпи од сончоглед се ослободува количина на CO2 што е еквивалентно на природното распаѓање на биомасата. Освен тоа, ниската содржина на сулфур и пепел во материјалот значи дека тој произведува мало загадување за време на согорувањето

Земјоделски отпад

Пелети за земјоделски отпад

Најголемиот дел од земјоделскиот отпад се остава на нивата да скапува, што резултира со ослободување на големи количини на стакленички гасови. Земјоделскиот отпад кој претежно е направен од слама во голема мера се користи како суровина за еко-ефикасно производство на пелети. Поради неговата достапност и брзата стапка на подмладување, земјоделскиот отпад е вообичаен материјал за производство на пелети во Европа и Данска.

Други земјоделски отпадни материјали што се користат за производство на пелети вклучуваат празен овошен грозд од масло од палми, брашно од канола, овес и лушпа од канола, семки од грозје и агруми, отпад од пченка, кафе, јами од маслинки, трева, слама од култури, вклучувајќи пченица, ориз, пченка, и памучна слама.

Свич трева

Пелети од разводна трева

Паникум виргатум, едноставно познат како разводна трева, е растение кое најчесто се одгледува во северниот дел на САД. Прилагодлив е на различни средини и има висока содржина на целулоза и лигнин, што го прави погоден за преработка на биогориво.

Калориската вредност на прекинувачката трева при согорување е еквивалентна на 70-80% од топлината на јаглен со иста количина. Понатаму, разводната трева е прифатлива, а трошоците за собирање и транспорт се исто така ниски.

Освен за правење пелети, разводната трева може да се користи и за производство на брикети и прашок за комерцијално или производство на топлина во домаќинствата.

Други материјали

Други материјали од биомаса кои често се користат за производство на гориво за пелети вклучуваат:

 • Луцерка
 • Отпадни хартии
 • Мискантус
 • Кардун
 • Да се ​​вари

Заклучок

Земјите се повеќе користат биогориво производи како алтернатива на фосилните горива за производство на топлина и енергија во форма на био-пелети. Пелетите се произведуваат од компактирање лесно достапни и достапни материјали за биогориво како што се дрво, бамбус, разводна трева, земјоделски отпад и лушпи од сончоглед. Резултатот е еколошки извор на енергија кој е исто така достапен и одржлив.

Запомнете, ако барате фабрика за пелети за домаќинство или комерцијално производство на гориво за пелети, можете да ја набавите кај нас. Ние сме познат производител и снабдувач на висококвалитетни машини за пелети. Ние исто така нудиме инсталација на лице место и услуги за професионална обука низ целиот свет. Зборувајте со нас денес за сигурен машина за пелети.

Разговарајте со експерт

Контактирајте не

Разговарајте со експерт

Контактирајте не