Пелети-скара-наспроти-јаглен-скара

Скара со пелети против скара со јаглен: што е подобро?

Ако барате да ја купите вашата прва скара, тогаш можеби се прашувате дали да купите скара за пелети или скара на јаглен.

Овие две скари се многу слични, но има суптилни разлики меѓу нив. Во оваа статија, ќе ви дадеме детална анализа на двете печки, придобивките и недостатоците од користењето на секоја од нив и на крајот ќе ви помогнеме да одлучите кој е најдобар за вас! Бидете подготвени, сигурни сме дека ќе го запознаете на крајот.

Што е скара за пелети?

A скара со пелети е алатка за скара која користи дрвени пелети како извор на гориво. Решетката за пелети може да се користи за скара, печење, скара и печење. Пелетите се достапни во многу различни вкусови. Овие ароми можете да ги додадете во пелетите за да одговараат на вашиот личен вкус.

Неговата карактеристика е фактот што согорува пелети направени од компресирана струготини наместо јаглен. Други стилови вклучуваат централизирани горилници и хибриден систем.

Што е скара со јаглен?

Скара на јаглен е уред кој ја готви храната ставајќи ја над или под запалениот јаглен. Обично, изворот на топлина работи со воздухот за да дозволи јагленот да тлее за да се готви храната.

Скара на јаглен е вид на скара која користи јаглен како гориво за готвење храна. Скарите на јаглен најчесто се користат за печење на храна директно преку врел јаглен или за горење јаглен.

Скарите на јаглен започнуваат со извор на топлина на дното, обично направен со јаглен - тоа е она што првенствено го користите за готвење на месото. Тие обично користат дрвени парчиња за да создадат чад, иако некои скари на јаглен не бараат дополнително гориво.

Скара со пелети против скара со јаглен:

Цена

Решетките за пелети се поскапи од скарите на јаглен. Просечната цена на скара за пелети е 800 долари, додека просечната скара на јаглен чини 400 долари. Сепак, овие цени може да варираат во голема мера во зависност од карактеристиките на секоја скара и дали е на електрична или на гас.

Во однос на трошоците, пелетите се поевтини од јагленот. Ќе потрошите околу 1 долар за фунта дрвени пелети во споредба со 1.50 долари за фунта брикети од јаглен. Плус, можете повторно да ги користите вашите пелети за повеќекратна употреба пред да треба да се заменат.

Контрола на температурата

Контролата на температурата е еден од најголемите фактори во одличната скара. Кога готвите на висока температура, треба да можете да ја контролирате температурата за да се готви правилно. Скарите на јаглен се познати по тоа што тешко се контролираат температурата, што доведува до нерамномерно време на готвење и премногу или недоволно зготвена храна.

Со скара за пелети, можете лесно да ја прилагодите температурата врз основа на она што го готвите. На пример, ако сакате вашиот стек да биде средно редок, тогаш поставете ја скарата на 400 степени целзиусови (200 степени Целзиусови) или пониска и оставете ја да се готви додека не ја достигне таа температура. Ако сакате вашиот стек добро подготвен и крцкав однадвор, но сепак сочен внатре, тогаш поставете ја скарата на околу 500 степени целзиусови (250 степени Целзиусови). Можете дури и да го поставите на различни температури за различни делови од вашиот оброк, така што сè ќе излезе совршено!

Температурна конзистентност

Една од најголемите придобивки на скарите за пелети е нивната способност да одржуваат конзистентна температура со текот на времето. Решетките на јаглен не можат да се натпреваруваат со оваа карактеристика бидејќи се склони кон избувнување што предизвикува диви флуктуации на температурата. Решетките за пелети, од друга страна, имаат вградени термометри кои го олеснуваат следењето на внатрешната температура на вашата скара во секое време. Секогаш ќе знаете кога е време да додадете повеќе пелети или да ги прилагодите отворите на вашата скара за да постигнете оптимални температури за готвење.

Вкус

Друга голема разлика помеѓу скари на јаглен и пелети е вкусот. Топлината е она што создава чад, а чадот е она што ѝ дава на храната чаден вкус што сите го посакуваме! Со скара на јаглен, имате многу мала контрола врз тоа колку топлина нанесувате на вашата храна и колку чад добива (ако има). Всушност, многу луѓе избираат да користат тави за вода со своите пушачи на јаглен за да создадат малку влага во воздухот околу нивното месо за да не се исуши премногу брзо или да не изгори пред да достигне оптимална подготвеност. Со пушач на пелети, од друга страна, можете да контролирате колку топлина и чад влегува во вашето месо со соодветно прилагодување на температурата на готвење!

Леснотија на користење

Решетките за пелети се електрични и користат мали дрвени пелети кои се согоруваат за да ја загреат вашата храна. Тие најдобро функционираат во затворени простори каде што може да се контролира чадот и имаат тенденција да бидат помали од скарите на јаглен.

Решетките на јаглен согоруваат јаглен како извор на гориво, што создава отворен оган што произведува чад. Решетките на јаглен имаат тенденција да бидат поголеми од скарите на пелети бидејќи им треба повеќе простор за јагленот.

Автоматизација

Главната разлика помеѓу скарите за пелети и скарите на јаглен е тоа што второто бара рачна контрола на процесот на готвење. Ако сакате да зготвите стек, на пример, треба да запалите јаглен и да почекате да се загрее. Истото важи и за пелети за осветлување, кои се направени од пресувана струготини.

Решетките за пелети се различни бидејќи се автоматизирани. Тие обезбедуваат дигитален мерач на температурата и не бараат повеќе од притискање на копче за да започне готвењето. Всушност, повеќето модели имаат вградено WiFi за да можете да ги контролирате од далечина користејќи апликација на вашиот телефон или таблет.

Извор на топлина

Скарите за пелети се напојуваат со електрична енергија, додека скарите на јаглен користат контролиран оган за готвење храна. И двете може да се користат со висококвалитетни дрвени пелети или брикети од јаглен.

Скара за пелети: Користењето на скара за пелети е исто како да користите скара на гас, освен што треба да додадете дрвени пелети пред секоја употреба. Изворот на топлина произведува топлина без чад и готвење со конвекција во комората за скара. Ова значи дека воздухот циркулира околу храната додека се готви и вкусовите се внесуваат во месото преку овој процес.

Скара со јаглен: скарата на јаглен создава чад кога согорувате дрвени чипови за да создаде топлина за готвење на вашата храна на директна топлина. Чадот се произведува со согорување и содржи водена пареа, јаглерод диоксид и други гасови кои го сочинуваат загадувањето на воздухот. Јаглен скари обично се напојува со јаглен или грутка јаглен (производ од тврдо дрво).

Потребен е простор

Скарата на јаглен бара поголема површина од скарата за пелети затоа што треба да имате доволно простор за јагленот да гори преку ноќ без да запали ништо друго. Решетката за пелети нема такво барање - се што ви треба е место за складирање на пелетите и електричен штекер во близина. Сè додека не се излеат од бункерот, тие можат да изгорат каде и да слетаат откако ќе бидат фрлени во ложиштето.

Чистење и одржување

Во однос на чистотата и одржувањето, и двата се релативно лесни за чистење. Но, постојат некои разлики што може да го направат еден попожелен од другиот.

Скарите на јаглен се неуредни, особено кога готвите на нив. Чадот и пепелта можат да ја зафатат целата ваша облека, мебелот од двор, па дури и вашиот дом, доколку не преземете мерки за да ги задржите.

Решетката за пелети е многу почиста бидејќи нема отворен пламен. Нема ниту пепел. Целиот чад излегува преку издувниот систем што го прави чистењето многу едноставно. Решетките на јаглен бараат повеќе чистење од скарите за пелети бидејќи имаат толку многу делови што треба да се чистат по секоја употреба.

Кога станува збор за одржување, скарите за пелети се многу полесни за одржување од скарите на јаглен. Можете да запалите пожар во скара на јаглен со само весник и течност за запалка, но не е толку лесно со скара за пелети затоа што ви треба електрична енергија или гас за да ги запалите пелетите во бункерот каде што горат многу потопло отколку што можело да има течност од весник или запалка.

Севкупно здравје

Во однос на здравјето, скарите на јаглен се сметаат за поздрави од скарите на пелети. Тоа е затоа што скарите на јаглен не произведуваат чад во споредба со пелети, што може да доведе до непријатен мирис и загадување. Самиот јаглен произведува јаглерод моноксид.

Заклучок

Се надеваме дека до сега, имате подобра идеја за тоа што да барате во секој систем и подобро сте подготвени да донесете информирана одлука кога ќе дојде време да ја купите вашата следна скара. Со среќа!

Разговарајте со експерт

Контактирајте не

СПОДЕЛИ ГО ОВОЈ ПОСТ

Facebook
Twitter
Скопје

Разговарајте со експерт

Контактирајте не