Високоефикасно ротирачко сушење од проверен производител во Кина

Ротари Фен - Добавувач на решенија за професионална линија за производство на пелети Бидејќи

ротационен-сушач-распоред

Се бара ротациона машина за сушење за продажба? Ако така, ги имаме сите информации овде што ви се потребни за да донесете информирана одлука. Од предностите и недостатоците на ротирачката машина за сушење до цената на ротационата машина за сушење, ние ќе ви помогнеме да го направите најдобриот избор кога купувате индустриски ротирачки сушари од каде било во светот.

Што е ротирачка машина за сушење?

Ротациона машина за сушење е индустриска машина наменета за минимизирање или намалување на влагата на суровините пред да се обработат во мелница за пелети или сличен тип на машини..

Ротационите сушари може да се користат во сите видови индустрии, вклучувајќи пелети од дрво и добиточна храна. Може да се користат дури и за сушење на камен, песок, почвата, руда, зрна, житарици, зрна кафе, и многу други видови материјали.

Овие парчиња машини може да се користат за речиси секаков вид на работа, големи или мали. Има секакви различни големини, форми, и дизајни за сместување на различни видови производи, различни количини, и различни опсези на содржина на влага.

Принцип на работа со ротирачки сушење, Дизајн, Дијаграм

Многу различни дизајни за ротирачки сушење може да се користат за различни апликации. Протокот на гас, дизајн на барабанот, и изворот на топлина влијаат на соодветноста на машината за различни видови материјали.

Принцип на работа со ротирачки сушење

Принципот на работа на ротирачката машина за сушење звучи комплицирано, но всушност е прилично јасен.

Финалниот производ ќе има соодветна содржина на влага и ќе се испушти од машината за сушење со ротирачки барабан, овозможувајќи потоа да се користи во мелница за пелети или кој било друг вид опрема за завршна обработка, врз основа на вашиот бизнис. Ако има фин прав, ќе се собере од колекторот за прашина за да се намали ризикот од неред и опасност од пожар. Прочистениот гас што ќе остане зад себе ќе биде дисперзиран во воздухот.

Еве еден брз туторијал:

 1. Ќе соберете суровини што ќе ги обработите во машината за сушење, генерално дрво, пред да биде наменет да оди во мелницата за пелети или машината за пелети.
 2. Кога материјалите се готови за сушење, ќе ги ставите во сувата зона користејќи специјални комбинирани плочи. Овие специјални плочи се наменети за сушење преку вертикално движење. Тие се инсталирани под различни агли врз основа на барањата и ротационото движење на плочата за сушење.
 3. Материјалите ќе се загреваат на висока температура, со високотемпературен гас од печката што се испушта во системот. Ова ја испарува секоја постоечка вода во материјалите, сушејќи ги од внатре кон надвор. Овој уникатен дизајн исто така го спречува лепењето на материјалот на внатрешната страна на цилиндерот.

Тоа е основниот дефект за тоа како функционира ротационата машина за сушење. Ротационата машина за сушење има и карактеристики за самочистење. Додека се ротира, внатрешниот ѕид автоматски се чисти, спречување на материјалот да се залепи на ѕидот.

Индиректно ротирачко сушење /Директно ротирачко сушење

Надвор од тоа, постојат неколку различни типови на ротирачки сушари што можете да ги купите и различни класификации.

Тие обично може да се окарактеризираат како ротациони сушари со директно загревање, ротациони сушари со индиректно загревање, или посебен вид, како машина за сушење со ротирачки барабан со тројно поминување.

Почесто отколку не, ротационите сушари што ќе ги најдете на продажба за вашиот бизнис може да се класифицираат како индиректни ротациони сушари или директни ротациони сушари. Подолу ќе ви ја разделиме технологијата за секое од овие.

Во ротациона машина за сушење со директно загревање, материјалот доаѓа во директен контакт со топол воздух. Топлиот воздух и материјалите се движат во иста насока, дури и ако температурата на топол воздух на отворот е повисока.

Бидејќи материјалот сè уште има површинска влага што треба да се испари, температурата на производот останува температурата на влажноста. Ова е познато како паралелен тековен тип на ротирачка машина за сушење.

Исто така, постои и контраструен тип на ротирачка машина за сушење, кој исто така директно се загрева. Во овој систем, како што сугерира името, протокот на воздух се движи во спротивна насока од материјалот. Ова создава значителна температурна разлика и е еден од најдобрите за пренос на топлина.

Овој вид технологија често се користи за материјали со висока влажност и мала запаливост, како тиња, а поретко за ротациони сушари за дрвени пелети бидејќи дрвото е позапаливо.

Дизајн на ротирачки сушење

Ротациона машина за сушење се состои од главното тело, систем за хранење, колекторски систем, и канален систем.

Кога материјалот ќе влезе во барабанот преку фидер, започнува размена на топлина помеѓу топлиот воздух и материјалот. Материјалот се движи по свитканата плоча на ѕидот на барабанот преку механизам за тркалање (оттука и зборот “ротационен”) и внесениот воздух. Ова е технологија за сушење со истовремен тек, што е најчестата технологија што се користи во дизајнот на ротационата машина за сушење денес.

Дизајнот на вашата ротациона машина за сушење лабаво ќе ги следи параметрите наведени погоре “принцип на работа” дел.

Сепак, има некои разлики во зависност од типот на ротациона машина за сушење што ја купувате и параметрите за дизајн на поединечната машина.

Често, овие параметри на дизајнот се под влијание на тоа колку влага треба да се извади од дрвото што ќе го преработите во пелети. Некои видови, како сапун, имаат многу поголема влажност од другите видови.

Количината на влага што треба да ја отстрани машината за сушење може да влијае на многу аспекти на дизајнот на ротирачката машина за сушење. Други фактори влегуваат во игра за различните аспекти на машината за сушење, Добавувач на решенија за професионална линија за производство на пелети Бидејќи, а токму меѓусебната поврзаност на сите овие фактори заедно го одредува конечниот дизајн.

Еве неколку примери.

Времето на задржување е термин кој се користи за опишување на временскиот период во кој суровината треба да остане во машината за сушење за да ги постигне посакуваните резултати.. Ова влијае на вкупната големина на машината за сушење и/или барабанот за сушење.

Друг фактор што треба да се земе предвид е протокот на воздух. Содржината на влага во суровината влијае на конфигурацијата на протокот на воздух на машината за сушење (или во кој правец тече воздухот во однос на правецот на материјалната ко-струја или контраструја). 

Некои материјали носат многу влага и бараат брзо првично сушење. За материјали како овие, идеална е конфигурацијата на истовремена струја бидејќи го прави влажниот материјал прво да дојде во контакт со топлите гасови за сушење.

И должината и дијаметарот на барабанот, во однос на дизајнот на ротирачката машина за сушење, може да бидат под влијание на различни фактори на мешање, Добавувач на решенија за професионална линија за производство на пелети Бидејќи. Брзината на протокот на воздух што е потребна заедно со потребното време на задржување е важна и при проценката и одредувањето на идеалната должина на ротирачкиот барабан, дијаметар, и дизајн во овој поглед.

Постојат неколку други фактори кои може да се разликуваат во дизајнот.

Извор на топлина

Протоците на гас обично се загреваат со горилници со користење на јаглен или гас или понекогаш нафта. Може да се состои од мешавина на согорување и воздушни гасови од горилникот, во кој случај директно се загрева.

Наместо тоа, може да содржи воздух и друг претходно загреан и често инертен гас. Ова е ротациона машина за сушење со индиректно загревање.

Дизајн на тапани

Ротационата машина за сушење може да има една обвивка или повеќе концентрични школки (обично не повеќе од три).

Имањето бројни барабани може да го намали просторот што и е потребен на опремата за да го добие истиот излез.

Комбинирани процеси

Понекогаш, ротационите сушари можат да комбинираат други процеси со сушење, како чистење, ладење, одвојувајќи, и дробење. Ова може да ја зголеми вашата ефикасност и да го максимизира вашиот профит.

Дијаграм за ротирачки сушење

Ако ви треба визуелен приказ на тоа како работи ротационата машина за сушење, не грижете се – има многу што може да се најдат на интернет. Овие дијаграми можат да го олеснат прецизното разбирање како функционираат овие видови машини.

Подолу едијаграм што покажува повеќе детали за тоа како всушност функционира ротационата машина за сушење.

дијаграм на ротациона фен

Што прави ротирачката машина за сушење? (Апликација)

Едноставно кажано, ротационите сушари решаваат заеднички проблем што постои при изработката на пелети, а тоа е ова: органски материјали во нивната суровина, необработената состојба едноставно има премногу вода за да биде корисна во индустриски услови.

Ротационата машина за сушење се ослободува од вишокот вода – толку е едноставно. Секако, рачно сушење материјал или користење на некој друг вид опрема за сушење е уште една опција за ослободување од дополнителната влага, но може да биде скапо, одзема време, и неефикасни.

Користење на ротациона фен дозволува, заштедувате простор, заштеди пари, и заштедете енергија.

Ротирачките сушари се применуваат речиси во секоја индустрија. Всушност, ако сте нови во разбирањето како работат ротационите сушари, можеби ќе се изненадите кога ќе слушнете дека користите основна верзија на ротациона машина за сушење во вашиот дом – вашата машина за сушење алишта! Овој вообичаен апарат за домаќинство користи ист тип на технологија како индустриска ротациона машина за сушење, само во помал обем.

Тоа не е се, иако. Ротирачките сушари се најпопуларни во шумарството и индустријата за биомаса (оттука, зошто ги продаваме заедно со други видови материјали за производство на дрвени пелети) како и во други индустрии, како што е етанолот, производство на храна, ќе се најдете заглавени со машина која е тешка за ракување, фармацевтски, преработка на шеќер, и повеќе.

Има дури и притисок за микропроизводителите да користат ротациони сушари и за корисниците на ротациони сушари насекаде да ја искористат новата технологија, торфакција на индустриски размери.

Колку чини ротациона машина за сушење?

Ротационите сушари може да се користат за сушење на сите видови материјали, од хемиска ротациона машина за сушење до ротирачка машина за сушење биомаса биомаса и сè помеѓу. Поради ова, има тенденција да има прилично голема варијабилност во нивните вкупни трошоци. Ротационата машина за сушење со биомаса ќе има тенденција да биде малку поевтина од хемиската машина за сушење, иако тоа сигурно не е секогаш случај.

Може да најдете евтини домашни ротирачки сушари за само неколку стотици долари. Од друга страна, има некои ротациони сушари во центрифугален стил кои чинат неколку илјади долари (дури $30,000 или повеќе).

Внимателно разгледајте ги вашите барани спецификации и потреби пред да купите. Често, не треба да потрошите толку многу пари колку што мислите!

Предности и недостатоци на ротирачка машина за сушење

Ротирачките сушари претставуваат многу предности за сопствениците на бизниси, поголеми и мали.

За еден, тие можат да се користат на многу различни видови производи (најзабележително, производи од дрво). За разлика од другите видови машини за сушење, ротационите сушари може да се користат на цврсти честички кои не се униформни, како и на оние кои имаат порамномерна недоследност.

Тие исто така можат да ги прифатат најжешките издувни гасови од кој било тип на машина за сушење. Тие не се толку чувствителни на големината на честичките, како што е споменато, и имаат помали трошоци за одржување и поголем капацитет.

Секако, мора да бидете сигурни дека сте го одбрале вистинскиот тип на ротациона машина за сушење за да се справите со материјалот што се обидувате да го обработите.

Најголемата придобивка од ротационата машина за сушење, затоа, е неговата способност да се сместат производи со повеќе честички и со различна големина и содржина на влага. Ги задржува поголемите парчиња во барабанот подолго, додека дозволува побавните парчиња да излезат побрзо. Поради ова, ќе имате порамномерен излез во влагата на вашиот производ.

Ротациона машина за сушење може да се користи за секаков вид на проект, големи или мали. Овие револуционерни машини доаѓаат во различни количини, видови производи, и опсег на содржина на влага. А 14′ барабанот со дијаметар е совршен за многу луѓе, но има и поголеми тапани на располагање за да се приспособат на различни потреби.

Тие можат да издржат високи температури и корозивни материјали, правејќи ги некои од најтешките парчиња машини што ќе ги имате во целото ваше работење.

Ротационите сушари се достапни, разноврсна, и економичен.

Секако, како и со било што, има недостатоци кои треба да се забележат, Добавувач на решенија за професионална линија за производство на пелети Бидејќи. и двете може да влијаат на кохезивноста на вашите пелети., со ротациони сушари, тие се малку и далеку меѓу нив.

Можеби ќе откриете дека процесот на сушење на супер влажна биомаса во ротациона машина за сушење е поголем предизвик. Тоа е затоа што е потребно повеќе време за еднообразно сушење без да се зголеми ризикот од опасност од пожар (може да бидат потребни помали оптоварувања во исто време). 

Тие можат да бидат скапи ако произведувате пелети само во мал обем, и понекогаш може да биде тешко да се најде ротациона машина за сушење што ви треба локално. За твоја среќа, Taichang има совршена ротирачка машина за сушење за вашиот бизнис – и се испорачува!

Колкава големина на ротирачка машина за сушење ми треба?

Постојат многу различни големини и типови на ротирачки сушари што можете да ги купите.

Општо земено, опциите се движат од единици кои се околу осум тони до повеќе од 118 тони. Очигледно, оние кои се со поголема тонажа имаат поголема вкупна моќност и поголем аутпут. Тие генерално можат да се справат со поголем капацитет и може да имаат поголема стапка на брзина.

Затоа, толку повеќе обемот на вашиот бизнис се справува на редовна основа, поголемата ротациона машина за сушење ќе ви треба. Размислете за оној кој има внатрешен дијаметар од 1800 mm или повисока и должина од 22000 mm или поголем за поголеми волумени.

Кога се одлучувате за идеална ротациона машина за сушење, често е поважно да се земат предвид капацитетот на сушење и стапките на испарување отколку неговата големина. Иако овие мерења често одат рака под рака, тоа е капацитетот што сакате да го земете во предвид, а не нужно самата големина.

Повторно, Ефикасноста на ротирачката машина за сушење често е дел од нејзината големина, но земете ги предвид неговите придобивки во други области, покрај само количината на простор што ќе ја заземе во вашата работилница.

Како да купите прифатлива ротирачка машина за сушење (Производители на ротациони сушачи)?

Има многу достапни ротациони сушари таму – сè е да знаеш што да бараш.

Стапки на испарување

Стапките на испарување се разликуваат меѓу ротационите сушари. Повеќето можат да се справат насекаде помеѓу 1,000 и 60,000 lbs испарување на вода на час.

Еден од најголемите фактори што треба да го земете во предвид кога купувате ротациона машина за сушење – и оној што ќе влијае на цената на вашата машина – колку станува жешко. Внимателно разгледајте ја температурата. Ова може да игра улога во видот на материјалот што можете да го исушите.

За свежи зелени култури, како луцерка, ќе ви требаат повисоки температури до 850C. Содржината на влага во биомасата што ја внесувате е околу 50%.

Ако планирате сушење на материјал со помала влага, може да се извлечете со многу пониска температура на барабанот. Ова може да се користи за повеќето невлакнести материјали кои не остануваат толку влажни, како шумски остатоци. Овие горат полесно и не им требаат толку високи температури бидејќи стапките на испарување не треба да бидат толку брзи.

Системи за сушење

Системите за сушење можат да се потпрат на неколку различни типови механизми, вклучувајќи ги и оние што се гас, цврсто гориво, или испукана со течност.

Системи за спречување на загадувањето

Најдобрите ротирачки машини за сушење ќе имаат и системи за спречување на загадувањето. Овие можат да ја надополнат вкупната цена на ротационата машина за сушење, но, во многу случаи, се неопходни како што диктираат локални или федерални регулативи и стандарди.

Овие системи се наменети да контролираат работи како мириси заедно со загадувачи како SOx, NOx, VOCs, и честички.

Најдете ги вистинските производители на ротирачки сушење

Секако, исто така треба да посветите малку време за да го пронајдете вистинскиот производител на ротирачки сушари. Побарајте компанија која се придржува до најстрогите системи за управување со квалитет (како што е ISO9001) и има силни стандарди за дизајн на производи и производни процеси.

Сакате компанија која ги отстранува сите скриени опасности од вашиот производ – не сакате некој да се повреди на работа.

Неопходно е да се најдат производители на ротирачки сушари кои обезбедуваат одлична услуга за клиентите. Нема ништо пофрустрирачко од тоа да потрошите илјадници долари на ротациона машина за сушење само за да откриете дека тие всушност не обрнуваат внимание на тоа што им треба на нивните клиенти.

Компаниите како Taichang се гордеат со нивната изработка заедно со нивното внимание кон нивните клиенти’ потреби. Ќе поминеме низ обемни проверки пред и по нарачката, осигурувајќи се дека вашата нарачка е спакувана и транспортирана до совршенство. Ќе се погрижиме опремата да биде испорачана без оштетување и, колку што е потребно, исто така помага при инсталација и одржување.

Како да ракувате со ротирачка машина за сушење биомаса за почетници?

Како почетник, важно е да ги консултирате поединечните инструкции на вашата специфична ротирачка единица за сушење за да бидете сигурни дека ги разбирате оперативните и безбедносните упатства наведени од производителот.

Огромното мнозинство на ротациони сушари се директно палење, дозволувајќи им на воздухот за сушење и материјалот да дојдат во директен контакт еден со друг. Сепак, за луѓе кои обработуваат многу фини материјали, ротациона фен со индиректно палење е поповолна.

Со ваков систем, барабанот ќе се загрева надворешно.

За да ја користите вашата ротациона машина за сушење, ќе ја вклучите машината и ќе бидете сигурни дека сите делови се подмачкани и во добра работна состојба. Нанесете ги материјалите на едната страна од машината за сушење. Тие ќе излезат од другата страна. Материјалите од биомаса со поголема содржина на вода ќе бидат внесени во цилиндерот, со топол воздух што минува низ машината за сушење за да се подигне внатрешната температура.

Вашите суровини треба да ја апсорбираат топлината, сушење на нив и намалување на нивната влажност од внатре кон надвор.

Како да се подобри ефикасноста на ротирачката машина за сушење?

Постојат неколку начини за подобрување на ефикасноста на вашата ротирачка машина за сушење. Настрана од вметнување помали парчиња материјал (можете да исечете парчиња или да ги преработите во пилевина пред да ги внесете во машината), еве неколку други совети кои ќе ви помогнат да извлечете повеќе од вашата ротирачка машина за сушење.

За еден, зголемете ја температурата на медиумот за сушење во опремата за сушење. Можете исто така да ја зголемите брзината на проток на медиумот бидејќи ова е прилагодлива карактеристика на многу модели.

Можете исто така да ја намалите грануларноста на хранењето или да нахраните помали количини одеднаш, што ќе овозможи материјалот побрзо да се исуши.

Друга опција е да купите ротациона машина за сушење која има повеќе концентрични школки наместо само една. Имањето повеќе тапани ќе го намали просторот и времето што ви треба за да ги добиете истите резултати од исушени материјали.

Taichang Rotary Dryer Machine Вовед

Дали барате ротирачка машина за сушење што ќе ја подобри завршната линија на вашиот бизнис?

Ако така, прекинете го вашето пребарување – и продавница Тајчанг широка линија на ротациони сушари.

Од машини со внатрешен дијаметар од 800 mm сè до 2800, имаме ротациони сушари за бизниси и проекти од сите форми, големини, и вага.

Овие машини за сушење ги нудат сите придобивки што ќе ги најдете во ротирачките сушари што ги продаваат нашите конкуренти. Сепак, тоа се производи со повисок квалитет.

Параметри за ротирачки сушење Таичанг

Не можам да одлучам која ротациона машина за сушење Taichang е соодветна за вашите деловни потреби? Споредете ги нашите многубројни модели подолу.

Сите модели нудат исто ниво на влезна и влезна влага и температури со исклучок на моделот 1,8x22m. Можете да дознаете повеќе за овој специфичен модел на страницата на неговиот производ.

МоделВнатрешен дијаметар (мм)Должина (мм)БрзинаМоќ (KW)Испарување (Т/Х)Тежина (тони)
0.8x10m80010000102.20.07-0.153
1.0x10m1000100001030.1-0.234.6
1.2x10m120010000840.25-0.355.6
1.4x10m14001000065.50.25-0.57.8
1.5x10m15001000057.50.35-0.618.5
1.6x22m1600220003.8110.8-1.219.7
1.8x22m1800220003.8110.9-1.527.8
2.0x22m2000220003.8151-1.830.9
2.2x22m2200220003.3151.2-2.234
2.4x22m2400220003.3221.5-2.837
2.5x22m2500220003.3222-339
2.6x22m2600220003.3302.5-3.547
2.8x22m2800220003.3303-455

Карактеристики на ротирачки сушење Taichang

Ние сме професионална компанија која е специјализирана за сè што ви е потребно за одгледување и опремување на вашиот бизнис за производство на дрвени пелети. Со искуство вредно повеќе од една деценија, знаеме што е потребно за да ги направиме најдобрите производи.

Со магацин и објект за истражување и развој во Кина, нудиме квалитетни машини по квалитетни цени. Нашите производи се дизајнирани и тестирани според најстрогите стандарди за контрола на квалитетот и безбедноста.

Погодност е името на играта. Нудиме комплетна услуга за инсталација за а 100% искуство со клуч на рака. Не само што ќе ви помогнеме да ја инсталирате вашата нова ротациона машина за сушење, но ние ќе им покажеме на вашите оператори точно како да го користат безбедно и ефикасно. Од посети на лице место до 24/7 следење на телефон и е-пошта, ние сме среќни да одговориме на сите прашања што можеби ги имате како нов сопственик на машина за ротирачки сушење.

Еве некои од најважните карактеристики на ротирачката машина за сушење Taichang:

 1. Има систем за автоматско подмачкување со автоматско вбризгување на маснотии и филтрирање – ова обезбедува подолго работно време без запирање.
 2. Доаѓа со систем за прашина и ладење за да се намали производството на прашина за време на работата.
 3. Оваа машина ја намалува или минимизира содржината на течна влага со вртење со мала брзина и закривени плочи за подобро сушење. Може да се користи во вештачко ѓубриво, лек, хемиски, и капацитети и фабрики за преработка на дрво.
 4. Ротационата машина за сушење има цилиндар, преносливост, плоча за подигнување, потпорни машини, и други уреди. Плочата за подигнување го придвижува влажниот материјал внатре во ротирачкиот цилиндар со топол воздух, претворајќи ја водата во пареа и брзо сушење на материјалите. Опремен е со контрола на брзината со променлива фреквенција за да можете да ја прилагодите внатрешната брзина на машината за сушење. Направен е со затворена огноотпорна тула одвнатре за да ги одржува работите безбедни.
 5. Погоден е особено за сушење барабан за пилевина, бидејќи има инсталација на преклопување и може да се инсталира на мала површина. Има мал капацитет за испарување што го прави погоден за различни материјали. Температурата на машината за сушење може да достигне температури до 500 Целзиусови степени за максимална ефикасност.
 6. Има стабилни работни перформанси, мала потрошувачка на енергија и висока ефикасност, и лесно ракување.
 7. Опремен е со инструмент за прикажување на температурата за да можете лесно да ги видите влезните и излезните температури во контролната табла. Доаѓа и со автоматски алармен систем.
 8. Оваа машина е неверојатно стабилна со голема отпорност на абење и основа со валјак што го балансира телото на машината за сушење. Врската помеѓу машината за сушење и жешката печка има и преодна цевка за побезбедно работење.

Разговарајте со експерт