Si të bëni fishekë druri

Si të bëni fishekë druri - Udhëzuesi i fundit për fillestarët

Jeni kurioz se si bëjnë fishekë druri? Vazhdoni të lexoni për të mësuar gjithçka që duhet të dini.

Peletat e drurit janë të shpejtë, mënyrë e thjeshtë për të marrë ngrohtësinë dhe komoditetin e një sobë me dru pa pasur nevojë të përballeni me gjithë rrëmujën. Bërja e peletit tuaj është një opsion miqësor ndaj mjedisit që ofron një burim të rinovueshëm, burim i biodegradueshëm i karburantit për oxhakun tuaj, sobë me karburant, ose një element tjetër ngrohës.

Do të kurseni para në faturat tuaja të ngrohjes dhe do të ndihmoni planetin në të njëjtën kohë! Më e mira akoma, procesi është i lehtë dhe nuk kërkon aspak kohë.

Ja çfarë duhet të dini.

Tabela e Përmbajtjes

Si të bëni fishekë druri?

Për të bërë fishekë druri, duhet të përgatisni tallashin e gatshëm të drurit, madhësia 3-5 mm, lagështia 10-15%. Dhe futni tallashin në makinën e peletit, makina e peletit do të shtypë tallashin brenda dhomës së peletizimit, fishekët përfundimtarë do të shtypen nga vrimat e unazës së makinës së peletit.

Nëse materiali juaj nuk është tallash, ju duhet një mulli me çekiç për të përpunuar materialin tuaj në tallash. Dhe nëse tallashja juaj është e lagur(me shume se 15%), ju duhet një makinë tharëse për të hequr lagështinë. Pasi të keni bërë gati tallash.

Së pari, ju duhet të përgatisni materialet për prodhimin e peletave të drurit

materiale të ndryshme për prodhimin e peletit

Për të bërë fishekë druri, fillimisht ju duhet të përgatisni materialet për prodhimin e peletave të drurit. Ju mund të përdorni copa kub druri të rrumbullakët, trungje druri, pllaka druri, degë druri, ose tallash dhe patate të skuqura për të bërë fishekë. Materialet duhet të zgjidhen bazuar në kostot dhe disponueshmërinë e tyre.

Ju duhet të zgjidhni copa më të vogla të materialit për të bërë pelet sa të jetë e mundur për të kursyer para në tharjen e pjesëve të vogla të materialit.

Ju gjithashtu duhet të përpiqeni të përdorni materialet e thata për peletat tuaja sa më shumë që të jetë e mundur, sepse ato do të jenë më të lehta për t'u tharë dhe do të përfundojnë të jenë më të lira se materialet e lagështa..

Hapi tjetër është përdorimi i a makinë copëzuese druri për të copëtuar trungjet në copa të vogla druri me diametër 3-5cm;

gërryes-makinë druri

Kur bëni pelet druri, hapi i dytë është të përdorni një makinë prerëse druri për të zbërthyer të gjithë materialin tuaj në copa druri. Pritësi i drurit është një pjesë e rëndësishme e makinës që prodhon pelet druri, pasi përmasat më të vogla të materialit do ta bëjnë më të lehtë shndërrimin në pelet. Madhësia përfundimtare e këtyre patate të skuqura duhet të jetë 3-5 cm në diametër. Faza e parë e shtypjes i bën materialet tuaja më të vogla në mënyrë që ato të kalojnë lehtësisht përmes një mulli me çekiç. Nëse materiali juaj është tashmë tallash (për dallim nga copat e mëdha të drurit të ngurtë), nuk ka nevojë të përdorni një copëz druri.

Hapi i tretë është përdorimi i a mulli me çekiç për të zvogëluar edhe më tej madhësinë e copave të drurit në tallash me diametër prej (3-5) mm;

çekiç-mulli-diagram

Për të bërë fishekë druri, hapi i tretë përfshin zvogëlimin e madhësisë së copave të drurit edhe më tej në tallash që ka një diametër prej (3-5) mm. Kjo është faza e dytë e shtypjes; procesi redukton patate të skuqura në copa më të vogla tallash, të cilat mund të klasifikohen më imët për përdorim të drejtpërdrejtë në prodhimin e peletit. Madhësia e tallashit mund të rregullohet duke ndryshuar diametrin e vrimave në ekranin e mullirit të çekiçit.

Tjetra, ju duhet të thani tallashin në a Duke pasur bateri të shumta do të zvogëlojë sasinë e hapësirës dhe kohës që ju nevojitet për të marrë të njëjtat rezultate të materialeve të thara. derisa përmbajtja e lagështisë së lëndës së parë është rreth 8-12%

rrotullues-tharëse-makinë

Tjetra, lëreni tallashin të thahet më tej në një tharëse rrotulluese derisa të arrijë rreth 8-12% përmbajtjen e lagështisë (nëse tallashja është tashmë 8-12% përmbajtjen e lagështisë, mund ta kaloni këtë hap).

Të ketë pelet druri me cilësi uniforme, duhet të siguroheni që përmbajtja e lagështisë së lëndës së parë është rreth 8-12% (Përmbajtja e lagështisë nuk duhet të jetë më e lartë se 12%).

Pastaj, perdor nje makinë pelet për të përpunuar materialet tuaja në fishekë druri

makinë për prodhimin e peletit

Mulliri i peletit është pjesa qendrore e procesit të prodhimit të peletit. Fusni tallashin e tharë në prizën e makinës, dhe makina e peletit do të shtypë tallashin duke rrotulluar rrotullat e drejtuar nga një motor elektrik. Peletat e drurit do të shtypen nga vrimat e rulit dhe do të priten me thika rrotulluese derisa të arrijnë një gjatësi të paracaktuar.

Së fundi, ju duhet të ftohni peletat e përfunduara dhe t'i paketoni mirë për ruajtje

fishekë druri në thasë

Pasi lënda e parë peletizohet në fishekë druri, ato duhet të ftohen menjëherë. Ftohja e peletit të sapo prodhuar mund të ndihmojë në parandalimin e formimit të rreziqeve nga zjarri. Gjithashtu ndihmon në mbajtjen e tyre të thatë në mënyrë që të mos kalbet ose kalbet me kalimin e kohës. Ju mund të përdorni një ftohës kundër rrjedhës për të ftohur peletat tuaja të drurit.

Paketimi i peletave të ftohta në qese ose kontejnerë të papërshkueshëm nga lagështia do të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e thithjes së ujit nga mjedisi i tyre..

Më sipër është përgjigja e detajuar se si të bëni pelet druri, për fabrikën komerciale të peletit të biomasës, nëse doni të bëni fishekë druri në shtëpi në shkallë të vogël për përdorimin tuaj, procesi do të jetë shumë më i thjeshtë dhe më i lehtë. Thjesht duhet të grumbulloni tallashin e tharë të gatshëm dhe t'i futni në shtypësin e peletit me kapacitet të vogël me një plesht, dhe më pas mund t'i merrni direkt fishekët e drurit.

Çfarë janë peletat e drurit?

pelet të ndryshëm druri

Peleta druri janë një lloj fishekësh cilindrik të bërë nga tallash druri dhe ashkël, si dhe produkte të tjera të mbeturinave të drurit si lëvorja, pllaka dhe copa. Ato përdoren si lëndë djegëse ose burim ngrohjeje në soba dhe kaldaja.

Peletat e drurit janë një alternativë e shkëlqyer për lëndët djegëse fosile dhe mund të përdoren për ngrohjen e shtëpisë, gatim dhe aplikime industriale. Ato janë një burim energjie i rinovueshëm që digjet më pastër se qymyri dhe po përdoret gjithnjë e më shumë si lëndë djegëse alternative në termocentrale dhe shtëpi..

Peletat e drurit janë përdorur në Evropë që nga vitet 1980 si një zëvendësim për qymyrin dhe naftën. Ato përdoren gjithashtu në disa pjesë të botës si një alternativë ndaj gazit natyror dhe propanit, veçanërisht kur ato lëndë djegëse janë të shtrenjta ose të vështira për t'u transportuar.

Bërja e peletave të drurit është një mënyrë e mirë për të shfrytëzuar mbetjet e padëshiruara të oborrit tuaj dhe për t'ju dhënë një biznes anësor fitimprurës. Ju gjithashtu mund të përdorni këtë metodë për të ngrohur shtëpinë tuaj, e cila do t'ju kursejë para në faturat e ngrohjes.

Cilët janë përbërësit në peletat e drurit?

dru-pelet-përbërës

Peletat e drurit janë bërë nga një shumëllojshmëri tallash druri, drurë dhe dru i butë. Përbërësit kimikë të peletave të drurit janë celuloza, hemiceluloza, linjinës dhe ekstrakteve. Linjina vepron si lidhës midis celulozës. Prandaj, për të bërë pelet druri nuk ka nevojë të shtoni ndonjë lidhës kimik.

Komponentët kryesorë të peletave të drurit nuk përfshijnë asnjë lidhës dhe aditivë, vetëm format ndryshohen me makinë pelet, është proces fizik. Pas peletizimit, dendësia do të ndryshojë në 800-1300kg/m3, e cila do të zgjasë kohën e djegies. Pra, peletat e drurit mund të jenë një lëndë djegëse më e pastër dhe miqësore me mjedisin në krahasim me qymyrin dhe të kenë treg gjithnjë e më të madh në konsumin botëror të energjisë.

Sa mund të bëjë tallash 1 Ton pelet?

tallash për prodhimin e peletave të drurit

Sasia e tallashit që kërkohet për të prodhuar një ton pelet varet nga përmbajtja e lagështisë së tallashit. Nëse përmbajtja e lagështisë së tallashit është më shumë se 50% (që do të thotë se druri është i freskët), përafërsisht 2.5 ton dru të prerë të freskët do të nevojiten për të krijuar një ton fishekësh. Nëse përmbajtja e lagështisë së tallashit është përreth 10-15%, përafërsisht 1.5 ton dru të thatë do të nevojiten për të krijuar një ton pelet.

Lloji i drurit gjithashtu ndikon në shndërrimin, meqenëse llojet e ndryshme të drurit kanë dendësi të ndryshme (pisha dhe lisi, për shembull, zakonisht janë më të dendura se plepi dhe aspeni).

Peletët e drurit kundër qymyrit, Cila është më e mirë?

fishekë druri kundrejt qymyrit

Nëse jeni duke blerë një skarë peleti ose po përpiqeni të vendosni nëse do të përdorni qymyr ose fishekë druri për të ushqyer shtëpinë tuaj, ju mund të pyesni veten nëse fishekët e drurit ose qymyri është më i miri.
Ja çfarë duhet të dini.
Përdorimi i caktuar
Peletat e drurit përdoren shpesh si burim karburanti për shtëpitë, por mund të përdoren edhe për gatim. Peletat e qymyrit përdoren rrallë si burim nxehtësie.
Shumica e njerëzve pajtohen se ndërsa fishekët e drurit janë idealë për ngrohje, qymyri është burimi më i mirë i karburantit për gatim, duke i dhënë ushqimit tuaj një shije më të dëshirueshme.
Kostoja
Nëse mund të bëni vetë fishekë druri, atëherë ky është opsioni më me kosto efektive. Edhe nëse duhet të blini fishekë druri, ka të ngjarë të zbuloni se është më e lirë se qymyri, veçanërisht briketat e qymyrit.
Lehtësinë e përdorimit
Peletat e drurit priren të jenë më të lehta për t'u ndezur sesa qymyri, edhe pse sigurisht që nuk është gjithmonë kështu. Qymyri prodhon pak më shumë tym, do të thotë se mund të jetë më e vështirë për t'u përdorur nëse jeni i ri për të punuar me të.
Gama e temperaturës dhe kontrolli
Kur punoni me qymyr, do të zbuloni se nxehet shumë më shpejt. Qymyri i grumbulluar digjet më nxehtë se briketat, dhe me qymyr, shpesh mund të arrini temperatura mbi 800 gradë Fahrenheit!
Që ka thënë, mund të jetë më e vështirë për të kontrolluar temperaturën kur jeni duke punuar me qymyr. Peletat e drurit ofrojnë pak më shumë saktësi dhe e bëjnë më të lehtë për ju që të rregulloni mirë temperaturën tuaj.
Koha e ekzekutimit
Peletat e drurit mund të funksionojnë gjatë dhe ngadalë, ashtu si qymyri. Megjithatë, çelësi i qymyrit është të kontrolloni temperaturën tuaj – pasi qymyri mund të bëhet shumë më i nxehtë, është gjithashtu më e lehtë për të djegur të gjithë qymyrin tuaj në pak orë.

Lexoni gjithashtu :

Si të bëni fishekë druri nga tallash?

18 Materialet e zakonshme të biomasës për fishekët dhe peletët me vlerë kalorifike

Analiza e fitimit të prodhimit të peletit

Bisedoni me një ekspert

SHPERNDAJE KËTË POST

Facebook
Cicëroj
LinkedIn

Bisedoni me një ekspert