Lloje të ndryshme materialesh të përdorura për prodhimin e peletit

Lloje të ndryshme materialesh të përdorura për prodhimin e peletit

Më shumë vende po kthehen në materiale miqësore me mjedisin për të prodhuar energji miqësore me mjedisin.

Një burim i tillë i pastër i energjisë është peleti.

Atje jane lloje të ndryshme peleti në varësi të materialit të përdorur për prodhimin e tyre. Për shembull, fishekët e bërë nga materialet e drurit dhe mbetjet e të korrave njihen si peletat e biomasës. 

tjetër llojet e peletit përfshijnë kafshë fishekët ushqimorë të prodhuar nga lëndët e para foragjere dhe peletat e plehrave të bëra nga mbeturinat e bagëtive ose pleh organik shpendësh.

Materiali i përdorur për prodhimin e peletit

lloje të ndryshme peleti

 

Për të reduktuar varësinë nga lëndët djegëse fosile dhe për të zbutur efektet e tyre negative në mjedis, pronarët e shtëpive dhe objektet tregtare po i drejtohen peletit si një burim karburanti për ngrohje.

Procesi i prodhimit të peletit të karburantit përfshin tokëzimin e materialit të biomasës dhe vendosjen e tij nën presion të lartë. Më pas, biomasa e bluar kalohet përmes një forme të rrumbullakët me hapje të një diametri të caktuar, të cilat ndryshojnë në varësi të madhësisë së peletit të kërkuar. Më pas i nënshtrohet procesit të nxjerrjes, i cili e ndihmon të formojë një masë të fortë. 

Rezultati është fishekë karburanti me cilësi të lartë që janë cilindrikë, me një gjatësi prej jo më shumë se 38 milimetra dhe një diametër 6-8 milimetra. Peletët janë gjithashtu të dendura me energji, të thata, të forta dhe të qëndrueshme dhe ato lënë sasi të ulëta hiri pas djegies.

Megjithëse druri është lënda e parë më e përdorur për prodhimin e peletit, ai nuk është i vetmi material i përshtatshëm për prodhimin e karburantit të peletit. Lëndët e para të biomasës të disponueshme, të tilla si bari i ndezjes, mbetjet bujqësore dhe bambu përdoren gjithashtu për prodhimin e karburantit të peletit.

Disa nga kërkesat e nevojshme që një material të konsiderohet i përshtatshëm për prodhimin e karburantit të peletit përfshijnë:

Përmbajtja e ujit – Lëndët e para të përdorura për prodhimin e peletit kërkohet të kenë një përmbajtje lagështie prej 14% deri në 20%. Materialet me përmbajtje më të lartë lagështie bëjnë që peletët të humbasin, ndërsa materialet me përmbajtje shumë të vogël lagështie janë shumë të vështira për t'u formuar gjatë peletizimit.

Forca ngjitëse e materialit – Lëndët e para të peletit supozohet të lidhen vetë gjatë prodhimit të karburantit të peletit. Materialet me pak forcë ngjitëse do të plasariten ose do të lirohen lehtësisht. Megjithatë, për të përmirësuar forcën ngjitëse të disa materialeve, mund të përdorni lidhës, të fermentoni materialin ose ta përzieni atë me materiale të tjera që kanë një forcë ngjitëse të lartë.

Myk – Lëndët e para për prodhimin e peletit nuk duhet të kenë myk. Nëse e bëjnë këtë, celuloza shpërbëhet dhe kjo e bën materialin të papërshtatshëm për prodhimin e peletit. Përveç kësaj, myku bën që ngjyra e peletit të bëhet e zezë. Megjithatë, lëndët e para me myk mund të përzihen me 50% tallash të freskët për peletizimin e suksesshëm

Madhësia e materialit – Madhësia e lëndës së parë është e rëndësishme si madhësia e vrimës së shumicës mulli i peletit diametrat janë ndërmjet 6 dhe 10 mm. Nëse materiali është më i madh se madhësia e vrimës së kokrrës së mullirit të peletit, ju duhet ta shtypni atë përpara se ta ushqeni në shtypësin e peletit. 

dru

prodhimi i peletave të drurit

Burimi më i zakonshëm i materialit për prodhimin e peletave të karburantit është druri. Pelletat e drurit prodhohen nga një shumëllojshmëri materialesh të mbeturinave të drurit, duke përfshirë copa druri, copëza druri, tallash dhe lëvore druri.  

Peletat e drurit konsiderohen neutrale të karbonit pasi sasia e CO2 e djegur kur ato përdoren është e barabartë me sasinë e absorbuar nga pema kur rritet. Përparësi të tjera të dukshme të peletave të drurit si burim karburanti përfshijnë:

 • Ata nuk krijojnë hi kur digjen
 • Ato janë të qëndrueshme pasi e kanë burimin nga pyjet e qëndrueshme
 • Ata kanë përmbajtje të ulët lagështie që do të thotë se vetëm energjia e vogël humbet kur digjet lagështia
 • Peletat e drurit lëshojnë më pak SO2, pluhur dhe NOX gjatë djegies

Përshtatshmëria e materialeve të ndryshme të mbeturinave të drurit si lëndë e parë për prodhimin e peletave të drurit shpjegohet më poshtë:

Tallashi i imët – Kanë forcën dhe madhësinë më të mirë ngjitëse për prodhimin e peletit të drurit. Presat e peletit që ushqehen me tallash gjithashtu konsumojnë energji të ulët dhe karakterizohen gjithashtu nga prodhim i qëndrueshëm i peletit

Mbetjet dhe rropat e drurit – Mbetjet e drurit dhe copat e drurit janë shumë të mëdha për prodhimin e peletit, gjë që kërkon që ato të shtypen fillimisht për të mos bllokuar shtypjen e peletit. Rreth 30% e ashklave të vogla të drurit shpesh përzihen me 70% tallash për të përmirësuar produktivitetin e tyre.

Pluhur druri – Pluhuri i drurit është shumë i lehtë, gjë që shpesh çon në bllokimin e presës së peletit. Kryesisht, 50% pluhur druri përzihet me 50% tallash për peletizimin efektiv

Bambu

fishekë bambuje

Bambuja është një lëndë e parë e përshtatshme për prodhim eko-efikas të peletit. Ajo rritet dhe piqet shumë shpejt, dhe bima e bambusë është gjithashtu e përhapur.

Përveç kësaj, ashtu si tendencat e peletit të drurit, përbërja e bambusë e bën atë të përshtatshëm për prodhimin e peletit pasi ka përmbajtje të lartë linjine që luan rolin e një agjenti lidhës. Djegia e peletave të bambusë gjithashtu prodhon shumë pak hi, i cili redukton ndotjen e ajrit.

Për më tepër, peletat e bambusë janë të lehta për t'u transportuar për shkak të vëllimit dhe madhësisë së tyre të vogël, dhe ato mund të përdoren për një gamë të gjerë aplikimesh, duke përfshirë në shtëpi, fabrika dhe në fushën e shërbimit si furnizim me nxehtësi.

Luledielli

fishekë luledielli

Lëvozhgat e lulediellit, të cilat janë nënprodukt i farave të lulediellit, janë një tjetër lëndë e parë e përshtatshme për prodhimin e peletit.  

Luledielli kultivohet në shumë pjesë të botës, duke përfshirë Evropën Juglindore, Amerikën e Jugut, Kinën, Afrikën Jugore dhe pjesën evropiane të Rusisë. Përmbajtja e lagështisë së lëvores së lulediellit është rreth 8.6%, dhe ka një përmbajtje të ulët të hirit prej rreth 2.86% plus përmbajtje të ulët squfuri prej 0.14%, duke e bërë atë të përshtatshëm si lëndë djegëse për ngrohje.

Disa nga avantazhet e tjera të dukshme të peletave të lëvores së lulediellit përfshijnë:

 • Ekonomik në krahasim me koston e gazit, qymyrit ose karburantit
 • Të qëndrueshme pasi peletat e lëvores së lulediellit janë të vështira me një indeks qëndrueshmërie prej 18
 • Me vlera të larta kalorifike në 4.3-4.5 kW/kg, peletat e lëvozhgës së lulediellit kanë një vlerë kalorifike më të lartë në krahasim me drurin. Energjia shtesë e prodhuar gjatë djegies së 1000 kg pelet të lëvores së lulediellit është e barabartë me djegien e 685 litrave karburant ose 1,600 kg lëndë drusore.
 • Miqësore ndaj mjedisit, pasi djegia e peletave të lëvozhgave të lulediellit çliron një sasi CO2 që është e barabartë me dekompozimin natyror të biomasës. Përveç kësaj, përmbajtja e ulët e squfurit dhe hirit të materialit do të thotë se prodhon pak ndotje gjatë djegies.

Mbeturinat Bujqësore

Mbetjet bujqësore pelet

Shumica e mbetjeve bujqësore lihen në fushë të kalbet, gjë që rezulton në çlirimin e sasive të mëdha të gazit serrë. Mbetjet bujqësore që përbëhen kryesisht nga kashtë përdoren kryesisht si lëndë e parë për prodhim eko-efiçent të peletit. Për shkak të disponueshmërisë dhe shkallës së shpejtë të rinovimit, mbetjet bujqësore janë një material i zakonshëm i prodhimit të peletit në Evropë dhe Danimarkë.

Materialet e tjera të mbetjeve bujqësore të përdorura për prodhimin e peletit përfshijnë tufë frutash bosh nga vaji i palmës, mielli i kanolës, tërshëra dhe byk i kanolas, farat e rrushit dhe agrumeve, mbetjet e misrit, kafeja, gropat e ullirit, bari, kashta, përfshirë grurin, orizin, misrin, dhe kashtë pambuku.

Barishte

Switchgrass fishekë

Panicum virgatum, i referuar thjesht si switchgrass, është një bimë që kultivohet zakonisht në Shtetet e Bashkuara veriore. Është i adaptueshëm në një shumëllojshmëri mjedisesh dhe ka një përmbajtje të lartë celuloze dhe linjine, duke e bërë atë të përshtatshëm për përpunimin e biokarburanteve.

Vlera kalorifike e barit të ndezur kur digjet është e barabartë me 70-80% të nxehtësisë së qymyrit të së njëjtës sasi. Për më tepër, bari i kalimit është i përballueshëm dhe kostot e grumbullimit dhe transportit të tij janë gjithashtu të ulëta.

Përveç prodhimit të peletit, bari i ndezjes mund të përdoret gjithashtu për të prodhuar briketa dhe pluhur për prodhimin e nxehtësisë komerciale ose shtëpiake.

Materiale të tjera

Materialet e tjera të biomasës që përdoren shpesh për prodhimin e karburantit të peletit përfshijnë:

 • Jonxhë
 • letrat e mbeturinave
 • miscanthus
 • Cardoon
 • Tretet

Përfundim

Vendet po përdorin gjithnjë e më shumë produkte biokarburantesh si një alternativë ndaj lëndëve djegëse fosile për të prodhuar nxehtësi dhe energji në formën e bio-peletave. Peletët prodhohen nga kompaktimi i materialeve biokarburantesh lehtësisht të disponueshme dhe të përballueshme, si druri, bambu, bari i ndezur, mbeturinat bujqësore dhe lëvozhgat e lulediellit. Rezultati është një burim energjie miqësor ndaj mjedisit që është gjithashtu i përballueshëm dhe i qëndrueshëm.

Mbani mend, nëse jeni duke kërkuar për një fabrikë peleti për prodhimin e karburantit të peletit shtëpiake ose komerciale, mund ta merrni nga ne. Ne jemi një prodhues dhe furnizues i njohur i makina pelet me cilësi të lartë. Ne ofrojmë gjithashtu instalim në vend dhe shërbime trajnimi profesional në mbarë botën. Bisedoni me ne sot për një të besueshme makine pellet.

Bisedoni me një ekspert

Na kontaktoni

Bisedoni me një ekspert

Na kontaktoni