Si funksionon mulliri i peletit

Si funksionon një mulli i peletave të drurit?

A makine pellet druri është një alternativë efikase dhe më e pastër ndaj lëndëve djegëse fosile standarde. Megjithatë, ndërsa ky proces ekologjik po fiton popullaritet, shumë nuk janë të sigurt si funksionon një mulli i peletit. Pra, si funksionon kjo makinë?

Ky artikull përmban gjithçka që ju duhet të dini për makinat e peletit të drurit, nga ato që janë deri tek mënyra se si prodhojnë pelet. Lexoni për të mësuar më shumë.

Çfarë është një mulli i peletave të drurit?

mulli i peletit të drurit

A topth druri mulli, i referuar ndonjëherë si shtypës peleti, është një lloj mulliri që kthen copëzat e drurit, tallashin dhe pluhurat e tjera. lende e pare, lende e paperpunuar (biomasa) në pelet.

Mënyra se si funksionojnë mullinjtë e peletit është krejtësisht e kundërta e asaj se si bëjnë mullinjtë e bluarjes. Makineritë e peletit të drurit punojnë duke shkrirë materiale më të vogla për të formuar një masë të vetme të madhe, e cila më pas pritet në fishekë. Megjithatë, mullinjtë e bluarjes marrin masa më të mëdha dhe i zbërthejnë në copa më të vogla.

Ndonëse i përshtatshëm dhe efektiv, një mulli i peletave të drurit nuk funksionon automatikisht. Prandaj, kërkohet një operatori i mullirit të peletit, detyra e të cilit është të sigurohet që makina bën të drejtën madhësia e peletit dhe se peleti është i cilësisë më të lartë.

Llojet e mullinjve të peletit

Megjithëse ekzistojnë disa lloje të mullinjve të peletit, ekzistojnë dy lloje kryesore, të cilat janë mullinjtë e rrafshët dhe unaza. Këtu keni informacion të detajuar për këto lloje mullinjsh.

Mullinj me pelet të rrafshët

Struktura e makinës së peletit të rrafshët

Mullinjtë e sheshtë të peletit janë mjaft të drejtpërdrejtë. Komponentët e tyre përfshijnë katër rrota, një kabinet të sipërm, një bazë motori, një plesht ushqimi, një motor elektrik, një kuti ingranazhi dhe të tjera. 

Një arsye pse njerëzit kënaqen duke përdorur një mulli të rrafshët të peletit është përshtatshmëria e tij. Falë kësaj karakteristike, motori i tij elektrik mund të zëvendësohet me një motor nafte për ta bërë atë a makinë peleti me naftë. Përndryshe, motori i tij mund të fiket për një lidhës PTO ose motor benzine.

Kutia e sheshtë e këtij mulliri ka vrima të shumta; diametrat e këtyre vrimave të nxjerrjes mund të variojnë nga 2.5 mm deri në 10 mm.

Makinat e rrafshët me pelet zakonisht vijnë në dy lloje; llojet e rrotulluara dhe të rrotulluara me rul. Mjeti me rrotullim është i lëvizshëm dhe ka një kosto më të ulët, ndërsa rrotullimi me rul është më i madh dhe zgjat më shumë. Pavarësisht, të dy llojet prodhojnë pelet me cilësi të lartë.

Në përgjithësi, mullinjtë e rrafshët të peletit funksionojnë më së miri për shkallë të vogël prodhimi i peletit të drurit. Kjo është për shkak se ato janë më të vogla dhe më të përballueshme se mullinjtë e peletit. Megjithatë, kapakët e banesës kërkojnë zëvendësim të rregullt sepse konsumohen shpejt.

Unaza Die Pellet Mills

makine peleti me unaza horizontale brenda strukturës

Makina e peletit me unazë përbëhet nga një ushqim me vidë, motor elektrik, unazë, kondicioner, kuti ingranazhi, rul, piedestal, unazë dhe porte shkarkimi.

Ekzistojnë dy lloje të mullinjve të peletit të unazës bazuar në vendosjen e unazës. Këto lloje përfshijnë makinat vertikale dhe horizontale të peletit me unazë.

Në një makineri unaze horizontale, unaza vendoset vertikalisht. Kështu, kur biomasa bie nga kondicioneri, ajo futet me forcë horizontalisht në unazën. 

Anasjelltas, makineri vertikale me unazë e ka unazën e vendosur horizontalisht. Prandaj, pleshti i ushqimit është drejtpërdrejt mbi unazën e unazës, që do të thotë se biomasa bie direkt në të.

Me një mulli vertikal të peletit me unazë, si unaza ashtu edhe rul rrotullohen, që do të thotë se biomasa do të shpërndahet në mënyrë të barabartë. 

Megjithatë, vetëm unaza rrotullohet me makinën horizontale të peletit. Pra, lëndët e para do të shpërndahen nga ushqyesi i vidhave.

Mullinjtë e peletit me unazë kanë një kapacitet të lartë, kështu që janë optimale për prodhim në shkallë të gjerë, me prodhim që arrin diku nga 800 kg në 20 ton në orë. Për një ide më të mirë se sa prodhim është, një mulli i rrafshët i peletit ka vetëm një kapacitet prej 100 kg deri në 1 ton në orë. 

Për më tepër, shkalla e konsumit të energjisë për njësi është më e ulët për mullinjtë e peletit me unazë falë prodhimit më të lartë.

Mbani në mend se makineritë e peletit me unazë kërkojnë më shumë përpjekje për rregullimin e pastrimit dhe zakonisht kushtojnë më shumë se mullinjtë e rrafshët të peletit. Përveç kësaj, ato janë më të rënda dhe zënë më shumë hapësirë.

Mulliri i peletit: Si funksionon

Tani që e kuptoni se çfarë është një mulli me pelet druri dhe llojet e ndryshme, është koha të mësoni rreth tyre procesi i peletizimit dhe si funksionojnë mullinjtë e peletit.

Përpunimi paraprak i lëndëve të para

Përpara se lëndët e para të kalojnë nëpër mullirin e peletit, ato duhet të rafinohen për të pasur një qëndrueshmëri më të mirë të grimcave. Kjo nënkupton copëtimin, tokëzimin ose copëtimin e materialeve. 

Përveç kësaj, për të marrë rezultatin më të mirë nga procesi i peletimit, materiali duhet të ketë nivelin optimal të lagështisë, i cili duhet të jetë rreth 15%. 

Lagështia mund të reduktohet duke i tharë grimcat në furrë ose duke i fryrë me ajër të nxehtë. 

Ushqyerja e lëndës së parë në pleshtin e mullirit

Mulliri Hopper

Pas marrjes së konsistencës së duhur për biomasën, ajo çohet në pleshtin e mullirit për përpunim. Kapaku i mullirit përmban lëndët e para dhe kontrollon shpejtësinë me të cilën hyn në mulli.

Pa pleshtin për të kontrolluar siç duhet rrjedhën e lëndëve të para, cilësia e peletit mund të ulet në mënyrë drastike.

Kompresimi dhe formimi i peleteve

Formimi i peletave

Kjo është faza e fundit ku krijohet peleti. Roli e ngjesh lëndën e parë kundrejt mbulesës së ndezur dhe lëndët e para shtrydhen nëpër vrimat në mallë. 

Për shkak të kushteve të presionit dhe nivelit të temperaturës së lartë (procesi i nxjerrjes), grimcat e biomasës do të bashkohen për t'u bërë një masë e ngjizur (pelet). 

Më pas, një teh e ndan me shpejtësi masën në një gjatësi të përshtatshme ndërsa largohet nga kërpudha. Është e rëndësishme të theksohet se disa lëndë të para bashkohen më mirë se të tjerat. Për shembull, tallashja funksionon jashtëzakonisht mirë për peletimin.

Përfundim

Nëse ju jeni kerkon te investoje ne fabrika pelet druri, atëherë është jetike që të kuptoni se si funksionojnë ato. Për fat të mirë, procesi i peletimit është mjaft i thjeshtë. 

Mulliri i peletit të drurit i kthen lëndët e para të pluhurit në fishekë duke përdorur kapakë dhe rula. Duke qenë se biomasa ushqehet me forcë përmes mbulesës së nxehtë, ajo del e shkrirë si një masë e madhe. Kjo masë e madhe pritet më pas në një madhësi të përshtatshme duke përdorur tehe që lëvizin shpejt për të bërë pelet.

Pra, nëse doni ta çoni biznesin tuaj në nivelin duke përdorur mullinj me pelet druri, atëherë na kontaktoni sot dhe zbuloni se si mund t'ju ndihmojmë të arrini qëllimet tuaja duke përdorur vetëm pajisjet më të mira.

Bisedoni me një ekspert

Na kontaktoni

Bisedoni me një ekspert

Na kontaktoni