Машински прстен за пелети и ролери Тајни за издржливост

Фактори кои влијаат на издржливоста на машините на машината за пелети: анализа на материјалот, цврстината и оперативните размислувања

Како производители на машини за пелети, од суштинско значење е да се разберат факторите кои придонесуваат за издржливоста и оптималната цврстина на прстенестата матрица и валјакот, кои се најранливите делови на овие машини. Оваа статија ќе ги истражи аспектите што прават а машина за пелети прстен умре потрајни и идеална цврстина споредба помеѓу прстен умре и ролери. Целта е да се обезбеди остроумен, лесно разбирлив и оригинален напис без користење на нејасен јазик.

Што го прави прстенот на машината за пелети поиздржлив?

1. Материјал на матрицата на прстенот

матрица од прстен од не'рѓосувачки челик_

Квалитет на материјалот: Животниот век на прстенестата матрица е под силно влијание на квалитетот на неговиот материјал, обично направен од висококвалитетен легиран челик или нерѓосувачки челик.

Отпорност на абење: Главната причина за неуспехот на прстенестата матрица е абењето на внатрешната површина и дупките на матрицата. Отпорноста на абење на материјалот, под влијание на неговата металуршка структура, тврдоста на површината и хемискиот состав, е клучна. Зголемувањето на отпорноста на абење вклучува избор на вистинскиот материјал и примена на соодветни методи за термичка обработка.

Отпорност на корозија: Одредени формули за добиточна храна ослободуваат кисели материи при високи температури и притисоци, што доведува до корозија. За да го издржат ова потребни се материјали со висока отпорност на корозија.

Отпорност на фрактура: За време на процесот на пелетирање, прстенестите матрици подлежат на значителен притисок, што може да предизвика моментално или постепено оштетување, што доведува до откажување на замор. Изборот на материјалот, неговата термичка обработка и дизајнот на дупките на матрицата се клучни фактори за подобрување на отпорноста на фрактура.

Зголемувањето на цврстината на матрицата на прстенот може да ја подобри отпорноста на абење, но може да ја загрози неговата отпорност на фрактура. Спротивно на тоа, материјалите со силна отпорност на корозија може да имаат помала отпорност на абење и фрактура. Затоа, важно е да го изберете материјалот врз основа на специфични услови за употреба.

2. Работна средина

Машините за пелети работат во средини со висока температура, висок притисок и голема брзина. Ако прстенестата матрица е изложена на овие услови подолг период, може да се деформира или да пукне, намалувајќи го нејзиниот животен век. Соодветно одржување, како отстранување на преостанатиот материјал и прилагодување на големината на суровина, е неопходно за да се спречи внатрешно оштетување.

3. Операција со луѓе

Чанг пелети машина прстен умре_

Неправилната употреба на прстенестата матрица исто така може да доведе до нејзино предвремено абење. Ова вклучува несоодветни проверки или прилагодувања пред работа и преоптоварување на машината за пелети. Од клучно значење е усогласувањето на специфичните материјали и нивната содржина на влага со соодветниот однос на компресија на прстенестата матрица. Значително одржување на празнина од 0.1mm-0.3mm помеѓу валјакот и прстенестата матрица влијае на ефикасноста и животниот век на машината.

Идеална цврстина на прстенести матрици и ролери

Избор на материјал за ролери

Избраниот материјал за валјакот е клучен за долговечноста на машината. Иако линеарната брзина на валјакот се совпаѓа со онаа на прстенестата матрица, нејзиниот помал дијаметар значи дека се истроши побрзо.

За да се синхронизира замената на двете компоненти, тврдоста на валјакот треба да биде околу 5-6HRC поголема од матрицата на прстенот. За оваа намена често се користи високојаглероден легиран челик.

скршен прстен за машина за пелети умре_

Компатибилност и носење

Неправилното носење на прстените матрици значи дека новите валјаци спарени со старите прстенести матрици имаат пократок животен век и тешко се прилагодуваат. Идеално, новите матрици треба да се спарат со нови валјаци, а старите матрици со стари валјаци, за да се одржи блиското вклопување и слични празнини. Ова обезбедува рамномерна распределба на стресот и ефикасно производство.

Заклучок

Како заклучок, издржливоста на прстенестата матрица на машината за пелети зависи од квалитетот на нејзиниот материјал, работната средина и правилното ракување. Идеалната цврстина на прстените матрици и валјаци треба да биде избалансирана, при што валјакот е малку потежок за да се обезбеди синхронизирано абење и долговечност. Со разбирање и имплементирање на овие фактори, производителите можат да ја оптимизираат ефикасноста на производството и да ги намалат трошоците поврзани со честите замени и одржување.

Разговарајте со експерт

Контактирајте не

Разговарајте со експерт

Контактирајте не