тапан-чипер-купување-водич

Чипер на тапани: сеопфатен водич за купување

Ова е сеопфатен водич за купување тапани чипери. Во овој водич за купување, ќе најдете сè што треба да знаете за чиперите на барабанот. Само накратко, подолу се она што ќе го дискутираме: 

Содржина

Што е чипер на тапани?

 

Чипач на тапани, исто така наречен и машина за сечење на тапан, тоа е еден вид машина што се користи за обработка на дрво со мал дијаметар, остатоци од дрво (гранчиња, гранки) итн во дрвени чипови (должина 3-5 см, дебелина во рамките на 5 мм). Се нарекува чипер на тапан бидејќи неговите ножеви за сечење се поставени на цилиндрични барабани.

Основата на машината за сечење дрво е заварена со челични плочи со висока шуплина, што е потпорна основа на целата машина; два летечки ножеви се инсталирани на валјакот за нож, а летечките ножеви се фиксираат на валјакот со ножот со специјално произведените завртки за летечки ножеви низ блокот за притисок. Според различните дебелини на суровините што треба да се исечат, горниот склоп на ролери за напојување може да лебди нагоре и надолу во одреден опсег со помош на хидрауличниот систем; квалификуваните дрвени чипови паѓаат низ отворите на мрежниот екран од долниот ред, големите дрвени чипови ќе бидат во машината за повторно да се сечат.

Конечното производство на дрвен чипс може да се користи како вештачки плочи како што се честички, лесонит, компресирана плоча итн. Широко се користи во индустријата за хартија за преработка на целулоза, биолошки централи, фабрики за дрвени чипови и други индустрии и производители. 

тапани чипери

Како работи чипер на тапан?

Дејството на чиперот на тапан е сè освен магично. Машината е збирка од неколку делови кои работат во тандем. 

комора за дробење

Во машината за сечење барабан, челичен барабан ја води суровината кон сечилата. Ротирачките ножеви се поврзани со менувачот, што овозможува да се контролира брзината на сечење. 

Поради тешката природа на чиперот на барабанот, машината често користи мотор на гас. Моќта од моторот ги придвижува ротирачките сечила низ систем на макари и ремени. 

Со чиперот на барабанот, вие одлучувате колку брзо се сече суровина со помош на контролите на менувачот. 

Откако ќе се исечат, дрвените чипови се исфрлаат низ каналот на машината за сечење на барабанот. Се разбира, ќе треба да се осигурате дека шахтата е свртена во вистинската насока. 

Некои чипери на барабанот имаат повеќе ролери за напојување поврзани со подвижна лента со системот на макара. Можете да ја прилагодите брзината на ролерите за напојување со хидрауличниот систем кој игра улога во таквите машини. 

Сечилата во машината за сечење барабан често се направени од челик и хром за да ја издржат цврстината на суровина. Во зависност од машината, конфигурацијата на сечилото може да се поддржи или на поединечни вратила или да се смести на една платформа. 

Разликата во конфигурацијата на сечилото може да влијае на брзината и ефикасноста на машината. Додека ножевите поддржани на вратило се побрзи и поефикасни, другата форма на конфигурација на сечилата не е толку брза, но резултатот е поконзистентен исход. 

Видови Дрвени Чиперки

Според структурата на секачот на ножеви, машината за сечење дрво може да се подели на машина за сечење на тапан и машина за сечење диск, ножеви за сечење на дискови монтирани на дискови и ножеви за сечење на тапани монтирани на цилиндрични барабани. Според различното напојување, машината за сечење дрво може да се подели на електричен чипер, бензински чипер, дизел чипер.

1. Тапан Чипер

Неговото необично име се должи на металниот барабан во јадрото на машината. Кога ќе се наполни суровина, барабанот го влече предметот во машината, каде што ножевите на чекање го чипираат. Потврдено е дека структурата на чиперот на барабанот нуди зголемена продуктивност во споредба со другите варијанти. Оваа машина може да се справи со поголема суровина од другите типови. Можете да внесете трупци од дрво, гранки и други во машината. Освен што има подобар излез, машината за сечење барабан испорачува помали дрвени чипови. Подножјето на чиперот на барабанот е неговата безбедност. Поради влечење на барабанот на било што (покрај суровина), веројатно се несреќи. За среќа, постојат неколку модели со трикови за да се минимизираат ризиците.

2. Чипер на диск

Во облик на замаец, овој чипер зависи од ротирачките дискови и сечилата на куќиштето за да се исече суровина. За разлика од чиперот на барабанот, оваа машина користи хидраулични тркала за да стигне до дисковите што се движат. Чипачот на дрвото се вчитува низ неговиот бункер. Ротирачкиот диск во оваа машина е поставен нормално на суровина. Ова ја објаснува прецизноста на сечењето на прицврстените сечила. Во чиперот на дискот, суровина се сече во големи форми пред да се скрши на чипови. Капацитетот на чиперот на дискот зависи од големината на машината. Со поголемите единици, може да очекувате чиперот да се справи со пообемна суровина.

3. Чипер за завртки

Овој тип на чипка го добива своето име по конусните сечила за завртки што се користат за сечење дрво. Овде, конусните сечила на завртките се вртат со одредена брзина, отсекувајќи се што е поставено пред нив. Како и чиперот на дискот, се појавува замаец, но ги поддржува сечилата на завртките, а не само да ја обликува машината. Во зависност од моделот на чиперот за завртки, поставувањето на транспортер ги храни ножевите со суровина. За разлика од типот на дискот и барабанот, машината за шрафови сече на суровина со еднаква брзина. Ова е очигледно од хомогеноста на исфрлените чипови. Чипачот за завртки е идеален за сечење гранки и мали дрвени трупци. Не обидувајте се да ја нахраните машината со големо стебло или слично; тоа ќе влијае на перформансите на уредот.

4. Ролери со висок вртежен момент

Овој тип на чипер треба да биде омилен за секој што сака да стане зелен. Ролерите со висок вртежен момент обично се придвижуваат со електрична енергија, што ја објаснува речиси бесшумната работа на машината. Но, разумот - отсуството на бучава - има висока цена: помала брзина на сечење од другите типови. Ролерот со висок вртежен момент често е преполн со иновативни карактеристики како што е анти-заглавување што спречува суровина да ја затне машината.

Исто така, тој е погоден за домаќинства кои имаат потреба од чипер за повремена употреба. Релативно е поевтин од останатите

Електрична машина за чипкање на дрво VS машина за дрва на гас

Има многу за двете страни на поделбата отколку само нивниот извор на енергија. И ова ќе го забележите во следните неколку редови. Електричните дрвосечачи не можат да се совпаднат со моќноста на нивниот колега со погон на гас. Сепак, тие се повеќе еколошки. Бучавата генерирана од електричната варијанта е минимална, особено кога се споредува со типот на гас. Зависноста од електрична енергија осигурува дека електричниот машина за сечење дрво не испушта отровни испарувања во атмосферата. Не можете да ја очекувате оваа ситуација „без испарување“ кога користите чипер кој работи на гас. Покрај ограничувањето на моќноста, електричните сечачи за дрво треба да се поврзат во ѕиден штекер. Ова може да биде доста предизвик ако најблискиот штекер е далеку од локацијата на суровина. Напојувањето со гас можеби не е најдобриот пријател на околината, но не е ограничен на достапноста на ѕидниот штекер. Електричните дрвосечачи се посоодветни за лесни задачи. Ако барате чипкач што може да се справи со големи гранки, стебла на дрвја и други тешки работи за сечење дрво, тоа е или машина за сечење на гас или ништо друго. Електричните дрвосечачи се многу полесни за одржување во споредба со нивните колеги на гас. Зависноста од електрична енергија ја елиминира употребата на компоненти со ризик од абење. За чиперите на гас, одржувањето е значаен предизвик.

Додека машината за сечење дрва со тапан на погон на гас се обемни и главно неподвижни, електричните типови се лесни и компактни.

Разлика помеѓу Chipper, Shredder и Mulcher

Сите три надворешни опрема се обединети во нивната цел: да помогнат да се ослободиме од отпадот од дрво на најповолниот начин. Сепак, познавањето на разликата помеѓу овие машини може да го олесни изборот на вистинската алатка за вашата ситуација.

Чипачот работи на повеќе огромни отпадоци од дрво, како гранки од дрвја, стебла и слични предмети. Воведувањето на помали работи како што се листовите имаат тенденција да ја затнат машината. И можеби ќе треба да потрошите прилично денар за да го решите ќор-сокакот.
Ударот е ограничен на мал отпад од дрво. Можете да ги исецкате само малите гранки на дрвјата поради механизмот на оваа машина.

Мулчерот работи само на лисја, растителна материја и вегетација. Машината не може да се справи со дрвен отпад или гранки.

Друга разлика помеѓу чиперот и уништувачот е сегментот за сечење. Просечниот делкач зависи од ротирачките остри сечила за сечкање дрво.

Во машина за уништување, сечилата се намерно тапи, што овозможува разградување на помали растителни материи.

Можете исто така да разликувате чипкач и уништувач на дрвја врз основа на бројот на бункери што ги имаат машините. Додека чиперот има еден бункер, уништувачот доаѓа со два.

Дали треба да купам или изнајмувам чипер за тапани?

Ова е популарно прашање и имајќи ги предвид трошоците за набавка на оваа машина (илјадници долари), не сакате да скокате на продавачка машина за тапани што завршува со собирање прашина на вашиот имот половина од времето. 

Пред да одлучите дали да купите чипер за тапан, треба јасно да ги разберете вашите потреби. Ако треба да ја користите машината еднаш на сина месечина, тогаш не е препорачливо да ја поседувате. 

Како и секоја друга машина, чиперот на барабанот има делови што се подложни на абење и кинење. Поседувањето на опремата значи дека треба да се занимавате со замена или поправка на овие компоненти на повторлива основа. Ако не сте отворени сами да ја извршувате оваа рутина за одржување, тогаш подгответе се да му платите на дилерот за да ја заврши работата. 

Еден од џиновските дрвосечачи е типот на тапан. Тоа значи дека треба да го земете предвид расположливиот простор на вашиот имот пред да одлучите да поседувате или изнајмите. 

Ако планирате да ја набавите таа мала дрвна машина што е ставена на продажба, мора да направите одредби за поставување складиште. 

Ако живеете во област каде што врне силен снег во текот на зимската сезона, ќе треба да ја подготвите машината за долгиот период на неактивност. Оние кои сакаат да го изнајмат чиперот на тапанот не треба да поминат низ овој процес. 

Сепак, изнајмувањето чипер за тапани не е целосно беспрекорно. Повеќето тимови кои ги изнајмуваат овие машини испуштаат само големи единици. Тоа значи дека треба да се справите со дополнителните трошоци за ангажирање камион за влечење за да го донесете чиперот на вашиот имот. 

Тука е и факторот време за паметење. Изнајмувањето на чипер често се прави на час. За да избегнете да добиете голема сметка потоа, можеби ќе треба да ја завршите работата во рекордно време. 

Без оглед на предизвиците за поседување на тапани, економичен е пристапот ако има повеќе дрвја на вашиот имот што имате намера максимално да го искористите отпадот од дрво.  

Карактеристики што треба да ги барате во чипер на тапан

Секој чипер на тапан може да ги има основите - сечило, бункер и канал - но способноста на машината ги надминува овие. 

Кога добивате чипер за тапан, има специфични атрибути на кои треба да внимавате во машината. Подолу се дадени некои од овие карактеристики:

1. Моќен мотор

Способноста за чипсување на чиперот на барабанот зависи од неговиот капацитет на моторот. Ако имате намера да згмечите стебла на дрвја и огромни отпадоци од дрво за неколку минути, тогаш е клучно да се одлучите за чиперчиња со моќни мотори. 

Моторот ги придвижува сечилата, па ако првиот не е доволно силен, тоа ќе влијае на вртежите во минута (вртежи во минута) на сечилата. 

Единиците со погон на гас често се идеални бидејќи имаат мотори доволно цврсти за оваа задача. Се разбира, сепак треба да го проверите рејтингот на машината - колку е поголема нејзината коњска сила (КС), толку е помоќен моторот. 

2. Квалитетни делови

Кога го избирате вистинскиот чипувач на барабанот, треба да се задоволите само со машина што има квалитетни компоненти. 

Одлично место за почеток е рамката на чиперот на барабанот. Вашиот идеален избор на машина за чипс на тапан треба да има метална рамка, бидејќи тоа ја одржува машината недопрена. 

3. Автоматско поставување на затегнување на ременот

Ако сте заинтересирани за чипувач на барабан кој користи распоред на макара и ремен, проверете дали машината е опремена со автоматско затегнување на ременот. Ова ќе ве спаси од напорот да го направите ова рачно - и ќе го заштитите уредот од дефект на ременот. 

4. Безбедносни трикови

Употребата на машина за чипкање барабан без безбедносни карактеристики е како да седите на буре барут - работите ќе излезат од контрола без разлика како ракувате со машината. 

Кога избирате таква машина, погрижете се опремата да има безбедносни фитинзи, како што се систем за автоматско исклучување, лесно достапно копче за исклучување и други. Производителите на индустриски дрвни парчиња често вклучуваат такви карактеристики во нивните машини. 

Имајќи чипер за тапан што се исклучува кога има основни проблеми, спречува понатамошно оштетување на машината. Некои имаат лесно достапно копче за вклучување, што го олеснува исклучувањето на моторот ако се чини дека работите одат наопаку. 

5. Брз почеток

За да ги избегнете неволјите од трошењето часови во стартување на чипер за тапан, можете да ги изберете оние со копче за брз почеток. 

Сепак, можеби нема да најдете такво кај моделите на гас, бидејќи тие доаѓаат со кабел за влечење наместо тоа. Овде, само треба да се погрижите моторот да реагира брзо кога го користите кабелот за влечење. 

6. Капацитет

Чиперите на барабанот, и покрај нивната значителна големина, се разликуваат во нивната способност да се справат со големиот отпад од дрво. Некои можат да сместат дрвен отпад од не повеќе од 4 инчи во димензија; други можат да се справат со 20 инчи дрво без проблеми.  

Вашиот префериран чипер за тапан треба да има капацитет да ракува со се што ќе фрлите. Ако ја натерате машината да ги скрши стеблата на дрвјата и големите гранки, разгледајте ја моќта на машината за чипнување на барабанот што ве интересира. 

7. Тивко работење

Просечниот чипер на тапани е гласен и бурен, така што можеби не е вистинскиот избор за употреба на имоти во преполна населба.

За среќа, рејтингот на децибели не е ист кај сите чипери на тапани. Некои не испуштаат гласна, непријатна бучава, што ги прави одлично прилагодени. Другите чипери на барабанот се опремени со пригушувачи за да се намали бучавата што ја создава машината. 

Додека електричните чипери се генерално бесшумни, тие немаат моќ од типот на гас. 

Совети за ефикасно користење на вашиот чипер за тапан

Со оглед на тоа што оваа машина е чипкач на цело дрво, понекогаш може да биде и грст. За да обезбедиме непречено пловење при користење на машината за тапан, составивме неколку вредни совети. Проверете ги подолу:

з) Користете соодветна облека 

При користење на машината за сечење барабан, треба да се избегнува широка облека што може да се заплетка од машината. Препорачливо е тесна облека - која е помала веројатноста да се вовлече во шипката на барабанот. Исто така, изоставете го секој додаток за облека што може да се вовлече во машината.

Имајќи ја предвид природата на чиперот на барабанот, секогаш треба да имате на вашите заштитни очила, ракавици, навлаки за уши, работни чизми и други.  

ii) Воведување на суровина полека

При стартување на машината за сечење дрво, не брзајте да ја пробивате суровина. Првично, наполнете ја машината со мала количина суровина пред да продолжите да додавате повеќе. Потоа, останете во границите на чиперот. На овој начин се намалува веројатноста за појава на непријатни настани. 

iii) Не го игнорирајте упатството

Вообичаена практика меѓу многумина е да се отфрли упатството и да се продолжи со користење на машината. Ова не треба да биде случај. Наместо тоа, прочитајте ја и сварете ја содржината на прирачникот за сечење дрво. 

Оваа брошура често е преполна со вредни информации за машината, од технички спецификации до делот како да се направи. 

iv) Започнете со поставките за најниска брзина

Избегнувајте да го стартувате чиперот на барабанот при највисоките поставки за брзина. Ова може да значи пропаст за машината ако една од нејзините компоненти е дефектна или оштетена. 

Најдобар начин да се заобиколи ова е секогаш да го вклучите чиперот на барабанот со најниска брзина. Ова ви овозможува да идентификувате која било неисправна компонента пред да ескалира на нешто полошо. 

v) Бидете свесни за вашата околина

Бидејќи чиперот на барабанот ги ослободува чиповите кон надворешноста, секогаш мора да внимавате на вашата околина. 

Тие чипови - без разлика колку е супериорен каналот за празнење - може да погодат некого во близина на машината. 

Ова ја зајакнува потребата секогаш да останете свесни за случувањата во вашата околина за да избегнете да предизвикате штета на некого. 

Ако забележите дека чиперот на барабанот не е безбеден за работа во секое време, треба да го исклучите. 

vi) Проценете ја состојбата на чиперот на барабанот

Никогаш не ја вклучувајте машината без да ја потврдите нејзината состојба. И доколку откриете оштетени завртки или олабавени завртки, поправете го проблемот пред да ја вклучите машината за сечење на барабанот. 

vii) Одржувајте растојание

Запомнете, машината за тапани е исто толку опасна за вас колку што е и за суровина. Одржувајте растојание додека ракувате со машината за да избегнете несреќи. 

viii) Внимавајте што го храните тапанот

Проверете ја суровина пред да се внесе во машината. Предметите како камења и камења треба да се отстранат за да се избегне оштетување на запчаниците. 

Најчесто поставувани прашања

I) Дали има разлика помеѓу чиперот на барабанот и неговиот пандан на дискот?

Да, има неколку разлики. Чиперот на барабанот има покомплициран дизајн во споредба со типот на дискот. Исходот е подобра ефикасност на горивото во второто. 

Чипачот на барабанот ја надминува варијантата на дискот во неговиот излез на чип и покрај сличните суровини што се користат во двете машини. Ова се припишува на рамномерната дистрибуција на енергија низ сечилата во чиперот на барабанот. 

II) Како работи машината за сечење на тапан дрво?

Масивен челичен барабан се движи во кружно движење во чипер на тапан преку мотор, често придвижуван од мотор на гас. Положбата на барабанот е таква што ја влече суровина кон подвижните сечила. 

Откако ножевите ќе ја исечат суровина, чиповите се преместуваат во каналот, излегувајќи од машината. 

III) Што му прави дрвосечачот на човек?

Чипачот на патеката е опасна алатка ако се ракува лошо. Машината може да остави далекусежни последици врз операторот; искрено, смртта е многу веројатно поради прекумерно крварење од здобиените повреди. 

IV) Може ли дрвосечач да те убие?

Да, дрвосечач може да убие човек. При полнење на машината со суровина, постои мала шанса операторот да се вовлече во сечилата што се вртат. Ова е толку реално што не помалку од 12 лица загинаа поради несреќи во кои учествуваше американска машина за сечење дрва. 

V) Колкава големина на машина за сечење дрво ми треба?

Ова ќе зависи од природата на отпадот од дрво што имате намера да го нахраните дрвосечачот. Компактен чипкач што одговара за станбени имоти треба да биде добро за сечење гранки со дијаметар не поголем од 2.5". За поголеми гранки и стебла на дрвјата, ќе ви треба комерцијален сечач за дрво. 

VI) Што е чипер на дискови?

Чипачот на диск користи ножеви во облик на диск за да го дроби отпадот од дрво. Едноставноста на неговиот дизајн не е достапна кај другите типови. 

За разлика од типот на барабанот, овој регургитира делумно исечено дрво, така што сечилата можат да одат на работа, чипкајќи ги до совршенство. 

VII) Што можам да направам со чипсот од дрво?

Дрвениот чипс може да се користи како прекривка за растенијата во вашата градина. Овој дрвен отпад одлично го одржува цветниот кревет ладен бидејќи испарувањето значително се запира. 

Поради високата содржина на органски материи во дрвените чипови, тие обезбедуваат хранливи материи за растенијата. 

VIII) Дали работат електричните дрва за сечење?

Се разбира, тие работат. Електричните сечачи на дрво се одлични за ракување со малите гранки и лисја. Не обидувајте се да го користите овој тип на чипер за тешки работи бидејќи тие ќе ве разочараат. 

IX) Колку брзо е машината за сечење дрво?

Брзината на сечилата на чиперот паѓа помеѓу 1000 и 2000 вртежи во минута. Се разбира, тоа ќе зависи од капацитетот на машината. Штом суровина е чипирана, чиповите излегуваат од уредот преку каналот. 

X) За што се користат дрвените чипови?

Освен што се користат како компост или прекривка во градините, дрвениот чипс може да послужи и како квалитетно гориво од биомаса. Отпадот од дрво може да се претвори и во дрвна маса - суровина на индустријата за хартија. 

Чиперот на барабанот што го препорачуваме

Овој TCPEL чипер на тапан ги има сите атрибути на добро изградена машина. Неговата рамка од јаглероден челик кажува многу за издржливоста на опремата. 

Во зависност од моделот за кој ќе се одлучите, машината Tcpel може да се справи со суровина со променливи димензии (230mm до 680mm). 

Неговиот валјак за напојување ги задоволува овие разлики во големината преку влезот на високо интуитивниот хидраулички систем на чиперот на барабанот. Помалку машини се опремени со ваква иновативна технологија. 

Рамката од легура на валјакот за напојување (челик и манган) му дава зголемена цврстина за да ги издржи ригорозите на чипсување. Не грижи се ролерот за напојување да стане непотребен по неколку задачи. 

Со овој чипувач на барабанот, има помал ризик суровината да ја оштети машината. Неговиот транспортер со синџир за исхрана прави одлична работа за да обезбеди гранките, стеблата на дрвјата и другите да дојдат до сечилата на уреден начин. 

Оваа TCPEL машина може да се справи со различни големини на суровина благодарение на нејзиниот валјак за ножеви често натоварен со повеќе сечила. Можете да го изберете саканиот нож со кликнување на копче. 

Секое дејство на чипсување зависи од природата на користениот нож, па затоа е одлично да се види дека овој чипер е опремен со сечило базирано на H13. Материјалот е познат по тоа што е отпорен на абење и кинење. 

Во споредба со неговите врсници, можеби ќе помине долго време пред да морате да ги префрлите сечилата во овој чипер за тапан Tcpel. 

За разлика од другите чипери на барабанот, полесно е да се смени и сервисира сечилото на чиперот на нашиот модел. Сечилата остануваат остри со денови пред да мора да се наострат - и ова може да биде подолго ако повремено се користи. 

Со оглед на многуте возбудливи карактеристики на оваа машина, таа стои далеку над конкуренцијата. Може да очекувате да направите многу чипови во најкус можен рок. 

Уште сте изненадени? Проверете го овој чипер на тапан преку ова линк

Предности на чиперот за тапан TCPEL

  • тоа е изградена да трае.
  • Користи а уникатен валјак за нож
  • тоа е механички и интуитивен – малку машини имаат толку пријатна комбинација.
  • Лесен за одржување – збогувајте се со долгите часови на одржување на чиперот на барабанот.
  • Опремен со највисок квалитет сечилото

Исто така прочитајте:

Водич за купување на машина за четка за дрво 

Крајниот водич за купување на диск Chipper 

Како да направите дрвени пелети? 

Разговарајте со експерт

Контактирајте не

СПОДЕЛИ ГО ОВОЈ ПОСТ

Facebook
Twitter
Скопје

Разговарајте со експерт

Контактирајте не