Трошоци и пазари за производство на чипс од дрвени пелети

Трошоци и пазари за производство на чипс од дрвени пелети

Пелетите од дрво се извор на чиста, одржлива, обновлива и еколошка енергија. Според неодамнешниот извештај за анализа на големината на пазарот на дрвени пелети, глобалниот пазар на дрвени пелети беше проценет на 11 милијарди УСД во 2022 година. Се очекува пазарот да ужива стабилен CAGR од 17.5% во периодот помеѓу 2023 и 2032 година. Ова зголемување на растот на пазарот се должи на порастот на побарувачката за обновливи извори на енергија бидејќи се повеќе потрошувачи покажуваат предност за чисти извори на енергија.

Освен тоа, повеќето влади го поддржуваат производството на дрвени пелети бидејќи индустријата помогна да се намали глобалното затоплување и употребата на фосилни горива.

САД имаат водечка побарувачка на дрвени пелети, а исто така се и најголемиот производител на дрвени пелети. Клучен фактор кој е одговорен за зголемувањето на производството на дрвени пелети во САД е зголемената побарувачка од глобалниот пазар. Европската унија постави услов земјите на ЕУ да ги намалат емисиите на стаклена градина за најмалку 55%, а исто така да користат 32% од обновливите извори на енергија до 2030 година. За жал, Европа не произведува доволно дрва за да одговори на овој тип на побарувачка. Некои од европските земји кои не можат да ја задоволат сопствената побарувачка за дрвени пелети, резултираа со увоз на производот од САД.

Понатаму, во Европа и Северна Америка, горивните пелети се користат за греење на мали и средни станбени простории наместо нафта и електрична енергија поради порастот на цената на последната.

Ако сте претприемач и имате планови да се впуштите во профитабилно производство на дрвени пелети или веќе сте во овој бизнис, можеби се прашувате колку производство на дрвени пелети cosт ќе се случи и можните пазари достапни за продажба на вашиот производ.

Па, оваа статија детално ги разгледува факторите кои влијаат на производствените трошоци на дрвените пелети и достапните пазари за продажба на гориво за пелети.

Фактори кои влијаат на трошоците за производство

Производство на чипс од пелети

на трошок за набавка на дрвени пелети е под влијание на неколку фактори, како што е објаснето подолу.

Трошоци за работна сила

За производство на дрвени пелети, треба да ангажирате работна сила. На пример, повеќето мали до средни производители на дрвени пелети се потпираат на остатоци од сеча и дрвја со мал дијаметар како суровини за производство на дрвени пелети. Оваа суровина мора да се смачка со а чекан мелница да се добијат честички од дрво со конзистентна големина кои се доволно мали за да се вклопат во пресата за пелети. По дробењето, оваа суровина мора да се исуши и просее пред да се внесе во машината за пелети. Повеќето мали и средни производители на дрвени пелети ќе бараат од операторот да ја дроби, суши и просејува суровината.

Откако ќе се исушат и сортираат честичките од дрво, тие се внесуваат во машина за дрвени пелети. На машината за пелети може да и треба и оператор кој ќе ја контролира, особено ако процесот на производство не е автоматизиран. Откако пелетите се готови, тие се ладат и се пакуваат во мали или рефус кесички. Во овој момент, може да побарате друг оператор да ви помогне да ги пакувате вашите дрвени пелети во различни пакувања.

Трошоците за работна сила често ќе зависат од производствениот капацитет на фабриката. Сепак, проценетиот трошок за работна сила за фабрика која произведува капацитет од 150,000 тони пелети годишно е еднаква на околу 10 долари по тон.

Трошоци за енергија

Друг фактор што ги зголемува оперативните трошоци на дрвените пелети се трошоците за енергија. За жал, повеќето постројки за пелети се напојуваат со електрична енергија или традиционални горива. Второ, процесот на сушење бара и гориво. Ако содржината на влага во суровината е висока, цената на сушењето е повисока.

Трошоци за транспорт

Транспортот сочинува речиси половина од вкупните трошоци за производство на дрвени пелети. Трошоците за транспорт се во функција на транспортната форма, времето на патување, просечното транспортно растојание и енергетската густина на дрвените пелети. Во САД, транспортот обично се врши по пат или железница. Железничкиот транспорт е поекономичен кога се испраќаат дрвени пелети на подалечни растојанија. Покрај тоа, овој начин на транспорт се препорачува за производители кои се загрижени за јаглеродниот отпечаток при користење на патен транспорт.

Сепак, повеќето производители на дрвени пелети користат камиони како начин на транспорт поради недостаток на вагони, доцнење во испораката и нефлексибилни железнички распореди.

Затоа, кога се земаат предвид другите трошоци за време на производството, мора да ги вклучите и трошоците за железнички или патен транспорт што се користат за транспорт на пелетите од фабриката за пелети до клиентите.

Пазар за чипс од пелети

трошок за набавка на дрвени пелети

Намалената потрошувачка на електрична енергија поради зголемените цени на електричната енергија и другите горива, како што се природниот гас и нафтата, доведе до зголемена побарувачка за дрвени пелети. Загриженоста за климатските промени е уште еден фактор што го поттикнува интересот за дрвените пелети. Владите, исто така, се трудат да го намалат влијанието на климатските промени со охрабрување на употребата на обновливи извори на енергија преку даночни стимулации, субвенции, програми за финансирање и строги ограничувања на емисиите на јаглерод.

Пазарот на пелети може да се подели на пазари на станбен, индустриски и земјоделски сектор. Станбените клиенти користат дрвени пелети за загревање на своите домови, станови, училишта, канцеларии и работни места. Индустриски клиенти се оние кои имаат потреба од пелети за индустриски потреби, додека во земјоделскиот сектор, дрвените пелети се користат како замена за мазутот.

Резиденцијален пазар

Пелетите од дрво се популарни за греење и готвење поради нивната одржливост и фактот што обезбедуваат чиста енергија. Така, тие обезбедуваат еколошка алтернатива за струја, нафта и гас.  

Според едно неодамнешно истражување, приходот од дрвените пелети од станбениот пазар изнесувал 3.71 милијарди американски долари во 2021 година. Се очекува приходите да пораснат со значителна стапка во наредните години, што значи дека има масивен пазар за станбени пелети од дрво подготвен да биде експлоатирани.

Индустриски пазар

Емисијата на зелен гас стана еколошки проблем за многу влади, поради што повеќето индустриски играчи користат алтернативни обновливи извори на енергија како што се пелети. Освен тоа, употребата на пелети за гориво е поекономична од употребата на гас, нафта или електрична енергија.

Големината на глобалниот пазар на индустриски пелети беше проектирана на 5.54 милијарди американски долари во 2019 година. Иако пандемијата „Ковид-19“ доведе до негативен шок на побарувачката за сите сектори, вклучително и секторот за дрвени пелети, глобалниот пазар на пелети покажа огромен раст по пандемијата поради на зголемената побарувачка на пазарот. Се предвидува дека пазарот ќе достигне 7.96 милијарди американски долари до 2027 година.

Во моментов, енергетските постројки се најголемите индустриски потрошувачи на дрвени пелети. Дрвените пелети исто така се користат за претворање на турбините за производство на електрична енергија во индустриите. Забележителен пример е електраната Дракс во ОК која премина кон употреба на дрвени пелети од јаглен за да помогне во борбата против климатските промени.

Земјоделски сектор

Пелетите од дрво помагаат да се надоместат трошоците во земјоделскиот сектор со замена на мазутот и другите извори на топлина. Намалувањето на трошоците за гориво ја зголемува самодоволноста и економската исплатливост на фармите.

Покрај тоа, дрвените пелети се користат и во фармите како постелнина и прекривка. Пелетите се користат во фармите како извор на висококвалитетна животинска постелнина и ниска прашина, особено за коњите. Понатаму, пелетите се шират над почвата бидејќи формираат чист и биоразградлив слој кој ја намалува ерозијата и плевелот, а истовремено додава органска материја во почвата.

Заклучок

Пелетите од дрво може да се продаваат на различни пазари. Се надеваме дека ако сте производител на дрвени пелети, сега можете да дојдете до точна анализа на податоците за трошоците за производство на дрвени пелети и ќе бидете информирани за достапните пазари за вашиот производ.

Разбирањето на оперативните трошоци и пазарот за вашиот бизнис за производство на дрвени пелети е само првиот чекор кон водење на профитабилен бизнис за производство на пелети. Исто така, треба да изберете сигурна фабрика за производство на дрвени пелети.

At TCPEL, произведуваме мелници за дрвени пелети со добар квалитет кои имаат висока моќност. Ние ги продаваме нашите машини и дома и во странство. Имаме тим од професионални инженери кои ќе дадат детални одговори на вашите прашања. Слободно можете да контактирајте не денес за сите ваши потреби за производство на дрвени пелети, а ние ќе ви одговориме за кратко време

Разговарајте со експерт

Разговарајте со експерт